fbpx

Oke, ik ben een stress- en emotie eter. Ik merk dat ik nu ik te kampen heb met fysieke klachten, dit wat meer op gaat spelen. Lekker sporten kan nu even niet. Overdag heb ik het prima onder controle. Maar ‘s avonds.. dan word je wat moe, frustratie wat ik allemaal niet kan, rest van de familie loopt rond, pakt toch iets waarvan ik weet dat dat niet goed is, maar goed, etc. Lastig hoor. Soms is de drang naar lekkers sterker dan ik wil. Dan vind ik dat ik wel iets lekkers heb verdiend, ook al weet ik hoe dit in je brein werkt. Gelukkig heb ik dan wel een noodscenario achter de hand, maar op dergelijke momenten maakt het je even niet meer uit en ga je los. En tijdje later heb je weer last van een schuldgevoel.

Vooral suikers zijn voor mij de boosdoener. En als je hier eenmaal weer mee begint, dan wil je brein meer en meer. Of beter gezegd mijn ego. Maar als ik zelf niet de boodschappen in huis haal, nou je wilt niet weten wat er dan allemaal naar binnen wordt gesleept. Juist. Een zakje snoep. Chocola. Chips. Voor mij de verboden middelen! Gelukkig ben ik al jaren van m’n suikerverslaving af, maar heel af en toe… Een hele uitdaging soms om hier vanaf te blijven, hoor??. Oke, ik zeg dan als excuus, ik maak even gebruik van de 80/20 regeling?. dat moet natuurlijk niet uit de hand lopen. Dus….

Dus wat ga ik vanaf nu anders doen heb ik besloten? Daarvan afblijven! Makkelijker gezegd dan gedaan, haha!. Maar als ik mezelf iets ‘verkeerds’ gun, kan ik mezelf ook iets ‘goeds’ gunnen! Zo moeilijk is dat toch niet?! Gewoon, omdat je het waard bent. Dat is waar je lichaam blij van wordt! En dat heeft het nodig! Dat klinkt goed of niet!

Hoe ik dat doe? Ik zorg ervoor dat gezonde voedingsmiddelen in huis zijn en makkelijk in bereik zijn. Datgene wat ik niet nodig heb, leg ik zover weg dat ik er niet meer makkelijk bij kan en niet in het vizier ligt. Weg met al die verleidingen. Maar daar ben ik er nog niet mee, haha. Ik ga weer even goed kijken naar wat ik allemaal wél kan. In plaats te leven in tekorten (ik heb dat niet, ik mis dit en dat etc.) kijken naar wat er allemaal wel is (lieve mensen om me heen, ik kan heerlijk wandelen met onze hond, gezonde voeding draagt bij en is ook lekker en heel goed, etc. Zo, deze denkwijze is beter dan die andere en dat doet me goed.

Dus zo zie je maar, als gewichtsconsulent en als leefstijlcoach ben je ook gewoon mens. En het soms even niet gaat zoals je zou willen.

Maar wat heel belangrijk is, te weten waar dat emotie- en stress eten vandaan komt, want dat is uiteindelijk belangrijk om je eetgedrag onder controle te krijgen. Gelukkig heb ik mijn eetgedrag goed onder controle en ben ik me er bewust van wat wel en niet goed voor me is.

Weten wat voor emoties je wilt weg-eten. Hier liggen vaak diepe gevoelens aan ten grondslag, het is de kunst om deze te leren ontdekken. En vervolgens te leren hoe je hiermee om kunt gaan. Hoe beter je met je emoties om kunt gaan of kunt omgaan met stress,dan zul je merken dat dit een positieve invloed krijgt op je eet- en leefpatroon. Een interessant onderwerp, maar om grip te hebben op je eetgedrag, een must om niet steeds in oude patronen te vallen. Ik ben hier afgelopen jaren zelf mee aan de slag gegaan en het heeft me veel gebracht.

Als jij naar jezelf kijkt, hoe is dit bij jou? En als je het herkent, wat zou jij vanaf nu anders doen?!

#gezondheid #leefstijl #emotie #stress #balans

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.