fbpx

Het nieuwe jaar… 2021. Hoe ga jij het jaar in en hoe kijk jij het jaar tegemoet?

Ik kan een lang verhaal gaan opsteken over de lockdown en de coronacrisis. Maar er wordt al genoeg over geschreven. Wat ik een heel belangrijk onderwerp vind, is:

Hoe ga je zelf zo goed mogelijk met de omstandigheden om? Hoe bewaar je je geduld? Hoeveel tijd kun je het nog gunnen? Hoe houd je jezelf staande in deze wereld vol riciso en gevaar voor je eigen gezondheid en die van mensen om je heen? 

Een jaar geleden startte het jaar voor mij met een nekhernia. Ik ben nu een jaar verder en oh, wat een jaar! Ik dacht -toen- dat ik binnen 2 maanden wel weer hersteld zou zijn. Mijn ego bleef maar schreeuwen en mij onrustig maken. Ook al lag ik er rustig bij, haha. Ik wilde zo snel mogelijk weer aan het werk. Ik wil NU dit en dat. Je bent je vertrouwen kwijt in je lichaam, in jezelf. Je bent de controle kwijt. Word ik ooit beter?! Oef, wat een onrust in je hoofd. Helaas mocht het niet zo zijn en bleek het veel meer tijd nodig te hebben dan ik wilde. En dan de Coronocrisis er nog bij. Nou, dat NU kon ik dus wel op mijn buik schrijven.

Het was een lesje in Geduld hebben, Acceptatie, Loslaten, Vertrouwen hebben in jezelf en het Tijd gunnen. Het valt wel, maar niet mee! Het was een bewogen jaar die mij ook de lessen die ik al bezig was te leren, ook nog eens goed liet voelen. Je kan nog zoveel lezen wat je wilt en veel kennis en weten, maar door te voelen en te ervaren, daarvan leer je nog het meest. Het is aan jezelf de keuze of je daartoe bereid bent. 

HOE BLIJF JE RUSTIG IN JE HOOFD?!

Onze interne criticus

Heb je daar wel eens van gehoord? Dat zijn al die stemmetjes in je hoofd die je de gehele dag door commanderen en bekritiseren. Die wil jou een goed gevoel geven en jou belonen. Het liefst NU en het maakt niet uit of het goed of slecht voor je gezondheid is, als jij je op dat moment maar goed gaat voelen. Het zijn de stemmetjes van jezelf, waar je op de automatische piloot naar handelt. En het ergste van alles is nog, dat je zo serieus neemt omdat ze ook echt bent gaan geloven als waarheid!

NU wordt geassocieerd met Verleiding en Misleiding. Het maken van een makkelijk en impulsieve, meestal ongezonde keuze. NU is makkelijk en impulsief. Om veelal DIRECT iets te verlangen. Kort geluk, lange pijn. 

STRAKS wordt geassocieerd met het maken van een doordachte en bewust, meestal Gezonde keuze. En kijk dan eens wat dit met je doet. Ik moet NU een reep chocola vervangen door: Ik mag STRAKS nog een bakje yoghurt met heerlijk fruit. Voel je het verschil? STRAKS is doordacht en bewust zijn. Lang geluk, korte pijn.

Tussen NU en STRAKS zit nog wel een weg die je te gaan hebt. Dat brengt weerstand. Je interne criticus komt in opstand. Wil je veranderen is het belangrijk dat je die stemmetjes gaat herkennen. Want dan pas kun je er iets mee doen. We weten zoveel, maar door het daadwerkelijk te ervaren en te voelen, daarin zitten onze levenslessen. Daarin zit de veranderingsomslag die je kunt maken. Hoe mooi mijn NLP-docent het benoemt:

Anders denken, anders voelen, anders doen. 

Angst en Onzekerheid

Vorige week gaf een cliënt (voor het gemak noem ik haar Moniek) die werkzaam is in de thuiszorg aan: Hoe kan dat toch, ik ben zo onzeker of ik alle handelingen die ik moet verrichten wel goed gedaan heb. Het blijft maar in mijn hoofd malen of ik dat en dat wel gedaan heb.

Eigenlijk is dat helemaal niet zo vreemd. Want Moniek was gewend om die handelingen op automatische piloot uit te voeren zonder er bij na te hoeven denken. Je vertrouwt op je zelf dat je het wel goed doet, hier is nooit een discussie over. Maar door de Corona worden er allerlei verplichtingen opgelegd die je niet gewend bent. En als je je daar niet aan houdt, brengt dat risico met zich mee die grote consequenties kan hebben. Haar angst nam het van haar over. Ze ging twijfelen aan haarzelf. Haar eigen onzekerheid kwam naar boven drijven. Het ging niet meer op de automatische piloot.

En om die angst niet te hoeven voelen, begon ze weer met over-eten. En dan natuurlijk chocolade, koekjes, chipjes. Als er maar suiker in zat!  Wat zij doet, is niet haar angst aanpakken, maar dat te onderdrukken. Door iets te pakken wat haar op dat moment een goed gevoel gaf. Ook al is dat maar voor even. 

De kunst is om weer te leren op jezelf te kunnen vertrouwen en in je eigen kracht te komen staan.  

Terug naar ‘normaal’

We zijn er zo langzamerhand helemaal klaar mee, maar we zijn er nog lang niet. Ook 2021 zal een jaar met een lange adem zijn. Hoe kom je 2021 door?!

ZO SNEL MOGELIJK! NU!

We willen ZO SNEL MOGELIJK weer terug naar wat wij normaal achten. We moeten hier zo snel mogelijk uit komen. Laat ik dan hierbij ‘normaal’ omschrijven als ‘wat je gewend bent’.

Maar was dat wel een normale wereld? Het was een wereld die jou bekend was, waaraan je aan gewend was. We wisten niet anders. Wil je echt terug naar deze wereld? Of heeft de wereld iets anders nodig? Zowel de aarde als de mens heeft Balans nodig! Als alles in evenwicht is, functioneren we immers veel beter en is onze kwaliteit van leven beter. Gezonde aandacht en liefde voor alles wat leeft én bovenal, voor jezelf. Want velen van ons zijn veel te streng voor zichzelf. We moeten zoveel en daarnaast willen we ook nog zoveel. Vaak  moeten we eerst worden wakkergeschud doordat ons iets overkomt om dat te kunnen zien.

Geef het Tijd, heb Geduld en Vertrouwen

Wij verlangen ergens naar en hoe sterker je het voelt, des te sneller wil je het hebben: NU heb ik dat nodig…  schreeuwt je ego! Weer lekker kunnen reizen, uit eten gaan, ff een avondje heerlijk op staan, verjaardagen en andere feestjes vieren. En dan wordt de lockdown ook nog verlengd. HELP!!! En NU?!

Geduld is het rustig kunnen wachten tijdens een vervelende gebeurtenis op een grotere beloning in de toekomst dan die iemand op dat moment zou krijgen.

We willen iets NU hebben. Onze behoefte moet zo snel mogelijk bevredigd worden. Want stel je voor dat je je rot voelt, dat je ergens tekort aan hebt, dat iets er niet meer is. Er moeten immers nog zoveel andere dingen gebeuren die dag. We hebben geen tijd om te wachten, dat is namelijk zonde van onze kostbare tijd. Maar de praktijk wijst uit dat dit ons niet verder helpt. Met als gevolg dat je weer in je oude gewoontes stapt. 

Er is tijd voor nodig zoals een plantje dat ontstaat uit het zaadje dat je hebt geoogst. Raak niet meteen gefrustreerd als je ergens niet direct de vruchten van kunt plukken. Wees bereid te wachten op de vervulling van je wensen. Iets wordt juist de moeite waard als er een bepaalde hoeveelheid tijd voor nodig is.

Geduld kan helpen om met tegenslag om te gaan zonder voor de problemen weg te lopen. Een geduldig iemand kan een vervelende situatie verdragen of tolereren tot er betere tijden aanbreken. Hiervoor is zelfcontrole nodig. Dit wordt ook wel uitgestelde behoeftebevrediging genoemd.

Stop met: Ik wil het NU en zeg: Ik mag het STRAKS.

En hoe zit dat met bijvoorbeeld afvallen?

Diëten helpen je NU. Ze zijn vrij makkelijk te volgen en dat in korte tijd. Omdat je niets aan je patronen en aan je mindset doet, zal je snel weer in je oude patronen vallen. Met als gevolg dat je na een tijdje toch weer terug bij af bent. En het volgende dieet gaat proberen. 

Mijn Blijf op Maat methode helpt je om gezonde keuzes te maken voor een blijvend resultaat. Geen gejojo meer. Er wordt gekeken naar al mijn leefstijlpijlers Mindset, Voeding, Beweging en Rust&Ontspanning. 

NIEUW!

Ik merk dat mensen het fijn vinden om op gang geholpen te worden en de eerste stappen te nemen of om tussendoor begeleiding en hulp te krijgen. Met de online technieken van tegenwoordig, is het makkelijk online contact te hebben met elkaar door bijv. whatsapp (videobellen), skype, zoom of microsoft teams.

Interesse? Klik hier voor meer info

afvallen en balans

Ik wens je veel Geduld, Doorzettingsvermogen, Moed en Sterkte toe. Dat zullen we met elkaar nodig hebben om deze crisis door te komen. 

Loop je tegen problemen aan of heb je een hulpvraag? Neem dan contact met me op om te kijken waar ik je mee kan helpen.

STAY CALM, BE STRONG, STAY HEALTHY!

blijvend resultaat

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.