fbpx

Tevredenheid is een kostbaar gevoel en misschien zijn we ons daar te weinig van bewust.

Veel mensen zijn ontevreden in het dagelijks leven en dat maakt hen ongelukkig. Men ervaart een tekort aan aandacht, heeft geen leuke baan, te weinig financiële middelen, te zware belasting. Voor veel mensen is het gras aan de overkant groener dan bij henzelf. Wat vaker stil staan bij je gevoel van tevredenheid is goed voor ieder mens. Belangrijk is het om bij je jezelf te blijven en te bedenken wat je nu precies nodig hebt om tevreden te zijn. Gevoelens van tevredenheid geven rust en we mogen positieve gevoelens koesteren. Maar ons leven raast door. De coronacrisis heeft ons leven voor een tijd ‘doen stil staan’. Tenminste, veel mensen ervaren dat. En nu het even weer wat beter gaat, willen we de schade inhalen. Want wat hebben wel niet allemaal moeten missen! We willen meer, meer, meer…

Waarom is tevredenheid zo belangrijk?

Als we leren hoe we tevreden kunnen zijn, dan kunnen we eindelijk kalmte voelen. Dan kunnen we genieten van de tijd die we hebben met de persoon die naast ons is. Dan kunnen we met onszelf vrede sluiten en onze bagage loslaten. Kortom: dan ervaren we meer innerlijke rust.

Het Meer, Meer, Meer – syndroom van onze tijd

We willen meer. Altijd maar meer. Als we thuis zijn, willen we meer feestjes. Als we vrij zijn, willen we weg van hier.  Hebben we sociale verplichtingen, willen we meer rust. Wanneer we altijd maar doorwerken, wensen we meer vrije tijd. Hebben we iets gekocht wat je al een tijdje graag zou willen hebben, willen we weer iets anders. Zien we dat een anders iets leuks of moois heeft gekocht, moet je dat ook hebben.

Met andere woorden: Het is nooit goed genoeg. Het gras is groener bij de buren. Altijd.

Waarom willen we altijd meer?

Hoe kan dat toch? Volgens Amerikaanse sociaal psycholoog Leon Festinger hebben wij mensen behoefte om onszelf continu te evalueren. Dat zou ons helpen bij het opbouwen van een beter zelfbeeld.

Natuurlijk hopen we op een positiever zelfbeeld, maar door de komst van alle social media, leidt het vergelijken soms eerder tot een negatief zelfbeeld. Het geeft bovendien geen reëel beeld. Iemand kan glimlachend op de foto staan, maar zich van binnen ongelukkig voelen. Dat zien we niet. We zien alleen de buitenkant. 

Al die posts die worden geplaatst, smachtend wachtend op likes en comments. Dat doet ons hart sneller kloppen en dat bepaalt onze populariteit en reputatie. Het is zo’n grote mindfuck! Denk jij nu echt dat jouw waarde afhangt van hoeveel likes jij ontvangt? Dat zou toch niet best zijn!

Daarnaast zijn we bang iets te moeten missen. Je wilt overal bij zijn. Je wilt erbij horen. Anders ben je bang er niet toe te doen. Niet mee te tellen. En dat maakt ons vreselijk onrustig van binnen.

Daarom is het goed om geregeld gewoon keihard te stoppen met meer willen. Kijk naar wat je al wel hebt. Wat je wel allemaal wel kunt doen.

Stop eens met vergelijken!

Ontevredenheid

Ongelukkig zijn is makkelijk. Het enige wat je hoeft te doen is diep ontevreden zijn met je leven. Ontevreden zijn met hoe je eruit ziet, met wat je hebt bereikt, met de mensen in je leven, de hoogte van je bankrekening, je gezondheid, het weer, de politici, de kauwgum op straat en de slakken die je planten aanvreten.

Ontevredenheid wordt ons van alle kanten gefaciliteerd. Want ontevreden mensen doen hun best om zo hun leven te veranderen dat ze voldoen aan de maatstaven van deze maatschappij. Ontevreden mensen zijn een makkelijke prooi. Ze zijn makkelijk te verleiden en zijn bereid  veel geld uit geven in de hoop hun leven iets mooier te maken. Ontevredenheid zet je aan het consumeren, het moedigt je aan om een probleem op te lossen op de meest ineffectieve manier.

Ontevredenheid kan je juist diep ongelukkig maken. Het maakt je leven onnodig ingewikkeld en het zet je op het verkeerde spoor.

Om je leven te veranderen hoeft er namelijk maar een ding te veranderen: jouw perceptie!

Waarderen wat je hebt, wie je bent, wat je doet

Dat betekent dat je kunt leren om tevreden te zijn met je leven terwijl er ondertussen van alles om je heen gebeurt. Tevreden met je leven, ook al heb je weinig geld, heb je je dromen niet waargemaakt en is je gezondheid niet optimaal.

Bij sommige mensen lijkt het alsof het gevoel van tevreden zijn ontbreekt. Dat wil niet zeggen dat ze deze gevoelens niet hebben maar ze zijn niet in staat om ze bij zichzelf te herkennen.

Tevredenheid is jouw eenvoudige sleutel naar een gelukkiger leven. Het is niet moeilijk, het enige wat je hoeft te doen is op een andere manier naar je leven te kijken. Minder kritisch, met een focus op de dingen die goed zijn.

Het is namelijk niet erg dat je leven niet perfect is. Perfectie is onmogelijk, en hoewel je altijd denkt dat ietsje meer perfectie je iets gelukkiger zal maken (nieuwe glimmende telefoon, vetrol minder, iets meer geld), blijkt keer op keer dat dit niet het geval is. Wachten op geluk is zonde. Waarom zou je je geluk uitstellen totdat alles ‘perfect’ is, terwijl je je nu geweldig kunt voelen?

Wanneer je je tevreden voelt is alles goed. Je accepteert jezelf met al je ‘tekortkomingen’. Je bent dankbaar voor je leven, inclusief een paar vetrolletjes, andere oneffenheden en ongemakken. Er zijn veel dingen goed, en soms moet je gewoon even stilstaan om dat in te zien. Om gewoon even niets te willen en tevreden te zijn met alles wat is.

Tevredenheid is zo simpel, en je krijgt er zoveel voor terug. Je wordt rustiger, houdt energie over, bespaart geld en verhoogt de kwaliteit van je relaties en je leven in het algemeen.

Info

Wil je hier meer over weten? Neem dan contact met me op.

Dit vind je misschien ook leuk...