fbpx
Berichten

Goede vraag! Wat hebben yoga en voeding gemeen?

Samen met Karlijn van de Yogahoeve Onnen verzorg ik de Workshop Bewust Eten en Bewegen, vergroot je vitaliteit. Voor meer info klik hier

Wat is nu het geheim van de combinatie van yoga en voeding? Yoga en Voeding hebben veel dingen gemeen.  Dit leg ik hieronder uit:

Versnellen van je stofwisseling, betere doorbloeding en hormoonbalans

  • De schildklier wordt gestimuleerd door oefeningen. De stofwisseling* verloopt hierdoor beter doordat de doorbloeding wordt gestimuleerd. Een te langzaam werkende schildklier betekent vertraagde stofwisseling. De schildklier maakt hormonen aan en zorgt er daarmee voor dat alle cellen in je lichaam naar behoren werken. Via het bloed worden hormonen op pad gestuurd als ‘boodschapper’ om je cellen te vertellen wanneer ze zuurstof en voedingsstoffen mogen gebruiken. Ook speelt de schildklier een rol in de verbranding van vetten en regulering van hartslag en bloeddruk.
  • Door je stofwisseling* te versnellen, kun je sneller vet verliezen. Hierdoor kun je sneller afvallen en gezonder leven. Voeding met een hoge stofwisseling zorgt ervoor dat er een goede verbranding van de voeding plaatsvindt, waardoor je genoeg energie hebt en er geen vetopslag plaatsvindt.
  • Door de yoga oefeningen (kracht en beweging) verhoog je je stofwisseling en komt de vetverbranding beter op gang
  • Door een juiste ademhaling raakt je stofwisseling niet verstoord wat wel gebeurt bij een niet-efficïente ademhaling
  • Door dynamische yoga oefeningen, ademhaling en energiegeleiding komt er balans in de werking van de hormonen waardoor klachten bij regelmatige beoefening kunnen verminderen, verlichten of verdwijnen en je lekkerder in je vel zit. Je hormoonbalans is heel belangrijk om je lichaam in balans te houden. Hormonen zijn de boodschapperstofjes, die informatie doorgeven aan onze cellen in ons lichaam. Ze regelen je slaap, je stemming, je gewicht, je energie, je bloeddruk, je vruchtbaarheid, je spijsvertering, je stofwisseling, etc. Daarbij komt nog dat hormonen elkaar allemaal beïnvloeden. Hormonen worden geproduceerd met behulp van goede vetten en cholesterol, dus een gebrek hieraan kunnen hormoonproblemen veroorzaken, simpelweg omdat het lichaam zelf geen bouwblokken heeft om ze aan te maken. Giftige stoffen zoals bestrijdingsmiddelen en plastic bevatten chemicaliën die deze bouwblokken imiteren of die de hormonen zelf imiteren. Deze zijn problematisch omdat het lichaam kan proberen hormonen te maken uit de verkeerde bouwblokken… wil iemand chemische oestrogenen uit plastic of soja? Voeding heeft dus een grote invloed op je hormonen. Als ze in balans zijn, zul je je prima voelen. Maar als ze ontregeld worden, steken ze elkaar aan met vervelende gevolgen van dien.

* Een ander woord voor stofwisseling is metabolisme en betekent omzetting of ook wel verandering. Een aantal keren per dag vraagt je lichaam om eten, omdat je voedingsstoffen nodig hebt. Je kacheltje moet blijven branden. Om ervoor te zorgen dat je kan blijven ademen, groeien, herstellen en bewegen heb je iedere dag opnieuw  brandstof nodig. De stofwisseling vindt na de spijsvertering plaats. Je stofwisseling zorgt ervoor dat voedingsstoffen worden omgezet in een bouwstof, brandstof of beschermende stof. De energie die in het voedsel lag opgeslagen, komt zo weer vrij voor het lichaam als energie of wordt gebruikt voor groei of verdediging tegen ziektes en infecties. Overtollige energie wordt omgezet in vet. Zo wordt elke maaltijd omgezet in groei, energie, spierkracht en herstelkracht voor het lichaam.Voor een optimale stofwisseling is het belangrijk voldoende te eten. Wanneer je te weinig eet zal je lichaam op rantsoen gaan. Je metabolisme zal vertragen. Verbranding van voeding zal omlaag gaan en je lichaam zal vet opslaan.

Het in balans houden van de spijsvertering

  • Door ademhalingsoefeningen wordt spanning in buik- en darmgebied losgelaten
  • Twisthoudingen bevorderen de spijsvertering

Stressreducering

  • Door ademhalingstechnieken verlaag je je stressniveau en word je rustig
  • Stress vertraagt de spijsvertering. Als je voeding niet goed wordt afgebroken in bruikbare stoffen, kan dat leiden tot allergische reacties, vermoeidheidsklachten, tekorten aan hormonen en andere klachten als buikpijn, kramp, winderigheid, diarree, verstopping, misselijkheid, braken, bloed bij ontlasting, gewichtsverlies.

Aandacht voor jezelf

We lopen onszelf vaak voorbij. Druk, druk, druk. Hierdoor vergeet je jezelf de benodigde aandacht te geven. Door yoga oefeningen en ademhalingstechnieken keer je terug naar jezelf. Gewoon, omdat je het verdient!

Dit vind je misschien ook leuk...