fbpx
gezond oud worden

We willen allemaal graag in goede gezondheid oud worden en ons blij, tevreden, en vitaal voelen. Om controle te krijgen over je leefstijl is een dieet alleen niet voldoende. De enige echt werkende formule voor een blijvend gezond gewicht is het aanpassen van je leef- en eetgewoontes naar een gezonde leefstijl. Balans tussen lichaam en geest is essentieel.

Gezond en vitaal oud worden willen we allemaal. Leefstijl gaat over de manier waarop je voor jezelf zorgt en in het leven staat. Leefstijl is niet alleen voeding, maar gaat heel wat stapjes verder en omvat meerdere levensgebieden die allen van invloed zijn op je energieniveau. Denk aan zingeving, voeding, beweging, rust, ontspanning, stressreductie en vermindering van de belasting door toxische stoffen. Balans tussen lichaam en geest is essentieel. Tegenwoordig worden we blootgesteld aan straling, bewerkte voedingsmiddelen, stress. Maar door dit alles raakt ons lichaam en geest ontregeld en weet hier niet goed mee om te gaan met alle gevolgen van dien. Een goede leefstijl herstelt de interne balans.

Gezondheidsklachten

Mensen met een goed gewicht lopen minder risico op bepaalde ziektes of aandoeningen dan mensen die last hebben van over- of ondergewicht. Bijv. hart- en vaatziektes, diabetes II, verminderde weerstand, darm- en longziektes, bloedarmoede en psychische problemen. Stress heeft een negatief effect op de gezondheid. Denk aan moeheid, burnout, vergeetachtigheid, darm- of maagklachten, hoofdpijn, verminderde weerstand, fysieke klachten etc. Genoeg redenen dus om aan je leefstijl te werken! Waar kies jij voor en hoe wil jij ouder worden? Futloosheid of Energie? Stress of Balans? Lijden of Leiden? Prullenbak of Preventie? Reactief of Proactief? De keuze is aan jou! Gelukkig ben je nooit te oud om te leren en om iets aan je gezondheid te doen. Maar wacht er niet te lang mee. Van uitstel komt afstel!

Wil je afvallen en een gezond gewicht bereiken, meer energie, minder stress, je fitter voelen, vitaal ouder worden? Ik begeleid en coach je op weg naar een gezonde leefstijl.  Ik help je graag om met de juiste adviezen je lichaam weer in balans te brengen. Ik bied een aanpak die bij je past, stap voor stap kleine aanpassingen aanbrengen, gemakkelijk toepasbaar in het dagelijkse leven, zonder crashdieet, maaltijdvervangers, geen jojo-effect meer en met aandacht voor emotie/stress eten.

Stop het jojo-effect en ga voor blijvend resultaat

Doorbreek de cyclus van dieet, afvallen en aankomen. Doe niet aan diëten en stop met het tellen van calorieën. Zo voorkom je het jojo-effect dat uiteindelijk toch maar tot extra kilo’s leidt. Het jojo-effect wordt veroorzaakt door te streng diëten gevolgd door het oorspronkelijk eetpatroon. Dus wanneer je gedurende een periode te weinig calorieën binnenkrijgt en daarna weer gaat eten zoals je voorheen deed, heeft dit nadelig gevolgen voor je lichaam.

Wat er gebeurt is het volgende; doordat je lichaam te weinig energie binnenkrijgt, gaat je stofwisseling langzamer werken om energie te besparen. Je lichaam gaat reserves in de vorm van vet opslaan. Nadat je strenge dieet voorbij is en je je oude eetpatroon weer oppikt, past je stofwisseling zich niet direct aan. Doordat deze nog steeds langzaam werkt, slaat je lichaam nog steeds veel energie op in de vorm van vet. Hierdoor kom je dus snel weer aan. Het is zelfs vaak zo dat je zwaarder eindigt dan voordat je aan het dieet begon!

Vermijd diëten en dus het jojo-effect

Om van het jojo-effect af te komen, is het natuurlijk noodzakelijk dat je STOPT met diëten. In plaats van het volgen van diëten is het essentieel dat je zorgt voor een regelmatig en gezond eetpatroon en beweging zodat je geleidelijk aan afvalt.

Van Pillen naar Preventief

Als je voedingsmiddelen eet die niet voedzaam zijn en alleen maar vullen, dan weet ons lichaam niet waar het ermee heen moet en raakt in de war. Met als gevolg een verstoorde celdeling waardoor allerlei kwalen en ziektes kunnen ontstaan. Eerst zal je daar niet zoveel van vernemen, maar in de loop der tijd, naarmate je ouder wordt, zal je daar steeds meer last van krijgen.

Tegenwoordig zie je veel gedragsproblemen bij kinderen. Ze krijgen onvoldoende beweging, verkeerde voeding en ook gamen en mobieltjes hebben een grote invloed. Als gevolg hiervan gaat je brein niet goed meer werken. Onvoldoende concentratie, druk gedrag, te weinig slaap hoor je steeds meer. In plaats van aanpakken wordt medicatie voorgeschreven. Maar medicijnen vormen altijd een belasting voor een kind in ontwikkeling. En dit geldt natuurlijk ook voor volwassenen.

Overal zijn wel pillen voor te krijgen. Lekker makkelijk. Maar als je pillen kunt vermijden of verminderen door te kiezen voor een gezonde leefstijl, waar zou jij dan voor kiezen? En ga je daar dan ook echt voor? Waartoe ben jij bereid???

Mensen met een goed gewicht lopen minder risico op bepaalde ziektes of aandoeningen dan mensen die last hebben van overgewicht, bijv. hart- en vaatziektes, diabetes II, psychische problemen, etc. Maar ook ondergewicht geeft gevolgen, zoals verminderde weerstand, darm- en longziektes, bloedarmoede en psychische problemen.

Voor je lichaam zorgen is een investering, maar je krijgt er iets voor terug wat onbetaalbaar is. Gelukkig zijn we nooit te oud om te leren en kun je vandaag nog het roer omgooien. Wat vind jij jezelf waard en wat investeer jij eigenlijk in jezelf? 

Jij staat het aan stuur. Welke weg sla jij in?

Een verwijzing van de huisarts is niet nodig.  Bij een juiste aanvullende verzekering bij je zorgverzekering heb je recht op vergoeding: Klik hier voor meer informatie.

Een juiste balans vinden tussen lekker in je vel zitten, een goede fysieke en mentale conditie, een heldere geest, is essentieel voor je mentale en fysieke gezondheid.

Je bent het waard!

http://www.112groningen.nl/Groningen/nieuws/35616/uitgelicht–b-lijf-op-maat-in-onnen.html