fbpx
Contact

Spiritueel afvallen: in 5 stappen naar het gewicht dat past bij je ziel

Spiritueel afvallen? Is dat de nieuwste hype? Nee hoor, zeker niet, maar het is wel een onderdeel van het afslankproces waar maar weinig aandacht voor is. Door gezonder te eten en meer te bewegen kan het je zeker lukken om gewicht te verliezen. Maar om daadwerkelijk een transformatie te maken van overgewicht naar een blijvend slank lichaam is – naast een fysieke verandering – ook een spirituele en emotionele heling nodig. Hoe dat precies werkt weet holistisch health coach Anita Mulderij.

Anita: Van nature ben je compleet en volmaakt zoals je bent. Je ziel heeft een lichaam gekozen om je reis hier op aarde mee te maken. Jouw voertuig, dat over een enorme intelligentie beschikt. Elk moment spelen er duizenden processen af die ervoor zorgen dat jij het leven hier kan ervaren. Gedurende je reis hier op aarde bouw je (veelal onbewust) spirituele ballast op. Dit gebeurt bij ons allemaal en meestal zonder dat we het zelf direct doorhebben. Deze spirituele ballast is energie die zich opstapelt in je lichaam. Het kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld emoties die we niet verwerken. Of  belemmerende overtuigingen die we met ons meedragen door pijnlijke ervaringen. We voelen ons niet veilig en geliefd. Hierdoor verliezen we het contact met de ziel en de liefde die wij in onszelf dragen.

VET ALS BESCHERMLAAG

Vooral de relatie met onze ouders bepaalt in hoeverre we ons veilig, geliefd en de moeite waard vinden. Als dat allemaal niet het geval is, gaan we in de wereld zoeken naar manieren om onszelf te beschermen. Als jij overgewicht hebt, kan het zijn dat je eten als manier hebt ingezet om jezelf te beschermen. De energie die je hierdoor vast bent gaan houden, vormt letterlijk een beschermlaag in de vorm van vet. Vooral wanneer rondom de buik vet is opgeslagen kan dit een teken zijn dat je op onbewust niveau op zoek bent naar steun, een gevoel van veiligheid, liefde of zekerheid. Je kunt deze vetlaag deels verminderen door gezonder te eten en meer te bewegen. Maar als de échte oorzaak op dit niveau onbewust aanwezig blijft, is de kans groot dat de energie letterlijk en figuurlijk vast blijft zitten. En dat het mechanisme waarbij eten wordt “gebruikt” als manier om je veilig te voelen actief blijft. Hierdoor ontstaat het jojo-effect. Het goede nieuws is dat je in staat bent om dit zelf te helen en de energie die zich op geslagen heeft in je lichaam vrij te laten. Daardoor zal je het gewicht dat van nature bij jouw lichaam past krijgen. Hoe je dat aan kunt pakken? Onderstaande 5 stappen helpen je op weg.

SPIRITUEEL AFVALLEN IN 5 STAPPEN

1) VERGEVING

Anita: Wat ik vaak zie bij mensen die ik ondersteun in mijn praktijk is dat ze een behoorlijk schild om zich heen hebben gebouwd. Een hard laagje, waarbinnen ze erg streng zijn voor zichzelf, zichzelf constant afwijzen en eigenlijk niet in staat zijn om zich te verbinden met de liefde die zij van nature zijn. Vaak is dit ontstaan doordat een van de ouders niet van zichzelf kon houden en dit daardoor ook niet door kon geven aan hun kind. En natuurlijk heeft geen enkele ouder dat bewust gedaan. Elke ouder doet zijn best en soms heeft dat minder prettige gevolgen voor het kind. Gelukkig ben je altijd in staat om dit zelf te transformeren. Een belangrijk onderdeel daarvan is accepteren wat er is en je ouders en jezelf vergeven. Je kunt dit doen door middel van meditatie, door in prayers compassie uit te spreken naar je ouders of je kunt het bijvoorbeeld opschrijven voor jezelf als je dat prettiger vindt. Vergeef en bedank ze voor alles dat ze voor je hebben gedaan. Zo sta je het leven toe om door je heen te komen naar een bewustzijnslaag die dat deel van jezelf uit het verleden dat je nog vasthoudt vrij kan maken en kan helen. Het kan zijn dat als je dat doet er emoties los komen. Denk aan boosheid, verdriet of pijn. Dat is heel normaal. Verwelkom ze en geef er de ruimte voor. Zo geef je de energie die vastzit de ruimte om vrij te komen en weer te laten stromen. Je kunt nog een stapje verder gaan en het vet op je lichaam letterlijk bedanken voor de functie die het jaren lang heeft bekleed. Vertel het dat je dankbaar bent voor het werk dat het heeft gedaan en dat het nu mag vertrekken. Je hebt zijn bescherming, hulp en liefde niet meer nodig want dat kun je jezelf geven.

2) BEWEEG

Ook door beweging kun je vastzittende energie zoals emoties, spanning en pijn ontmoeten en loslaten. Bijvoorbeeld door yoga te doen og door te wandelen in de natuur. Daarnaast doet bewegen veel voor je hormoonhuishouding waardoor je gelukhormonen gaat produceren en je jezelf snel lekkerder en fitter voelt. Zoek een manier van bewegen waar je echt plezier aan beleeft en het mag soms best uitdagend zijn als je dat lekker vindt. Laat ook tijdens het sporten de ruimte voor alle weerstand en emoties die eruit komen. Misschien wel boosheid, verdriet of zelfs woede. Laat het er zijn, gooi het eruit zodat het plaats kan maken voor licht, vreugde en plezier.

3) AARDEN

Als je jarenlang hebt gegeten en vet vasthoudt als beschermlaag om je veilig te voelen, doe je er goed aan om jezelf aan te leren dat je veilig bent zonder daarbij eten nodig te hebben of een vetlaagje. Het kan daarbij helpen om te aarden en met je aandacht in je lichaam te komen om je zo te verbinden met alles wat zich daar afspeelt. Voor veel mensen helpt wandelen in de natuur, bijvoorbeeld in het bos of langs het strand. Besef dat Moeder Aarde er altijd voor je is. Voel gedurende de dag regelmatig hoe je op je benen staat. Maak contact met de grond en adem diep in naar je onderbuik. Hou daarbij een hand op je hart en een hand op je buik.

4) AFFIRMATIES

Als je weet wat voor jou de belangrijkste echte oorzaak is van je overgewicht, zeg dan dagelijks een paar keer hardop tegen jezelf een affirmatie die je kracht bij staat om dat deel te helen. Bijvoorbeeld: ‘Ik ben veilig in mijn lichaam en krijg hulp als dat nodig is’ of ‘ik accepteer mijn lichaam zoals het is’. ‘Ik nodig liefde en compassie uit om in mijn leven te zijn en me te ondersteunen.’ Op deze manier kun je de opgeslagen emoties uit het verleden vrijlaten die je jarenlang een fysiek gevoel van veiligheid hebben gegeven.

5) BEOEFEN COMPASSIE NAAR JEZELF

Als je jouw vetlaagje jarenlang hebt afgewezen en er haat naar voelt is het heel belangrijk om daar met compassie naar te leren kijken. En dat zal misschien niet direct lukken, maar je doet er goed aan om dat te trainen. Als je dat niet doet en je er negatieve energie aan blijft geven, blijft de energie vastzitten. Je bevestigt aan je lichaam dat het “niet goed” is en om dat te shiften is het belangrijk om er anders mee om te gaan. Leer jezelf aan om zoveel mogelijk te verbinden met compassie. Als er negatieve gedachten zijn, merk dan op dat ze er zijn. Maar geef er geen extra aandacht aan. Accepteer dat ze er zijn en verwelkom ze. Focus je op wat je vreugde geeft en waar je energie van krijgt. In plaats van jezelf dingen te ontzeggen, of jezelf te kwellen in de sportschool, kies je voor wat je leuk vindt. Leer nieuwe gezonde recepten die je lekker vindt, en die je lichaam voeden. Zorg ervoor dat je regelmatig ontspant, bijvoorbeeld door lekker naar de sauna te gaan of een leuk boek te lezen. Doe waar je blij van wordt en wees zacht en liefdevol naar jezelf.

TOT SLOT

Je lichaam is ongelofelijk intelligent en helemaal uniek zoals het is. Wanneer je op deze manier leert omgaan met alles wat er in je lijf gebeurt en jezelf toestaat dat alles wat je ervaart er gewoon mag zijn en je niets op hoeft te vullen met eten zal de energie die je bij je draagt vanzelf weer gaan stromen. En je zult precies op het juiste tempo gewicht gaan verliezen. Als je luistert naar de signalen die je lichaam je geeft zal het ook vanzelf een balans vinden die bij jouw lichaam past. En dat is misschien niet het gewicht dat jij in je hoofd hebt in de vorm van een streefgewicht, en ook niet het gewicht dat de maatschappij wilt dat jij hebt, maar dat is het gewicht dat past bij je ziel.

Bron: Holistik

Dit vind je misschien ook leuk...