fbpx

Emoties zijn heel belangrijk. Ze zijn het primaire overlevingsmechanisme van de mens. Het hebben of krijgen van een emotie zorgt voor het loslaten van een heel scala aan stofjes in je lijf. Stofjes die weer zorgen voor allerlei reacties in je lichaam.

Emoties zijn heel nauw verbonden aan het eerste zintuig dat ontwaakt bij onze geboorte… geur! Zonder geur proef je niets, mis je belangrijke “aanwijzingen” van je omgeving (zoals vluchten als je brand ruikt) en nog heel veel andere dingen.

Met geuren kun je zelf je emoties beïnvloeden, en dus ook de reacties van je lijf. Ontspannen, blij zijn, energie hebben. Je kunt jouw lijf op weg helpen met natuurlijke geuren.

Planten hebben dat goed uitgevonden. Ze gebruiken geur om insecten af te stoten, of juist aan te trekken.  En die natuurlijke geurstoffen uit planten kun je in een flesje “bewaren” door de essentiële oliën er met koude persing of met stoom destillatie uit te halen.  Een geur …..is dus eigenlijk geen olie, maar een vluchtige stof…. 

Een paar druppels etherische (essentiële) olie in je diffuser, op je kussen, of op een klei tablet en je kunt jouw emoties, jouw humeur, jouw gevoel positief veranderen.  

Dit hele proces “doet” ons lichaam in een paar milli seconden:

  1. We ruiken iets en onze hersenen krijgen een seintje
  2. Er volgt een emotionele reactie
  3. De reactie zorgt voor het aanmaken van neurotransmitters
  4. Deze stofjes zorgen voor een fysieke reactie in je lijf
    Bijv. een verandering in Je bloeddruk, je ademhaling, en je hartslag

Een mooi voorbeeld is vlak na het krijgen van een baby. Je kindje wordt op de borst gelegd en als moeder is je natuurlijke reactie: ruiken. Dit zorgt voor een instant gevoel van verliefdheid waarna het hormoon Ocytocine wordt aangemaakt.  Een belangrijk hormoon bij de “moeder en kind binding” en de toeschiet reflex (melk!)

Emoties die je kunt beïnvloeden met geur

Hieronder een aantal voorbeelden

Verdriet

Je ervaart een zwaar gevoel in je borst, een brok in je keel, je huilt, voelt je vermoeid en  futloos. Oliën die je kunt gebruiken zijn:

Air (ademhalingssamenstelling), DeepBlue (samenstelling voor spieren), geranium, , limoen, ylang ylang, aroma touch en console

Boosheid

Fysieke reacties die je kunt ervaren zijn aangespannen spieren. Je kaken op elkaar klemmen, een snellere hartslag, trillen en zweten. 

De oliën die je kunt gebruiken zijn bijvoorbeeld:

Kardamon, tijm, geranium, ylang ylang, spikenard, forgive en kurkuma

Angst 

Je ademt waarschijnlijk sneller en oppervlakkiger, je hartslag is sneller, je kunt je misselijk voelen, zwetende handpalmen hebben, slappe spieren en vlinders in je buik voelen.

Oliën die bekend staan om hun “rustgevende” eigenschappen kunnen helpen.

Bijv. jeneverbes, kaneel, berk, cypres, lavendel, pepermunt en peace

Een paar druppels etherische (essentiële) olie in je diffuser, op je kussen, of op een klei tablet en je kunt jouw emoties, jouw humeur, jouw gevoel positief veranderen.

🧠

Dit hele proces “doet” ons lichaam in een paar milli seconden.

1. We ruiken iets en onze hersenen krijgen een seintje

2. Er volgt een emotionele reactie

3. De reactie zorgt voor het aanmaken van neurotransmitters

4. Deze stofjes zorgen voor een fysieke reactie in je lijf. Bijvoorbeeld een verandering in Je bloeddruk, je ademhaling, en je hartslag

of link in de bio

ezonde groet Léanne van helio

#emotie #verandering #kracht #mediteren #positiviteit #emoties #gevoel #boos #irritatie #etherischeolie #zorgenvoorjezelf f #onrust #stress # #essentiëleolie #doterra #blijfopmaat #balansopmaat

Dit vind je misschien ook leuk...