fbpx
Berichten

Het perfecte plaatje

Mensen die bij me komen zijn niet tevreden met zichzelf. Bijv. hun uiterlijk voldoet niet aan hun eigen waarden. Ze voelen zich onzeker over zichzelf en vinden zichzelf nooit goed genoeg. Ze streven naar het perfecte plaatje. Maar is dat wel reëel of leven ze in een illusie?

Wat is perfectionisme?

Perfectionisme is ‘het volmaakte nastreven’. Niets is goed genoeg! Nooit is het klaar! Altijd is er nog iets wat beter kan!

Je zit op een roze wolk, een dróóm die nooit verwezenlijkt zal worden. Waarom niet? Het leven is niet perfect, jij bent niet perfect, de wereld is niet perfect. En eigenlijk ben je bezig om iets te maken wat niet bestaat. Toch ben je pas tevreden als je het onbereikbare haalt. Je ziet alleen jouw tekortkomingen, maar niet jouw kwaliteiten.

Eigenlijk een onmogelijke missie dus waar je al je tijd zoveel aan spendeert! En mocht het je toch gelukt zijn om jouw perfecte doel te bereiken, hoe dan verder? En wat is het volgende? Dat is de reden dat mensen doorslaan. Ook al is iets gelukt, hoe je het vervolgens vol? Wat is het volgende?

De echte oorzaak zit ‘m in jouw belemmerende overtuigingen en patronen, trauma’s, verleidingen of misleidingen die het je lastig of moeilijk maken. Het is jouw houvast geworden waar je naar bent gaan leven. Die innerlijke strijd die je met jezelf voert. Kritische stemmetjes en belemmerende gedachten.

Deze onderliggende problemen zullen moeten worden aangepakt, wil je overgaan tot echt veranderen. Denk aan onzekerheden, verveling, angst of een onverwerkt trauma. Door deze onder ogen te zien, ben je in de gelegenheid om ze te transformeren. Blijf je deze wegdrukken en onderdrukken, blijf je in die eeuwige strijd met jezelf!

Verschillende vormen

Er zijn verschillende vormen van perfectionisme te onderscheiden die misschien allemaal wel in jouw plaatje vallen.

  • Je kunt heel erg gericht zijn op inhoud en kwaliteit en wilt het zo goed mogelijk doen. Je stelt te hoge eisen aan jezelf en een ander waardoor je heel veel van jezelf móet. Hiedoor heb je onbewust onrealistische verwachtingen van jezelf en van de ander. Fouten zie je als een persoonlijk falen en je doet er alles aan om maar geen fouten te maken.
  • Je wilt het voor iedereen goed doen en zorgt ervoor dat iedereen het leuk en aardig heeft. Altijd ben je maar bezig met anderen en het minst met jezelf. Je wil graag door iedereen jou leuk en aardig gevonden worden. 
  • Perfectionisme kan ook een rol spelen bij uiterlijk vertoon. Je wilt er zo goed mogelijk uitzien, want wie weet wat een ander van je denkt. Je wilt iets hebben waar iedereen tegenop kijkt. Kortom: je wilt het perfecte plaatje van jezelf naar buiten brengen!

Als een perfectionist streef je naar een perfectie van wat jij vindt dat je moet zijn. Wat je gaat doen is als een gek op zoek naar die perfectie en als je dat niet lukt, tja, dan vind je dat je hebt gefaald. Zo blijf je je focussen op alles wat je niet bent of hebt. Bij perfectionisme leg je de lat zo hoog voor jezelf en laat je daar zoveel van je eigenwaarde van afhangen, dat je juist het tegendeel bereikt. En zo blijf je teleurgesteld, ontevreden en oordelend over jezelf. Als perfectionist denk je waarschijnlijk dat het je motiveert wat je doet, maar uiteindelijk cijfer je jezelf weg, bekritiseert jezelf en dat geeft alleen maar weer stress. Jouw zelfvertrouwen daalt en je krijgt een nog slechter zelfbeeld. 

Waar gaat het echt om?

Het gaat jouw dus echt om het perfecte plaatje? Waar het echt om gaat, is dat je een gezonde relatie met jezelf opbouwt. Dat gaat je helpen jezelf te accepteren zoals je bent, in al je imperfectie. Dat je goed voor jezelf zorgt door gezonde keuzes voor jezelf te maken. Gezonder gaan leven, een gezond eet- en leefpatroon ontwikkelen, is een leerproces over jezelf en voor jezelf. Dat geldt op het gebied van  al mijn 4 essentiële leefstijlpijlers: Mindset, Voeding, Beweging en Rust & Ontspanning. 

Wil jij dit ook? Graag help ik jou hierbij om jou de juiste handvaten te geven om het streven naar perfectie los te laten en dichterbij jezelf te komen waardoor je jezelf leert accepteren en waarderen om wie je bent.

Wees eerlijk, geen mens is perfect! Ook al doen wij zo ons best hiernaar te streven. Je waardeert jezelf om je wie bent, je ontwikkelt zelfvertrouwen en leert leven vanuit je eigen innerlijke kracht en de dingen te doen die je echt graag zou willen. Mensen zijn over het algemeen blijer in het leven staan en gelukkiger zijn met zichzelf als ze meer laten zien wie ze zijn en willen zijn.

Helaas hebben we niet altijd door dat we niet trouw zijn aan ons authentieke zelf. En dat we een masker dragen en dat dit een negatieve impact heeft op hoe we ons voelen. We zijn allemaal opgegroeid met een reeks aan opvattingen, waarvan vele in strijd zijn met onszelf.  

Er is moed en wilskracht voor nodig om je masker te laten vallen, om zowel je sterke als zwakke kanten te laten zien en gevoelens te tonen. Te gaan staan voor wie je bent en wilt zijn is niet altijd even makkelijk.

Durf jij de uitdaging met jezelf aan te gaan?

Dit vind je misschien ook leuk...