fbpx

We kunnen ons lichaam detoxen, oftewel ontgiften, om het zuiver en gezond te houden. Maar wist je dat je ook je gedachten en geest kunt detoxen? Onze mentale gezondheid is verbonden met onze fysieke gezondheid en zo’n mentale detox kan dan ook positieve effecten hebben op onze algehele gezondheid. Wanneer je te maken hebt met bijvoorbeeld stress, verdriet of twijfel kan een mentale detox helpen om je manier van te denken te veranderen.

In dit artikel ga ik het hebben over detoxen van je lichaam. Het volgend artikel gaat over detoxen van je geest. Erg interessant!

Detoxen is een manier om je lichaam te ontgiften. De kenmerken zijn gezonde voeding en het afvoeren van afvalstoffen. Het is een manier om een gezond en energiek lichaam te krijgen en te houden.  Detoxen betekent “het lichaam reinigen” van giftige stoffen zoals bewerkte voeding met daarin kunstmatige toevoegingen en resten van pesticiden, maar ook bijvoorbeeld van sigarettenrook. Hiervoor gebruikt ons lichaam de lever, galblaas en nieren. Je kunt de lever helpen om deze giftige stoffen weer op te ruimen door af en toe een detox moment in te lassen. Bijvoorbeeld door een periode geen alcohol, koffie of vette dingen te nuttigen, maar te kiezen voor water, groente en fruit.

Eigenlijk leven we in een ‘giftige’ wereld. ‘De industrieën draaien op de volle 100% en de voedselindustrie is nog nooit zo groot geweest. En dan hebben we het nog niet over de miljoenen auto’s die dagelijks gassen uitstoten, de bestrijdingsmiddelen en de E-nummers waar ons voedsel rijk aan is. Of over alle stoffen die in verzorgingsproducten zitten. Straling dat we binnenkrijgen door mobiele telefonie, etc.

We krijgen dus op allerlei manieren giftstoffen binnenkrijgen in ons lichaam. Door ons eten, ons drinken, onze verzorgingsproducten. En dat heeft grote consequenties voor ons lijf. Tegenwoordig krijgen we zó veel gifstoffen in ons lichaam, dat het zich gaat ophopen en er klachten als vermoeidheid, een zwak immuunsysteem en overgewicht ontstaan.

Daarom is het af en toe goed om je lichaam hierbij een handje te helpen. Door middel van detoxen dus. Detoxen stopt het binnenkrijgen van gifstoffen, maar reinigt ook je lichaam van de gifstoffen die zich al opgestapeld hebben.

Door één of twee keer per jaar een detoxweek in te plannen, zorg je voor een regelmatige verontreiniging van je lichaam.

Waarom zou je gaan detoxen?

Dat is eigenlijk heel simpel. Je helpt je lichaam een handje bij het reinigingsproces. Af en toe een goede detox is dus goed voor je, maar het is ook belangrijk dat je altijd bewust bent van wat je binnenkrijgt in je lichaam

Het belangrijkste bij detoxen is dat je je lichaam een reset geeft. Veel mensen doen keihard hun best om kilo’s kwijt te raken, maar kunnen niet afvallen omdat ze te veel toxische stoffen in hun lichaam hebben zitten. Wil je een slank en gezond lichaam, maar sta je ‘stil’ in je afvalproces? Dan is detoxen een van de manieren om dit te doorbreken en uiteindelijk die overtollige kilo’s af te komen.

 1. Geef het afvallen een boost. Tijdens de detoxperiode, waarin je dus alleen maar sapjes drinkt of een aantal dagen heel weinig eet, val je af. De producten die je eet zijn gezond en natuurlijk en ook na de kuur eet je gezonder. Wordt gezonder en voel je gezonder én fitter!
 2. Een stralendere huid. Door heel veel water te drinken en geen slechte stoffen meer te nemen, wordt je huid stralender. Je ontdoet je lichaam van afvalstoffen, stoffen die ook zorgen voor een doffere huid. Je ziet er hierdoor beter uit en dat boost weer je zelfvertrouwen!
 3. Sneller afkicken van slechte eetgewoontes. Als je regelmatig een detoxkuur volgt (waarin je dus absoluut geen suikers, slechte vetten en alcohol neemt) zul je merken dat je minder behoefte hebt aan deze producten. Een goede manier dus om van bijvoorbeeld  je suikerverslaving af te komen. Je zult het verschil merken en je een stuk energieker gaan voelen.

Manieren om te detoxen

Er bestaan verschillende soorten detox kuren en detox programma’s. Welke je kiest hangt natuurlijk af van wat jij prettig vindt en wat bij jou past.

 1. Sapkuur of smoothiedieet. Een sapkuur of smoothiedieet bestaat uit het drinken van sapjes en smoothies die bestaan uit veel groenten en een beetje fruit. Je eet 5 tot 7 dagen lang dus helemaal niets anders.Bij deze kuur zijn de opbouw en afbouw ontzettend belangrijk. Het is niet goed voor je lichaam om direct niets meer te eten of na je kuur in één keer weer een warme maaltijd naar binnen te werken. Dit moet je rustig opbouwen en afbouwen. Deze vorm van detoxen doe je bijvoorbeeld één keer in het half jaar of één keer per jaar.
 2. Eén maaltijd per dag. De naam zegt het al (ook wel bekend als ‘one meal a day’), deze vorm van detoxen houdt in dat je niet aan je ontbijtje, lunch en diner zit, maar slechts één maaltijd per dag neemt zo rond 3 uur ’s middags. Daarnaast drink je vooral veel water en thee. Je eet dus niet op andere tijdstippen dan om 3 uur. Deze vorm van detoxen doe je niet altijd (al denken sommigen daar anders over), maar kun je bijvoorbeeld één dag per week doen.
 3. Een week lang geen suiker, alcohol, drugs. Ben je niet zo van de smoothies en sapjes? En kun je ook niet zonder je ontbijtje? Houd dan een week lang je eigen detox. Neem een week lang geen suikers, alcohol en drugs. Rook niet en eet gezond… écht gezond. Neem dus veel groenten, eiwitten, water en weinig tot geen koolhydraten.

Door één of twee keer per jaar een detoxweek in te plannen, zorg je voor een regelmatige verontreiniging van je lichaam.

Tips bij het detoxen

Je kunt gewoon thuis detoxen, op de momenten die jij prettig vindt. Wil je iedere week een detox dag inplannen of ga je liever voor een hele week all-in? Kies wat jij fijn vindt! Hieronder geef ik jeje een aantal handige tips.

 • Kies vooral voor veel groenten en vul dat aan met fruit. In groenten zitten de meeste goede voedingsmiddelen. Het fruit gebruik je vooral om de smaak (broccoli en spinazie, bah) een beetje te verdoezelen.
 • Neem vooral groene bladgroenten, omdat daar de meeste voedingsstoffen in zitten.
 • Mix je smoothie met water. Water is puurder dan melk en melk kan soms hormonen of te veel vetten bevatten.
 • Kies biologische groenten en groenten van het seizoen. Wissel hier dus ook mee af en neem niet alleen maar één soort groente. Zo krijg je een verscheidenheid aan voedingsstoffen binnen.
 • Je kunt eventueel wat superfoods toevoegen aan je smoothies. 
  Chorella en Spirulina hebben een reinigende werking en helpen je lichaam de schadelijke stoffen te filteren
 • Zorg ervoor dat de maaltijden die je neemt gezond zijn en goed vullen. Denk hierbij aan voedingsmiddelen met veel goede vetten en eiwitten, zoals vette vis, noten, groenten en eieren.
 • Neem het liefst rauwe groenten; kook ze dus niet te lang. Hierdoor blijven de voedingsstoffen er beter in zitten en rauwe groente werkt daarnaast zuiverend voor je lichaam.
 • Kies voor onbewerkt voedsel, zonder gekke toevoegingen.
 • Voeg smaakversterkers met een ontgiftende werking toe aan je gerechten. Dit zijn onder andere gember, peterselie, koriander, citroen, zwarte peper en knoflook.
 • Drink vooral veel water. Maar daarnaast zijn ook groene thee en citroenwater goede detoxdrankjes.

DoTERRA 30 dagen Detoxprogramma

Ik werk met het merk DoTERRA, essentiële oliën. DoTERRA heeft een 30 dagen ontgiftingsprogramma met alleen natuurlijke producten en supplementen die jouw lichaam helpen te reinigen en je organen versterken.Met dit programma reinig en ontgiftig je je darmen en ga je je lichaam weer opbouwen met de juiste pre- en probiotica.

Dagelijks – LifeLong Vitality:

Hiermee krijg je alle vitaminen en mineralen, antioxidanten en omega’s 3,6,9 binnen die je nodig hebt en die niet altijd meer voorradig zijn in ons voedsel. Dit pakket is zo volledig dat je echt geen vit D, magnesium, granaatappel of kurkuma hoeft bij te slikken. Alles zit er in, in de juiste verhouding!

FASE 1 – dag 1-10: Activatie

Digest ZenTerraZyme: Mix van actieve enzymen uit voedsel en minerale cofactoren.n combineert. Deze helpen bij de vertering en opname van essentiële voedingsstoffen. Daar hebben we vaak een tekort aan door gekookt, verwerkt en conserverend voedsel. Ook dragen ze bij aan de stofwisseling, het omzetten van voedingsstoffen naar energie. Deze capsules omvatten een verscheidenheid aan volwaardige enzymen die helpen met de vertering van eiwitten, vetten, compleze koolhydraten, suikers en vezels.

Zendocrine: Deze ondersteunen het natuurlijke ontgiftingssysteem van het lichaam met een gepatendeerde mix van essentiële oliën. Het helpt je lichaam te ontdoen van gifstoffen en vrije radicalen die de lichaamssystemen kunnen vertragen, waardoor een zwaar en gewogen gevoel.

Lemondruppels: Doe 1 of 2 druppels in een glas water. Het brengt je stofwisseling op gang, het reinigt je darmwand, werkt tegen maagzuur en werkt reinigend voor je bloed, je lymfe en organen. Lemon ondersteunt je lichaam tegen bacteriën en virussen. Emotionele werking: Citroen geeft energie en zelfwaarde en reinigt je van negatieve energieën.

Fase 2 Activatie en Herstarten (dag 10-20)

Zie fase 1, met uitbreiding van:

GX Assist: Een combinatie van essentiële oliën en caprylzuur voor reiniging. Ter ondersteuning van je spijsverteringskanaal door een onvriendelijke omgeving te creëren voor potentiële bedreigingen die spijsverteringsimmuniteiten kunnen verstoren en spijsverteringsproblemen kunnen veroorzaken.

Fase 3 – Activatie en Vernieuwen (dag 20-30)

Zie fase 1, met uitbreiding van:

DDR Prime: Dit is een gepatenteerde mix van etherische oliën gecombineerd om cellulaire gezondheid, functie en vernieuwing te ondersteunen om een gezonde reactie op vrije radicalen te bevorderen en tegelijkertijd een gezonde cellulaire functie te ondersteunen.

PB Assist+: Dit is een gepatenteerde formule van pre-biotische vezels en micro-organismen. Het levert 6 miljard actieve probiotische culturen en oplosbare prebiotische saccariden die vriendelijke bacteriegroei stimuleren. Deze biedt een unieke, veilige en effectieve manier om de welbekende voordelen van probiotica voor de spijsvertering en het immuunsysteem te ondersteunen.

EN VERDER:

Naast dit programma is het natuurlijk van belang dat je gezond & zuiver eet zonder pakjes en zakjes, weinig zout, geen suiker, zuivel, koffie en vet. En eet veel groente fruit en peulvruchten en water, Zie ook de tips hierboven. En vergeet niet voldoende te bewegen, goed te ontspannen (bijv. door yoga of meditatie oefeningen) en voldoende slaap te krijgen.

INFORMATIE en AANSCHAF

Voor meer informatie over of aanschaf van dit detoxprogramma kun je contact met mij opnemen door te bellen of via het contactformulier (klik hier)

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.