fbpx

Gedragsverandering

Wanneer je met gedragsverandering aan de slag gaat, is het handig om te weten wat er in je hersenen gebeurt en waarom het zo lastig is om je gedrag te veranderen. Je hebt vast wel van het gezegde gehoord: Rome is niet in één dag gebouwd. De betekenis hiervan is om ie eraan te herinneren dat het veel tijd kost om iets groots te realiseren.

Wil je je gedrag veranderen, dan is het zaak nieuwe gewoontes aan te leren. Het begint met een voornemen die je hebt. Hoe ga jij jouw voornemen overzetten tot actie?

Je gedachten en overtuigingen bepalen hoe je naar de wereld kijkt en belangrijker is nog hoe je deze ervaart. Je bent gaan geloven dat dat de werkelijkheid is, het is jouw waarheid geworden. Het is belangrijk dat je nog meer bewust wordt van je gedachten en die gedachten een positieve draai geeft zodat ze ondersteunend voor je gaan werken. Bewust worden van hoe je denkt, wat dat met je heeft gedaan heeft, wat dat je gebracht heeft en hoe je jezelf kunt herprogrammeren. Alleen verandering zorgt voor een nieuwe situatie.

FRIS en FRUITIG

Met een gezonde leefstijl voel je je fit en zit je lekkerder in je vel. Ga creatief om met lichamelijke activiteit, leer om af en toe lekker even helemaal niets te doen en zorg voor voldoende afwisseling tussen werk en privé. Het is de kunst om jezelf goede gewoontes aan te leren:

Gewoontes die bij jouw leven passen en die je redelijk kunt volhouden.

VAN ALLES WAT

Zorg in je leven voor fases van stilstaan en bezinning. Een vitaal leven is vooral een kwestie van kiezen. Je laat keuzes afhangen van de meest basale gevoelens die je als mens hebt. Zoals het verkrijgen van geluk wat vind je leuk, wat doet je pijn, waar krijg je energie van, wat kost je energie. Stel daarin je prioriteiten, geef je grenzen aan, durf hulp te vragen etc. Genoeg afwisseling tussen verplichting en ontspanning voorkomt sleur en geeft meer tevredenheid. Zorg daarom voor een goede verdeling. Geef jezelf ook eens de ruimte om tijd aan of voor jezelf te besteden.

Mindset

Vitaliteit van jouw immuunsysteem wordt beïnvloed door jouw manier van denken. Je mentaal welbevinden gaat over je concentratie, hoe je omgaat met veranderingen, je zelfacceptatie- en waardering, hoeveel vreugde en tevredenheid je ervaart, hoe dankbaar je bent, etc.

Negatieve gedachten en psychische spanning veroorzaken een verhoging van de hoeveelheid stresshormonen in je lichaam. Leer negatieve gedachtes om te zetten in positieve. Je kunt jezelf fit denken.

Door een juiste mindset te kweken, kom je sterker in je schoenen te staan.

Voeding

VOL ENERGIE

Gezonde voeding is essentieel. Hieruit haal je energie en ze bevatten de juiste bouwstoffen voor je cellen. Niet vullen maar voeden dus!

Eten heeft wel degelijk een functie. We eten omdat we voedingsstoffen nodig hebben. Eten doe je met aandacht en je dient bewust met voeding om te gaan. Het is belangrijk te begrijpen wat je eet. Verdiep je in het voedsel dat je eet. Wat heeft je lichaam nodig, waar komt het vandaan en hoe beïnvloedt het je lichaam. Sta jij wel eens goed stil wat jouw huidige leefstijl voor consequenties kan hebben voor jouw toekomst, jouw gezondheid, het ouder worden?

Het gaat er niet alleen om wat je eet, maar ook hoe (bewust), wanneer en waarom je eet (eet je omdat je weet dat je het nodig hebt of om een emotionele leegte te vullen, stress weg te eten, etc.)

Hoe goed voed jij je?

Beweging

Beweging is essentieel voor onze gezondheid. Het effect van beweging is anti-ontstekend en anti-oxidatief. Gebrek aan beweging zorgt voor afbraak van het bewegingsapparaat. Maar bewegen heeft ook andere voordelen. Zoals meer energie, beter slapen, betere concentratie etc.

Meer bewegen begint niet met meer sporten, maar met minder zitten

Bewegen gaat over je coördinatie en evenwichtsgevoel. Je fitheid en hoe actief je deelneemt aan het leven. Bewegen is niet alleen gezond voor je lichaam, maar ook voor je hersenen. Als je beweegt, krijgen je hersenen meer prikkels, waardoor cognitieve functies zoals je concentratie en je geheugen verbeteren. Bewegen blijkt ook nuttig bij psychische klachten zoals angst, depressiviteit en stress.

Stap uit je comfortzone door je grenzen te verleggen en in beweging te komen.

Ontspanning en Rust

MAAK JE HOOFD LEEG

Het is belangrijk dat je je rustmomenten pakt en voldoende slaap krijgt. Ook is het belangrijk dat je geest voldoende innerlijke rust krijgt. In je hoofd zitten, nadenken over de toekomst, piekeren, het maakt je onrustig. Dat is niet alleen slecht voor je geestelijke gesteldheid, het is ook slecht voor je hormoonbalans.

Wanneer je lichaam in ontspannen toestand is, krijg je ook een ontspannen geest. Dat noem je innerlijke rust. Geen gepieker, even geen zorgen maken. Ik hoor je zeggen; dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Toch is het belangrijk om dit wel te doen. Vaak is het onze angst die ons belemmert.

Door naar je lichaam te luisteren kun je er meestal achter komen wat je geest nodig heeft. Je lichaam geeft je namelijk continu directe informatie over je mentale toestand. Door te pauzeren en je bewust te worden van je lichaam, kun je dus leren wat je geest nodig heeft. Let eens op je lichaam; zijn je kaken gespannen, heb je je schouders voortdurend opgetrokken, heb je last van misselijk gevoel of doe je altijd alles heel gehaast? Dan is het hoogtijd om een stapje terug te doen!

Je kunt beter een nachtje slapen over wat je wilt doen, dan wakker liggen over wat je gedaan hebt

Een goede nachtrust is van belang voor een goed werkend immuunsysteem. Doordat je lichaam voldoende rust krijgt, zal het zich op alle vlakken goed kunnen herstellen. Dit is positief voor je weerstand. Dankzij een goede slaap zal je immuunsysteem dus sterker worden en je beter bestand maken tegen ziektes en aandoeningen zoals bijvoorbeeld griep. Ook op lange termijn is dit erg belangrijk: een langdurig slaapprobleem heeft niet altijd zichtbare gevolgen op korte termijn, maar kan op langere tijd de ontwikkeling van ziekten vergemakkelijken.

Zie tabbladen voor nadere informatie