fbpx

Wat leuk dat je een kijkje neemt op mijn site en wat goed om te merken dat je het werk waar ik me mee bezig houd ook zo belangrijk vindt. Het bouwen van een Gezonde Relatie met Jezelf! Of het nu gaat om het verbeteren van joúw eet- en leefpatroon of het creëren van een beter zelfbeeld of meer zelfvertrouwen.

Mijn naam is Ineke Vlaar-Kooi. Ik woon in Onnen, waar ik mijn praktijk aan huis heb. Een klein rondje aan de rand van Haren, gemeente Groningen.

Ik ben getrouwd en we hebben 2 kinderen, een dochter en een zoon. Twintigers inmiddels. We hebben een eigen groentetuin, hobby van mijn man, en daar hebben we allemaal profijt van. Verder hebben we kippen die ons voorzien van heerlijke verse eieren, een hond die ons eraan herinnert te gaan wandelen en die ons alle liefde van de wereld geeft, 2 ezels als gezelschapsdieren die ook therapeutisch werken en Vlaamse reuzen die lekker ronddartelen in ons kampje. Een echte beestenbende wat een hele gezelligheid met zich meebrengt. 

Ik ben een echte buitenmens. Daar kan ik enorm van genieten. Tenminste, als het niet te nat en te guur is buiten. Ik maak graag mooie wandelingen in de natuur, het liefst bij water en door de velden. Lekker met onze hond op pad! Ik mag graag naar de zee gaan, wandelend langs de kust, het liefst op blote voeten. Of genieten van een prachtige zonsopgang of zonsondergang. Die magische kleuren in de lucht, fantastisch toch?!

Ik ben pragmatisch ingesteld, waarmee ik bedoel dat ik hou van een aanpak die praktisch, nuttig en bruikbaar is. Ik hou van diepgang in een gesprek. Ik ben sociaal, nuchter met een vleugje hooggevoeligheid en toegankelijk. En een beetje humor op zijn tijd is ook heel fijn! Soms nemen we het leven en onszelf wel eens te serieus met als gevolg dat je ‘vast’ komt te zitten. Hoe heerlijk is het dan om met wat humor te kunnen relativeren en te merken dat je het allemaal wel wat luchtiger mag nemen.

Wat ik ook heerlijk vind om me helemaal terug te trekken en tijd voor mezelf te nemen. Even geen prikkels om me heen ofwel ont-moeten en ont-haasten. Omdat dat ook wel eens heel lekker kan zijn.

Wat ik belangrijk vind zijn waarden als respect, betrokkenheid, verantwoordelijkheid, oprechtheid, integriteit en loyaliteit. Ik ben betrokken, behulpzaam, toegankelijk, sociaal, spontaan, pragmatisch en gedreven.

Mijn ommekeer naar een gezonde relatie met mezelf

Mijn ommekeer begon in 2014. Ik sportte veel maar afvallen? Ho maar! De kilo’s kwamen er alleen maar bij! Tot ik een artikel las dat ging over suikerverslaving. Zo herkenbaar! Toe viel het muntje bij me. Toen ik me hiervan bewust werd, realiseerde ik me dat het tijd was om hier iets mee te doen. Ik verander mijn leefstijl! Ik ben begonnen met het aanpakken van mijn suikerverslaving. Een 30 dagen suikervrij-challenge. Of dat moeilijk was? Ik kan je vertellen, met de juiste motivatie en discipline heb ik me er prima doorheen geslagen! Het was wel even wennen, maar ook erg leuk en leerzaam. En helemaal niet zo’n straf als dat ik dacht!  En na die 30 dagen wilde ik ook gewoon niet meer anders. De overbodige kilo’s vlogen er van af en ik voelde me een stuk fitter. Behoefte om na het eten weer te grijpen naar wat lekkers, liefst iets zoets, had ik haast niet meer. Dit smaakte naar meer en ik ben de opleiding tot gewichtsconsulent gaan volgen.

Toch hield ik nog wel van die zogeheten snaai- en eetbuien. Ik kwam erachter een echte emotie- en stress-eter te zijn. Ik was altijd wel bezig en had geen rust in mijn hoofd. Ik nam te weinig tijd voor mezelf. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Met alle gevolgen van dien. Van het één kwam het ander en in een moeilijke periode in mijn leven stroomde de emmer dan ook over.

Van hard naar hart❤️

Tijd voor een Reset! Hoe? Gewoon… ‘Anders denken, anders voelen, anders doen’. Het klinkt heel simpel, toch? Ja, was het maar zo eenvoudig… Het leven is nu eenmaal niet altijd rozengeur en maneschijn. Er gebeuren minder leuke, erge en vreselijke dingen. Maar het gaat er om hoe je om kunt gaan met de omstandigheden waar jij in je leven mee te maken krijgt.

Voor mij was het een leerzame, interessante en boeiende periode die me veel dichter bij mezelf heeft gebracht. Ik heb veel nieuwe ervaringen mogen opdoen die echt een eyeopener zijn. In plaats van alsmaar bezig te zijn met ‘overleven’, heb ik ruimte gemaakt om echt te gaan leven.

Van Overleven naar Leven

Wat ik bedoel met ‘overleven’? Je moet het woord niet te letterlijk nemen. Er zit niemand met een mes achter me aan, ik leef niet op straat en kan me prima redden. Dat is het dus niet. Maar met overleven bedoel ik het vastzitten in beperkende en belemmerende patronen. Het is een manier om bepaalde gevoelens niet te hoeven voelen. Bijvoorbeeld de angst om gekwetst te worden, niet goed genoeg te zijn of afgewezen te worden door anderen.

Je bent alsmaar aan het vechten tegen jezelf omdat je niet jezelf bent. Van binnen weet je dat je veel meer uit jezelf en je leven kunt halen. Toch is er iets wat je alsmaar tegenhoudt.

Overleven voelt alsof je continu ‘in gevecht’ bent met jezelf en het leven. Alsof het leven tegen je is, en niet voor je. Maar het leven is niet tegen je, de oude belemmerende patronen houden jou tegen

Kortom, je raakt het contact steeds verder kwijt met wie jíj ben en wat jíj wilt. Als je leeft vanuit het ‘overleven’, sta je niet in contact met jezelf, met wat je wilt en wie je werkelijk bent. Je hebt het gevoel dat je geleefd wordt door situaties of personen om je heen. Hierdoor kun je het gevoel hebben dat je je continu moet aanpassen of moet worstelen om alle ballen in de lucht te houden. Dat uit zich onder andere in pleasegedrag, je sterk (lees: hard) zijn, geen nee durven zeggen, alles zelf willen doen, jezelf klein maken enz. Je denkt regelmatig negatief over jezelf en je leven (bijv. ik zie er niet uit, ik ben te dik, ik ben niet belangrijk, ik kan er beter niet zijn, ze luisteren toch niet naar me, ik ben tot last, wat heeft het leven nog voor zin) waardoor onzekerheid, angst, frustratie en onrust de overhand hebben. Je bent zoekende, vergelijkt je met anderen, het gras lijkt groener aan de overkant.

Aan de overleefmodus liggen onbevredigende behoeftes ten grondslag. Denk aan zelfliefde, eigenwaarde, een gezonde dosis zelfvertrouwen. Een gevoel van veiligheid, liefde en warmte in jezelf. 

Leven betekent dat je trouw bent aan jezelf. Aan wat je van binnen voelt

Je doet zo je best om los te komen van het overleven en het leven leiden waar je echt naar verlangt, maar je weet niet hoe…want elke keer val je weer terug in die belemmerende patronen. Gedrag wat hierbij komt kijken is gehoorzamen, doen zoals het hoort, doen wat er van je verwacht wordt, drang om te presteren, jezelf willen bewijzen, streven naar perfectie enz.

Pfff. Nou, daar wordt je toch niet echt vrolijk van. En hoe vermoeiend is dit wel niet om zo te leven…

Het goede nieuws is, het kan en mag ook ANDERS!!!

Hoe? De oplossing om los te komen van al jouw belemmerende overtuigingen en beperkende patronen zit in het ANDERS denken, ANDERS voelen en ANDERS doen.

Word Bewust van al jouw belemmerende overtuigingen en patronen. Leer ze kennen en ga ze herkennen. Het is een boeiende reis om te leren en merken hoe ons brein werkt. En hoe wij daarop anticiperen en handelen. Ervaar. Beleef. Neem niet alles als waarheid aan wat jij denkt dat de waarheid is, maar leef vanuit jouw eigen waarheid. Durf te leven vanuit imperfectie. Durf het wat minder serieus te nemen.

Eén ding is zeker. Het leren dealen met alle gevoelens die je tegenkomt in je leven, is niet makkelijk. Maar of het nu boosheid, angst, stress of depressie, schuldgevoel of leegte is; ertegen strijden gaat je niet verder helpen. Het maakt het alleen maar zwaarder op langere termijn.

Op die manier komt je stap voor stap steeds dichter bij wie je wilt zijn. Ga leven vanuit wat goed voelt voor jou en wie jij werkelijk bent. Ga leven naar jouw waarden en zet jouw kwaliteiten in die je nog niet hebt durven tonen. Je zult gaan ervaren dat je minder verkrampt gaat leven en dat je levenslust toeneemt, dat jouw angsten zullen wegebben, dat je meer op jezelf gaat vertrouwen en dat je minder aantrekt van wat anderen wel niet van je zouden vinden.

Maak de weg vrij naar een leven waarin jij jezelf mag zijn en jij ertoe doet

Om dat te vinden, heb je eerst een weg te doorlopen wat soms oncomfortabel kan zijn. Pas als je je durft over te geven aan het gevoel waar jij tegen vecht – angst, onzekerheid, verdriet, pijn – en dit onder ogen durft te zien – kun je van overleven, naar leven gaan.

Leefstijlcoach

In 2018 heb ik een opleiding tot leefstijlcoach gevolgd. Leefstijl is niet alleen voeding, maar gaat heel wat stapjes verder. Leefstijl gaat over de manier waarop je voor jezelf zorgt en in het leven staat. Voeding is de brandstof, de bouwstof en geeft beschermende stoffen voor je lijf. Dat wat je eet is van invloed op je energie. Leefstijl omvat een breed spectrum van levensgebieden, die met elkaar gemeen hebben dat ze allen van invloed zijn op je energieniveau. 

Coach-opleiding NLP

In 2018/2019 heb ik de opleiding NLP Combi Plus gevolgd: NLP Practitioner en Master Practitioner. NLP staat voor Neuro Linguïstisch Programmeren. NLP staat voor hoe wij de wereld om ons heen waarnemen en hoe wij daarop volgens reageren.

Wil je hier meer over weten, klik dan HIER. 

Hormonen

In april 2019 heb ik een workshop Hormonen en Overgang gevolgd. Tjeetje, die hormonen zijn een heel orkest bij elkaar en als er eentje is die niet goed meespeelt, nou nou nou, dan heb je de poppen aan het dansen! Erg interessant en leerzaam dus.

Mijn missie

Mijn missie is om mensen te helpen en te ondersteunen om zich goed te voelen en lekker in hun te zitten voor een goede gezondheid en een goede kwaliteit van leven. Balans tussen lichaam en geest  is essentieel.

“Wacht niet totdat je klachten krijgt en ziek wordt om je leefstijl aan te passen. Werk preventief!”

Dus daarom ben ik zo blij dat je hier terecht komt. Omdat een gezonde leefstijl jou ook bezighoudt. Omdat jouw eigenwaarde o zo belangrijk is. Gelukkig ben je nooit te oud om te leren en om iets aan je gezondheid en aan jezelf te doen. Maar wacht er niet te lang mee. Van uitstel komt afstel!

Ik hoop mijn opgedane kennis, wijsheden en alles te kunnen en mogen overbrengen en mensen te inspireren, motiveren en begeleiden om hun reis te maken op weg naar hun doel.