Ineke Vlaar, gewichtconsulent, leefstijcoach, NLP coach
06-33593260
contact@blijfopmaat.nl

Over mij

Wie ben ik?

Mijn naam is Ineke Vlaar. Ik woon in Onnen, waar ik mijn praktijk aan huis heb. Wat leuk dat je een kijkje neemt op mijn site en wat goed om te merken dat je het werk waar ik me mee bezig houd ook zo belangrijk vindt. Het samen met jou verbeteren van joúw eet- en leefpatroon. 

(B)Lijf op Maat & blijf in Balans!

Mijn praktijk heet (B)Lijf op Maat. De naam zegt al waar ik voor sta. Ik vind het heel belangrijk dat jij je goed in je ‘lijf’ voelt. Zowel fysiek als geestelijk. Wat ‘op maat’ is, verschilt per persoon. Een maatje meer of maatje minder? Ik coach en begeleid mensen die willen afvallen of een gezondere leefstijl willen.

Mijn missie

Mensen bewust maken hoe belangrijk je gezondheid is om datgene uit jouw leven te halen en te kunnen doen waar jouw hart naar uitgaat en wat daarvoor nodig is om je vitaal te voelen en lekker in je vel te zitten.

Wacht niet totdat je ziek wordt met het veranderen van je leefstijl, werk preventief!

Balans

Een nieuw onderdeel van mijn praktijk is (B)Lijf in Balans. Om je lekker in je vel te voelen, is gezonde voeding niet voldoende. Het is essentieel dat lichaam en geest in balans zijn. Dan pas word je Maatje met jezelf.

Ik help mensen die aan het ‘overleven’ zijn in plaats van ‘leven’. Soms lijken we drukker te zijn met overleven dan echt léven. We lopen tegen oude, vaak beperkende patronen aan en weten niet hoe deze te doorbreken. We zijn verstrikt geraakt in de hectiek van het leven. In deze maatschappij worden we vaak geleefd. We rennen en denderen maar door. We hebben niet geleerd om naar onszelf te luisteren of we vergeten naar onszelf te luisteren.

Bijvoorbeeld mensen die perfectionistisch zijn die in een burn-out zitten, mensen die pleasen en hun grenzen niet kunnen of durven aan te geven, mensen die depressief zijn die niet weten wat ze zelf willen, mensen die hun kwetsbaarheid niet tonen en van wie de relatie alweer is stukgelopen of hun emoties opkroppen. Allemaal kampen ze met gevoelens van angst, onzekerheid, schuld, schaamte, boosheid, of welk ander gevoel dan ook dat hen belet om voluit te leven’. Deze gevoelens beletten ons steeds meer. Herken je je hierin?

Dat heeft nogal wat negatieve invloed op je leven en vaak gebeurt dit onbewust. Stress zorgt voor veel problemen, zowel fysiek als geestelijk. Ik help je bewust te maken van de onderliggende patronen en je nieuwe inzichten te geven waardoor je je balans weer gaat terugvinden en sterker in het leven komt te staan, vanuit je eigen kracht. Jouw aangeleerde patronen maken dat jij de dingen doet zoals jij ze doet en zijn bepalend in jouw denkwijze. Heb je er wel eens bij stilgestaan of dit wel echt bij jou past of doe je iets omdat je denkt dat het nu eenmaal zo hoort. Of kan en mag het ook anders? Als je lichaam en geest niet in balans zijn, raak je ontregeld met alle gevolgen van dien. Ontspanning en rust is daarom een essentieel onderdeel dat hoort bij gezonde leefstijl waar ik ook mijn pijlen op richt.

Waarom ik dit allemaal zo belangrijk vindt? Gewoon…

  • Omdat we in de tijd waarin wij nu leven alles zo als ‘gewoon’ zien, dat we er helemaal niet meer bij stil staan waaróm we eten en we vergeten hoe belangrijk de kwaliteit van ons voedsel is voor onze lichaam en geest
  • Omdat we er téveel vertrouwen in hebben, dat wat de fabrikanten ons bieden en proberen wijs te maken, goed voor ons zou zijn. Hoe ze ons te misleiden om alleen maar winst te behalen
  • Omdat we in zo’n gehaaste wereld leven waarin we van alles maar ‘moeten’. We rennen en vliegen maar door en vergeten onszelf
  • Omdat we niet goed naar ons zelf luisteren
  • Omdat er veel mensen zijn die liever medicijnen slikken in plaats van eerst hun eigen leefstijl aan te pakken
  • OMDAT JIJ HET WAARD BENT EN JE LICHAAM EN GEEST VERDIENEN WAT ZE NODIG HEBBEN!

Dus daarom ben ik zo blij dat je hier terecht komt. Omdat een gezonde leefstijl jou ook bezighoudt! Gelukkig ben je nooit te oud om te leren en om iets aan je gezondheid te doen. Maar wacht er niet te lang mee. Van uitstel komt afstel:

Zelf deed ik ook mee met deze hype. Gewoon…

Totdat ik wakker geschud werd. En ik me realiseerde dat mijn leefstijl helemaal niet zo ‘gewoon’ was. Heel in het kort: suikerverslaving, emotie-eten, druk-druk-druk. Toen ik me hiervan bewust werd, realiseerde ik me dat het tijd was om hier iets mee te doen. Ik verander mijn levensstijl! Ik ben begonnen met het aanpakken van mijn suikerverslaving. Een 30 dagen suikervrij-challenge. Of dat moeilijk was? Ik kan je vertellen, met de juiste motivatie en discipline heb ik me er prima doorheen geslagen! Het was wel even wennen, maar ook erg leuk en leerzaam. En helemaal niet zo’n straf als dat ik dacht!  En na die 30 dagen wilde ik ook gewoon niet meer anders. De overbodige kilo’s vlogen er van af en ik voelde me een stuk fitter. Behoefte om na het eten weer te grijpen naar wat lekkers, liefst iets zoets, had ik haast niet meer. Dit smaakte naar meer en ik ben de opleiding tot gewichtsconsulent gaan volgen. Toch hield ik nog wel van die zogeheten eetbuien. Ik bleek een echte stress-eter te zijn. Ik was altijd wel bezig en had geen rust in mijn hoofd. Ik nam te weinig tijd voor mezelf. Werk aan de winkel dus!

En zo ben ik me gaan verdiepen in emotie-eten. Een heel interessant onderwerp om mee aan de slag te gaan. Bewustheid is een eerste stap om hier echt iets aan te kunnen doen. Eigenlijk telt dat voor alles! En om rust in mijn drukke bestaan te vinden, ben ik in aanraking gekomen met Yoga. Bewust bewegen. Echt even tijd voor jezelf nemen. Ik had nooit gedacht dat dat iets voor me zou zijn. Want daar was ik toch veel te nuchter voor?! Wel, Ik kom er van terug. Het is heerlijk!

Leefstijlcoach

Ik heb in 2018 een opleiding tot leefstijlcoach gevolgd. Leefstijl is niet alleen voeding, maar gaat heel wat stapjes verder. Leefstijl gaat over de manier waarop je voor jezelf zorgt en in het leven staat. Voeding is de brandstof, de bouwstof en geeft beschermende stoffen voor je lijf. Dat wat je eet is van invloed op je energie. Leefstijl omvat een breed spectrum van levensgebieden, die met elkaar gemeen hebben dat ze allen van invloed zijn op je energieniveau. Op mijn site vind je een heel hoofdstuk over Gezonde Zelfzorg en Vitaliteit dat over Leefstijl gaat.

Ineke Vlaar

Naast voeding is bewegen en ontspanning een onderdeel van leefstijl. Beweging zorgt niet alleen voor spieropbouw en conditie, maar helpt ook bij het omgaan met stress en heeft een beschermende werking. Lichaam en geest als geheel beïnvloeden onze gezondheid. Ontspanning is een effectieve methode bij verschillende klachten. Tegenwoordig denderen we maar door en luisteren daardoor niet goed naar ons lichaam. Hoe zorg je er voor dat lichaam en geest in balans is? Dat je je lichaam geeft wat het nodig heeft? Hoe kunnen we voorkomen we dat we afhankelijk worden van pillen? Goede zelfzorg. We staan er niet altijd bij stil hoe belangrijk dat is. We zijn bang iets op te moeten geven en inspanning te moeten leveren aan iets anders. Maar draai het eens om. Hoe leuk en spannend is het om jezelf te vernieuwen! Kijk eens wat het je oplevert in plaats van wat je er voor moet opgeven. Durf je het aan om deze prachtige reis aan te gaan?!

 “Als je blijft denken zoals je dacht, en blijft doen wat je deed, dan krijg je wat je altijd al kreeg” 

Coach-opleiding NLP

In 2018/2019 heb ik de opleiding NLP Combi Plus gevolgd: NLP Practitioner en Master Practitioner. NLP staat voor Neuro Linguïstisch Programmeren. NLP staat voor hoe wij de wereld om ons heen waarnemen en hoe wij daarop volgens reageren. Als je NLP toepast, word je je bewust van je waarnemingen, gedachtepatronen en gedrag, zodat je waar nodig blijvende veranderingen in je communicatie en gedrag kunt maken en tot betere resultaten kunt komen. En dat is best heftig en confronterend, maar het is nodig om een blijvende verandering aan te brengen in je leven. Veel dingen die we doen en denken worden na verloop van tijd een “gewoonte”. We leven dan als het ware op de automatische piloot. De manier waarop we communiceren met andere mensen wordt o.a. bepaald door onze overtuigingen, waarden en normen, culturele achtergrond. Heel in het kort kan ik het omschrijven, zoals ook de leus is van mijn docent Sabine Hess: “Anders denken, anders voelen, anders doen” .

Mijn leven kreeg in 2017 een diepe wending toen mijn moeder ernstig ziek was en na een zware strijd kwam te overlijden in augustus 2018. Patronen die op de automatische piloot liepen, werden me in deze periode teveel. Teveel verantwoordelijkheid, alle ballen in de lucht willen houden, onverwerkte emoties die naar boven dreven, etc. Deze periode heeft veel losgemaakt. Ik heb hulp gezocht en omdat ik toch al in dit proces zat, heb ik besloten de NLP opleiding te volgen.

Mede door de NLP heb ik veel gedachtepatronen, angsten, verdriet, valkuilen en belemmeringen die ik bij me droeg ontdekt en mogen en kunnen herprogrammeren.” Hoe kom jij in je kracht te staan? Wie ben jij en wat vind jij belangrijk? Hoe is jouw zelfbeeld eigenlijk ontstaan en wat heeft dit met je gedaan?” En zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan. Maar het is zo goed om eens goed naar jezelf te kijken om verder te komen, om veranderingen blijvend in je leven aan te kunnen brengen. Dat kan alleen door ze te leren herkennen. En dan mag je gaan nadenken of ze wel echt de waarheid zijn of ben je er onbewust in gaan geloven en heb je daar je eigen waarheid van gemaakt?

Ik hoop mijn opgedane kennis, wijsheden en alles te kunnen en mogen overbrengen en mensen te inspireren, motiveren en begeleiden om hun reis te maken op weg naar hun doel. En mijn allerbelangrijkste les: verbinding en compassie💖.

Wat heeft dit met afvallen of gezonder leven te maken?

Gezond eten en afvallen kan je leren door je mindset te veranderen van slecht eetgedrag naar een blijvend gezonde leefstijl. Je wilt wel en toch denk je misschien dat je het niet kunt. Hoe kan dat en waarom is het voor jou zo moeilijk om je vaste patronen aan te passen?

Iedereen is anders, iedereen heeft zijn eigen valkuilen en iedereen heeft zijn eigen drijfveren. Trap er niet meer in, leer jouw valkuilen op een succesvolle manier in te zetten. Valkuil’ is een ander woord voor ‘de makkelijkste weg’, maar wanneer we onze emoties en gedachten weten te controleren wordt de ‘moeilijkere weg’ opeens een heel stuk makkelijker én vervullend. Je maakt van je vastgeroeste patroon een nieuw patroon.

Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat ze gestuurd worden door hun emoties. Juist deze emoties brengen de gezondheid in gevaar. Denk bijvoorbeeld aan zogenaamde ‘emo-eters’, mensen die geen fut en/of allerlei verslavingen hebben. Daarnaast maken emoties vaak dat er, als we anders (en dus gezonder) willen leven, allerlei redenen en gevoelens opkomen die ons vertellen waarom het nu niet uitkomt.

Jij kunt je mindset voor je laten werken. Leer jezelf kennen, leer waar je ‘motivatie-knoppen’ zitten, leer hoe je omgeving je kan steunen om je nieuwe levensstijl vast te houden en krijg meer zelfvertrouwen en een beter zelfbeeld dat je opbouwt met deze technieken.

Hormonen en Overgang

In april 2019 heb ik een workshop Hormonen en Overgang gevolgd. Tjeetje, die hormonen zijn een heel orkest bij elkaar en als er eentje is die niet goed meespeelt, nou nou nou, dan heb je de poppen aan het dansen! Erg interessant en leerzaam dus. Ik hoop hier veel vrouwen mee te kunnen helpen en de overgang voor hen wat te kunnen verlichten en vergemakkelijken.

Wist je dat de overgang al vanaf onze 40e jaar begint en in diverse fases bestaat? En uit onderzoek blijkt dat vrouwen steeds eerder in de overgang komen en meisjes steeds op jongere leeftijd beginnen met menstrueren.

Je lichaam en geest raken door de veranderende hormoonhuishouding uit disbalans. Hormonen raken in de war en je krijgt last van allerlei verschijnselen en klachten als gewicht aankomen, minder goed afvallen, stemmingswisselingen, vocht vasthouden, gevoelige borsten, overmatig zweten met als gevolg vochtverlies en dus verlies van mineralen, hoge bloeddruk, versnelde hartslag, opvliegers, hoofdpijn en migraineklachten, slechter slapen, minder zin in seksualiteit, botontkalking, concentratieverlies en vergeetachtigheid.

Je leefstijl blijkt hier van grote invloed op te zijn. Denk aan je voeding, vitamines en mineralen, stress, emoties, beweging en rustmomenten.

“Het gaat er om dat jíj je goed voelt in je lijf. Blijf zonder moeite op een goed gewicht! En word goede Maatjes met jezelf!”

ontspanning blijf op maat

 

Hartelijke groet,