fbpx
Uitgelicht!

Van negatieve naar positieve gedachten

Wanneer je mindset elke dag een beetje verbetert, word je leven elke dag een beetje mooier

Ja, dat klinkt mooi, maar hoe doe je dat als al die negatieve gedachten in je opkomen?

Hoeveel negatieve gedachten komen er per dag bij je naar boven? Wat kun je doen om deze te verminderen? Welke eerste kleine stap kun je vandaag zetten om meer positieve gedachten te krijgen?

De zwarte stip op de witte muur

Negatieve gedachten zijn als een moeras. Hoe meer je erin beweegt, hoe dieper je wegzakt. Hoe meer energie je erin stopt, hoe meer nieuwe negatieve gedachten je creëert. Maar hoe kom je dan uit het moeras? Door in ieder geval te STOPPEN met het strijden. Besef dat je op deze manier niet loskomt en dat je een andere strategie moet bedenken. Met andere woorden: Stop met je gedachten en maak een nieuwe keuze. Stap voor stap zul je merken dat jij het moeras de baas wordt. Je zult ervaren dat je je bevrijd zult voelen en merken dat er veel meer mogelijkheden in het verschiet liggen dan jij voor ogen had.

Anders denken, anders voelen, anders doen

Bijv. ‘Ik zie er toch niet uit! Zo kan ik echt niet naar het strand, hoor’

Met als gevolg dat je een rotgevoel krijgt en besluit niet weg te gaan, terwijl je er best wel zin in had.  Jammer toch?!

Het zijn je gedachten die dit met je doen. Onze gedachten bepalen hoe we ons voelen en hoe we ons voelen is bepalend voor onze acties. De kwaliteit van je denken bepaalt de kwaliteit van je keuzes!  Dus wat je kunt doen, is een andere keuze maken. Tja, of er in blijven geloven met als gevolg dat je zelf je dag verpest…

Geloof lang niet alles wat je brein je wijs maakt! Geloof wat jij wilt!

Je brein zegt dat je er niet uit ziet, veel te dik bent etc. En dat geloof jij als jouw waarheid. Bam! Die negatieve gedachten worden je de baas, jij gelooft ook nog eens alles wat ze zeggen, met als gevolg dat jij je steeds rotter gaat voelen.

Wil jij dat echt?! Nee, vast niet. Wat je kunt doen, is in discussie gaan met jouw eigen gedachten. Geef aan wat jij wilt. Probeer iets anders te denken, iets positiever of iets leuker. Ga doen wat jij diep in je hart wilt doen. Of blijf je liever in zelfmedelijden jezelf wegcijferen? Maar dat is toch helemaal niet nodig! Maak de keuze om iets anders te denken, hoe lastig dat ook is, en máák iets van je dag. Leef!

Bijv.

Hey, wat zit je me nu weer wijs te maken? Dat ik er niet uitzie? Okay, dat mag je vinden, maar ik laat me niet door jou weerhouden om naar het strand te gaan. Ik heb zo’n zin om daarnaar toe te gaan! Lekker in de zon en een stukje wandelen bij het strand langs, voeten in het water… Ik laat mijn dag echt niet verpesten door jou. Dus hoe ik er ook uitzie – en je overdrijft weer eens verschrikkelijk want het valt reuze mee – plezier in mijn leven vind ik veel belangrijker én leuker dan thuis blijven sikkeneuren. Dus ik ga mijzelf even opkalefateren, zet een glimlach op mijn gezicht en ga er een mooie dag van maken’.Yes!

Door in discussie te gaan, geef je toch even aandacht aan die stemmetjes in je hoofd in plaats van te weg te drukken. En je besluit om een anders, positiever te denken. Met als gevolg dat jij iets van je dag maakt! Dat voelt toch veel fijner?

Dit vind je misschien ook leuk...