Ineke Vlaar, voedingsconsulent | leefstijlcoach
06-33593260
contact@blijfopmaat.nl

Goede Zelfzorg deel 2 – de Vitaliteitspiramide

Goede Zelfzorg deel 2 – de Vitaliteitspiramide

vitaliteit

Goede zelfzorg en Vitaliteit

De vorige keer heb ik een blog geschreven over goede zelfzorg. Zelfzorg is zorgdragen voor de behoeftes en grenzen van je lichaam en geest, voor energie en vitaliteit. Zelfzorg verbetert je gezondheid en je welbevinden en is een belangrijk onderdeel van een gezond leven. Goede zelfzorg is jezelf behandelen met liefde, zorg en compassie. Je kunt alleen goed voor jezelf zorgen wanneer je je bewust bent van de behoeftes van jouw lichaam en van jouw geest. Zelfzorg zorgt ervoor dat je je eigen batterij oplaadt. Wat heb je nodig om je vitaal en energiek te voelen?

Vraag jezelf eens de vraag of jij wel goed voor jezelf zorgt. Geef je jezelf de aandacht die het nodig heeft? Geef je je lichaam de voedingsstoffen die het nodig heeft? Krijgt je lichaam voldoende beweging? Neem je voldoende ontspanning en rust? Zit je lekker in je vel? Hoe voel je je als je goed naar jezelf luistert? Wat zijn jouw normen en waarden? Leef je daarnaar of leef je teveel naar de normen en waarden van anderen, je omgeving? Door langzaam te ontdekken wat je grenzen, behoeftes en gevoelens zijn, kun je stappen maken in het ontwikkelen van goede zelfzorg en leren te vertrouwen op je intuïtie.

Voorbeelden van goede zelfzorg zijn: Gezonde voeding, voldoende beweging, buitenlucht, voldoende rust en ontspanning, geborgenheid en je veilig voelen in je omgeving, lief zijn voor jezelf, etc.

De vitaliteitspiramide van Albert Sonnevelt geeft helder weer wat de allerbelangrijkste elementen zijn om je energiek en vitaal te voelen. De piramide is onderverdeeld in de volgende onderdelen:

  1. Optimale voeding
  2. Voldoende beweging
  3. Regelmatige herstelmomenten
  4. Positief denken
  5. Ondersteunende Relaties
  6. Zinvol leven

 In mijn volgende blogs zal ik de verschillende aspecten toelichten.

Ga voor jezelf na of jij aan gezonde zelfzorg doet en zet op een rijtje wat jij zou kunnen verbeteren, maar ook wat goed gaat!

Voor deel 1 klik hier

 

Like en deel

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.