fbpx
goede zelfzorg of egoïsme

Verschil goede zelfzorg, egoïsme, narcistisch gedrag en co-afhankelijkheid

Goede zelfzorg wordt wel verward met egoïsme, maar betekent toch heel iets anders. Ik zal uitleggen wat het verschil is en waarom het zo belangrijk is om goed voor jezelf te zorgen. En dan gaat het niet alleen om voeding, maar dan heb ik het over lichaam en geest.

✅Geef jij jezelf de benodigde voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft? Of eet je juíst te veel en te verkeerd omdat je je wel wat vaker ‘rot’ en gestrest voelt?

✅ Zou je graag wat meer willen bewegen? Of mis je de motivatie omdat je je sportmaatjes mist?

✅ Heb behoefte aan innerlijke rust, maar je loopt juist tegen je weerstand aan?

✅ Vind je het lastig om je positieve mindset te vinden?

✅ Sta jij zelf aan het stuur of word je geleefd?

Je kunt gaan wachten tot er weer betere tijden komen of op het moment dat jij denkt dat je er wel aan toe bent en het alleen kan doen. Maar ja, wanneer breekt dat ideale moment aan?Wacht daarom niet té lang. Want van uitstel komt…. ja, afstel. Want het ideale moment is er nooit. Toch?

Jezelf op de eerste plaats zetten

Een groot misverstand over jezelf centraal stellen in het leven, is dat dat egoïstisch is en dus niet wenselijk. Velen hebben de overtuiging om eerst aan de ander te denken en dan pas aan jezelf. Het wordt beschouwd als iets negatiefs, terwijl het tegenovergestelde (wegcijferen, opofferen) vaak gezien wordt als iets moois en nobels.

goede zelfzorg of egoïsme

Iemand anders belangrijker vinden, geven zonder iets terug te verwachten; het klinkt allemaal prachtig, maar de kans dat je serieus uit balans raakt is groot. Want als je jezelf niet voorop stelt, heb je geen echte basis om te delen. Jezelf op een stevige eerste plaats zetten en zorgen dat je je zaakjes op orde hebt, betekent dat je als baken kunt functioneren waar niet alleen jij maar ook anderen op kunnen varen.

Egoïsme

Onder egoïsme verstaat men de vorm van handelen die zelfzuchtig en niet-sociaal is, en die alleen op zichzelf betrekking heeft. Egoïstische mensen die hun eigen ik en hun persoonlijke belang boven alles stellen. Egoïstische mensen hebben alleen oog voor eigen behoeften. Ze houden geen rekening met de gevoelens van de ander. Egoïstische mensen zullen een ander alleen maar hulp bieden wanneer ze er zelf beter van worden. Ze leggen de verantwoordelijkheid van eigen onvrede en twijfel bij de ander neer.

Narcistisch gedrag

Een narcistisch persoon voelt zich superieur en maakt gebruik van diverse manipulatietechnieken. Hij of zij eist van iedereen waarmee hij/zij te maken heeft een voorkeursbehandeling. En dat doet hij of zij heel subtiel. Vaak komen deze mensen meegaand, charismatisch, aardig en intellectueel over, maar zijn dit van binnen niet. Het enige waar ze aan denken is zichelf, in zo’n vergaande vorm dat ze via manipulatie ten alle tijden hun zin en gelijk zullen krijgen.

Zo maken ze emotionele misbruik van iemand (ze nemen alle energie van je af om zichzelf te voeden en spelen machtsspelletjes over de rug van iemand anders). Ze faken empathie (omdat ze dat zelf niet hebben, doen ze alsof om zichzelf te maskeren), straffen d.m.v. negeren ofwel stiltebehandelingen (zij zijn de baas, de ander is als een slaaf/majorette).

Co-afhankelijkheid

Het tegenovergestelde co-afhankelijkheid. Afhankelijke mensen die hun eigen ik en hun persoonlijke belang naar de achtergrond schuiven. Mensen die afhankelijk zijn, zijn erop gericht om alles wat je hebt als overvloed te beschouwen en zelf niets nodig te hebben. Ze vertonen pleasegedrag en cijferen zichzelf weg ten gunste van de ander en vergeten goed voor zichzelf te zorgen.

Co-afhankelijke mensen voelen dat ze behoeftig zijn, toch geven ze door wat ze eigenlijk voor zichzelf blijken nodig te hebben. Zo raken ze steeds verder van zichzelf verwijderd en geven zichzelf niet wat ze eigenlijk nodig hebben.

Verschillen

Egoïsme

Bij egoïsme voed je jezelf goed. Maar je geeft niet door wat je overhebt. Iemand die egoïstisch is, gelooft niet dat hij ooit iets over zou kunnen hebben. Hij zal nooit het gevoel krijgen dat hij iets heeft om te geven. Dit gaat ten koste van de energie van de ander. En een stapje verder gaat iemand met narcistisch gedrag. Hij houdt alleen van zichzelf, houdt alles voor zichzelf en alles draait alleen maar om hem. Een narcistisch persoon heeft weinig tot niets voor een ander over. Hij verbruikt al zijn energie om de energie bij de ander te ‘stelen’.

Afhankelijkheid

Bij afhankelijkheid voed je jezelf een klein beetje en je geeft meteen door wat je voor jezelf als reserve nodig hebt. Met als gevolg dat je niet goed voor jezelf zorgt en je afhankelijk bent van anderen.

Narcistisch gedrag

Een narcistisch persoon is dus ook egoïstisch, maar is gewetenloos en minacht iedereen.Hij voelt zich superieur, doet nooit iets verkeerd en het ligt nooit aan hem. Een co-afhankelijk persoon kijkt in eerste instantie tegen zo’n persoon op omdat diegene heeft wat hij of zij niet heeft. In relaties zie je wel dat een narcistisch persoon en een co-afhankelijk persoon elkaar aantrekken. Wat de één tekort heeft (bijv. weten wat hij of zij wil), wil diegene bij de ander halen (bijv. tonen van empathie). Er zal echter nooit gelijkwaardigheid zijn. Een narcistisch persoon zal nooit willen veranderen of zich aanpassen, daar voelt hij of zij zich te goed voor. Hij zoekt mensen uit die emotioneel afhankelijk zijn en valt zijn ‘prooi’ aan. Een co-afhankelijk persoon zal als onderdanig (slaaf) behandeld worden. Deze relaties zijn gedoemd te mislukken en geluk blijkt een illusie.

Goede zelfzorg

Tussen egoïsme en co-afhankelijkheid ligt gezonde zelfzorg. Je hebt deze gezegde vast wel eens gehoord: ‘Zorg je niet goed voor jezelf, dan kun je ook niet goed voor een ander zorgen’.  Maar hoe zit dit nu precies?

In de gezonde zelfzorg verzorg je jezelf goed en zorg je hierbij dat je altijd een reserve hebt. Wat bedoel je daarmee zul je je afvragen? Deze reserve heb je nodig voor de keren dat je je wat meer of minder nodig hebt. Voor de dagen waarop je intensiever dan anders voor jezelf moet zorgen omdat het leven je uitdaagt of je zelfs beproevingen geeft. Je voelt goed aan wat je voor jezelf nodig hebt en je bent niet bang om jezelf goed te voeden. En door dat jezelf te geven, ben je in staat ook goed voor een ander te zorgen.

Iemand die egoïstisch is, houdt alles voor zichzelfen geeft te weinig aan anderen. Een co-afhankelijk persoon geeft juist teveel van zichzelf aan anderen. Als je emotioneel gezond bent, dan weet je wat je nodig hebt en ook wat je hebt te geven. Als je het niet bent, dan heb je nooit genoeg.

vitaliteit