fbpx

Waar staat NLP voor?

NLP staat voor Neuro Linguïstisch Programmeren en  is een krachtige, effectieve methode om snel inzicht te krijgen in de drijfveren en motivaties van ons handelen.

  • Neuro staat voor: Denken. Je kijkt niet naar WAT je denkt, maar HOE je denkt.
  • Liguïstisch staat voor: Taalgebruik, de keuze van woorden. Je leert luisteren naar de woorden die je (niet) kiest om jouw denken te formuleren. Het gaat over zowel het taalgebruik naar jezelf toe als naar de ander.
  • Programmeren staat voor: Patronen in gedrag, hoe iemand zich gedurende het leven heeft geprogrammeerd en dus ook zo gedraagt.

NLP Coaching is, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, geen therapie of hype. Door NLP coaching leer de cliënt om zelf (weer) grip te krijgen op je leven met krachtige technieken. Uitgangspunt van NLP is dat de mens in staat is om een fijn en liefdevol leven te leiden waarbij je positief in het leven staat en ervan kan genieten. Door een gebeurtenis kan dit vermogen worden aangetast. Die gebeurtenis kan ingrijpend zijn, maar ook een ogenschijnlijk onbelangrijke, of kleine gebeurtenis of opmerking kan een groot effect hebben op ons doen, denken, handelen en gedrag.

Met NLP ga je aan de slag met je zintuigen, gedachten en gevoelens met als doel je bewust te worden van die invloeden. Daarbij gaat het er niet om wát je je herinnert, maar om de werking van je geheugen. En wat het effect van die herinnering, gebeurtenis of opmerking is op je dagelijks handelen. Je leert die ervaringen en gebeurtenissen op een andere manier te bekijken. Daardoor ga je er ook anders mee om en krijg je een structurele andere kijk op dingen. Je gaat anders luisteren en communiceren en de gevolgen daarvan zijn positief en direct merkbaar.

NLP richt zich niet op problemen maar op oplossingen.
Door NLP bereik je in korte termijn een balans in jezelf. Hierdoor ben je in staat om het beste uit jezelf en de ander te halen en daardoor op een andere manier, met compassie, met jezelf en anderen om te gaan.

ANDERS denken
Bewust worden van hoe je denkt, wat dat met je heeft gedaan heeft, wat dat je gebracht heeft en hoe je jezelf kunt herprogrammeren.

Je gedachten en overtuigingen bepalen hoe je naar de wereld kijkt en belangrijker is nog hoe je deze ervaart. Je bent gaan geloven dat dat de werkelijkheid is, het is jouw waarheid geworden. En daar ga je vervolgens naar leven. Denk je dat iedereen tegen is, dan is dat voor jou waarheid en zal je dit ook zo ervaren. Dit ben je immers gaan geloven. Denk je dat niemand te vertrouwen is, dan is dat jouw waarheid geworden en dat ben je ook zo gaan geloven. Je gaat hiernaar leven en ervaart dit op deze manier ook zo. Je bent wantrouwig van aard; eerst zien, dan geloven. Je perceptie, jouw kijk op de wereld, wordt bijna altijd realiteit. Ik leer je om gedachten die je gevangen houden in jouw realiteit te veranderen zodat je perceptie verandert en daarmee je realiteit in de realiteit die je zelf wilt kiezen. Je hebt altijd een keuze! Ook al denk je dat je geen keuze hebt, ook niets doen of afwachten is een keuze.

ANDERS voelen
Het heeft me laten voelen hoe het ook anders kan. Je hebt zelf veel meer keuze daarop dan je altijd gedacht hebt. Het heeft me de muur die ik om me heen had gebouwd, als overlevingsmechanisme om me sterk en flink te houden doen afbrokkelen. Kwetsbaar opstellen is niet zwak, maar is juist heel moedig en krachtig.

ANDERS doen
Nieuwe paadjes maken en deze blijven bewandelen is een hele uitdaging. Herhalen is belangrijk. Elke keer als je weer je oude pad op wilt en gaat, sta even stil bij wat er gebeurt. Vervolgens ga je weer verder werken aan je nieuwe pad. Herhalen is in deze belangrijk, want voordat je het weet is je nieuwe pad weer volgegroeid met struiken. Blijf deze bewandelen zodat deze zo bekend voor je wordt, dat dit je automatische piloot wordt en daar naar gaat leven.

Wat is jouw droom en wat heb je nodig om deze concreet te maken en te realiseren?
Ben je echt van plan of blijft het bij een een droom? Word je er gelukkig van? Geeft het je energie? Draagt het bereiken van je doel bij aan je omgeving? Word je door je doel geïnspireerd? Welke zin geef je aan je acties?

Bijv. je hebt een kantoorbaan, maar je wilt van je hobby koken je werk maken.Van koken word je blij en het geeft je energie. De geuren en de creativiteit geven je een goed gevoel.

Uit je comfortzone komen

Wat houdt jou tegen om te doen wat je graag zou willen? Wat belemmert jou hierin?
Wat heb je nodig om dat te bereiken? In hoeverre ben jij bereid daar iets voor te doen?

Bijv: Je wil graag een baan als kok, maar je twijfelt aan je kookkunsten. Nou ja, beter gezegd aan jezelf. Je vindt het veel te eng, stel je voor dat je er ‘niks van bakt’ letterlijk en figuurlijk). Dat gaat me toch niet lukken, er zijn veel betere. Allemaal maarren spoken door je hoofd.

Vinden van jouw normen en waarden en daar naar gaan leven

Wat vind jij belangrijk? Waar zitten jouw grenzen?
Bijv. Je vindt je gezondheid heel belangrijk. Toch ben je wat kilootjes te zwaar en je rookt er ook nog bij. Toch kun je niet stoppen.
Of: je doet altijd wat de ander wil, want dan ben jij ook gelukkig en tevreden. Maar is dat wel zo? Eigenlijk raak je daar wel door gefrustreerde en dat levert irritaties op.

Wat zou het toch geweldig zijn als je exact zou weten wat de ander denkt. Gedachten lezen is nog steeds niet echt mogelijk maar het zou al een stuk helpen als je zou weten hoe de ander denkt zodat je jouw communicatie precies kan inpassen in de denkwereld van de ander. Wat denk jij? Zou dat de communicatie tussen jullie verbeteren. Exact, ik denk het ook. NLP geeft je een aantal mooie inzichten om precies dat te kunnen achterhalen.

Een positieve kijk in en naar de wereld

Hoe kijk jij de wereld in? Wat is de filter waarmee jij de wereld in kijkt?
Is dat realistisch? Is dat de waarheid?
Bijv. Hoe kijk ik tegen de maatschappij aan? Wat vind ik van mijn buurman? Wat vind ik van de opvoeding van tegenwoordig? Wat zijn mijn overtuigingen?

Je gedachten en je overtuigingen bepalen hoe je naar de wereld kijkt en belangrijker nog hoe je de wereld ervaart. Denk je dat iedereen tegen je dan zul je vaker ervaren dat mensen tegen je zijn, denk je dat iedereen met je mee werkt dan zul je vaker ervaren dat mensen op een prettige manier met je meewerken. Denk je dat niemand te vertrouwen is, zul je vaker ervaren dan mensen niet te vertrouwen zijn, denk je dat iedereen te vertrouwen is, zul je vaker ervaren dat mensen te vertrouwen zijn. Je perceptie wordt bijna altijd realiteit. NLP leert je om gedachten die je gevangen houden in jouw realiteit te veranderen zodat je perceptie veranderd en daarmee je realiteit in de realiteit die je zelf wilt kiezen.

Zelfacceptatie, zelfwaardering en zelfcompassie

Wat zeggen overtuigingen over wie ik ben als persoon? Hoe voel ik me? Hoe denk ik over mezelf? Waar ben ik bang voor? Wat voor soort iemand ben ik? Bij welke groep hoor ik? Waar wil ik niet bij horen? Welke mensen bewonder ik? Welke mensen heb ik een hekel aan?

Bijv. Je laat je leiden door je negatieve gedachten: Ik voel me niet veilig, ik heb geen vertrouwen in mezelf of in de wereld, de ander is veel mooier, slimmer en beter dan ik ben, etc. Je bent altijd op zoek naar bevestiging, je hebt het gevoel dat je je altijd maar weer moet bewijzen, je hebt faalangst, het is nooit goed genoeg, je moet alle ballen in de lucht houden, etc.

NLP geeft je inzicht in jezelf en daar waar je persoonlijk kunt ontwikkelen. Door alleen jezelf al beter te leren kennen, komen er soms inzichten waarom je soms dingen doet zoals je ze doet. En als het je bevalt dan laat je het lekker zo en bevalt het je niet, dan heb je alle mogelijkheden en gereedschap tot je beschikking om verandering blijvend te verankeren. Het mooie is dat je letterlijk anders de wereld gaat bekijken en je gevoel hierover ook veranderd. Gedachten, gedrag en/of gevoelens leer je om te buigen naar positief. Hierna kan je in zelfvertrouwen en op eigen kracht verder ontwikkelen.

Omgaan met emoties

Iedereen wordt wel eens overvallen door emoties. En dat is prima. Alleen als je overvallen wordt door negatieve emoties dan voelt dat gewoon behoorlijk sh.t. En voor sommigen gebeurt dat regelmatig zonder dat je het gevoel hebt dat je er invloed op hebt.

NLP leert je om juist op dit soort momenten je emoties te veranderen. Gewoon omdat het even beter uitkomt. Je hebt meer invloed op je emoties dan dat je zelf denkt.