fbpx
blijf op maat

Verandering begint bij jezelf…

Veranderingen aanbrengen gaat niet zomaar. Of je nou wilt afvallen, minder kritisch wilt zijn (naar jezelf toe of naar een ander) , van je negatief zelfbeeld af wil of meer zelfvertrouwen wilt, je zult tegen je valkuilen en sabotages gaan aanlopen. Er zal weerstand ontstaan.

Zie je wel, ik zei toch dat het mij niet gaat lukken of dat ik het niet kan’

Door die te onderzoeken tijdens je reis op weg naar je doel, zul je je bewust worden van alles wat je tegenhoudt en hoe je daar mee om kunt gaan. Je gaat ontdekken wat jouw kwaliteiten zijn en hoe je deze goed in kunt zetten om in jouw eigen kracht te komen staan.

STOP met te doen wat anderen van je verwachten, terwijl je liever iets anders doet.
STOP met te doen zoals het ‘hoort’ en luister naar je eigen stem.
STOP met je alsmaar aan te passen en jezelf te negeren.

Je gedachten en overtuigingen bepalen hoe je naar de wereld kijkt en belangrijker is nog hoe je deze ervaart. Je bent gaan geloven dat dat de werkelijkheid is, het is jouw waarheid geworden. Maar het kan anders. Het is een kwestie van jezelf herprogrammeren.

Zie verandering als een commitment aan jezelf. Gewoon, omdat je het waard bent!

Ga voor jezelf eens na waar jij staat.

gedragsverandering

Op ontdekkingsreis

Wanneer je met gedragsverandering aan de slag gaat, is het handig om te weten wat er in je hersenen gebeurt en waarom het zo lastig is om je gedrag te veranderen. Je hebt vast wel van het gezegde gehoord: Rome is niet in één dag gebouwd. De betekenis hiervan is om je eraan te herinneren dat het veel tijd kost om iets groots te realiseren.

Wil je je gedrag veranderen, dan is het zaak nieuwe gewoontes aan te leren. Het begint met een voornemen die je hebt. Hoe ga jij jouw voornemen overzetten tot actie?

 1. Doel en Motivatie
  Wat is jouw doel die je graag zou willen bereiken en hoe is het met jouw motivatie?
 2. Bewustwording
  Het is belangrijk dat je bewust wordt van je gedachten en die gedachten een positieve draai geeft zodat ze ondersteunend voor je gaan werken. Bewust worden van hoe je denkt, wat dat met je heeft gedaan heeft, wat dat je gebracht heeft en hoe je jezelf kunt herprogrammeren. Alleen verandering zorgt voor een nieuwe situatie.

  Bewustwording geeft inzicht en kennis. Bewustwording is het vermogen om in jezelf te kijken en je bewust te worden van je gedachten, gevoelens en gedragingen. Het begint met het herkennen van je huidige gedrag. Zonder bewustwording is er onwetendheid. Zonder bewustwording doe je maar gewoon zoals iedereen het doet of zoals jij het altijd doet. Je denkt er niet bij na en doet het zelfs vaak zonder dat je het doorhebt dat je doet. Op de automatische piloot dus!
 3. Leer jouw weerstand kennen
  – Uitstelgedrag; Wat houd jou tegen en hoe reageer jij ergens op?
  – Jouw sabotages; Waarmee houd jij jezelf voor de gek om te ontsnappen aan gedragsverandering en verzin je elke keer weer een smoes?
  – Jouw interne criticus; Welke gedachten/stemmen ondermijnen jouw zelfvertrouwen en houden jou tegen?
 4. Leer jouw waarden kennen
  Om jouw eigen gedragsregels vorm te geven is het van belang om te weten wat jouw waarden zijn. Veel mensen weten dat niet en doen wat ‘hoort’ of ‘wat er van ze wordt verwacht’. Wat vind jij belangrijk? Waar sta jij voor? In deze stap ga je daarnaar op zoek.
 5. Ga op zoek naar jouw kwaliteiten
  Jaja, ook jij hebt kwaliteiten! Vind jij het ook zo moeilijk om er een paar te benoemen? Vraag jezelf bijv eens af waar jij best wel goed in bent. Wat jij vind gewoon aan jezelf? Wat waarderen mensen in jou? Wat geef jij anderen mee? Hiernaar ga je in deze stap op zoek. Hierbij wordt gebruik gemaakt van het kernkwaliteitenkwadrant. Dat is een goede manier om je sterke en je zwakke punten helder te krijgen. Vervolgens ga je ontdekken waar jouw ontwikkelpunten ligen die jou gaan helpen om in jouw eigen kracht te komen staan.

Wil je hier meer over weten? Neem dan contact met me op!

Dit vind je misschien ook leuk...