fbpx
Ineke Vlaar, gewichtconsulent, leefstijcoach, NLP coach
06-33593260
contact@blijfopmaat.nl

Oje… de ‘R’ is weer in de maand!

'Een gezonde geest in een gezond lichaam' voor Vitaliteit, Veerkracht en Innerlijke Rust

Oje… de ‘R’ is weer in de maand!

Hoe zorg je goed voor je immuunsysteem en blijf je fit?

Als de ‘R’ in de maand komt begint ook weer het seizoen van verkoudheid en griep. Wie zorgt voor een goede weerstand heeft minder kans hebt om ziek te worden. Belangrijk hierbij is goede voeding, een goede nachtrust, ontspanning, beweging en buitenlucht. Met een beetje gezond verstand en eventueel een vitaminepil kom je al een heel eind.

Vitamine D

Onze belangrijkste vitamine D-bron is het ultraviolette deel van het zonlicht. Wanneer we dus in de herfst en winter onszelf te weinig blootstellen aan het zonlicht, dan kan er een vitamine D tekort ontstaan. Het moeilijke van deze periode is echter dat de zon aanmerkelijk minder schijnt, we minder daglicht uren hebben, we minder vaak buiten zijn en wanneer we buiten zijn ons lichaam bedekken met een laag kleding. Lastig dus. Nu is het echter wel zo dat de zon niet volop hoeft te schijnen om UV-straling te geven, maar ook bij een waterig zonnetje en zelfs bij bewolkt weer zit deze UV-straling toch in de lucht, zij het in een behoorlijk mindere mate. 

In de winterperiode is het daarom aan te raden om extra vitamine D in de vorm van een voedingssupplement toe te voegen in de volgende gevallen: voor mensen die aanleg hebben tot een vitamine D tekort ( denk hierbij aan mensen die weinig buiten kunnen door ziekte of bedlegerigheid, veel nachtdiensten draaien, mensen met een donkerdere of donkere huidskleur*) of mensen die aanleg hebben tot een calciumtekort of extra calcium nodig hebben ( denk hierbij aan zwangere vrouwen, vrouwen in de overgang, mensen met bot- of tandafwijkingen en bij kinderen in de groei) of mensen die weinig in de buitenlicht komen.

Vitamine C

Een tekort aan vitamine C leidt tot een verminderde weerstand. En met verminderde weerstand ben je vatbaarder voor griep en verkoudheden. Dus het is belangrijk om voldoende vitamine C binnen te krijgen.

De mens kan zelf geen vitamine C aanmaken en moet deze uit de voeding halen. Vitamine C vinden we vooral in citrusvruchten, rozenbottels, acerola, lindebloesem, alfalfa, tomaten, broccoli, boerenkool, paprika, koolsoorten, aardappelen en groene bladgroenten. Regel is hierbij dat de groenten en fruit van het seizoen waarop je je op dat moment bevindt, de meeste vitamines bevatten. Groenten en fruit die uit de kassen komen of eerst uit het buitenland zijn vervoerd, bevatten minder vitamine C.

Groente en Fruit

Advies is om in de herfst en winter extra groente en fruit uit de bovenstaande lijst te gebruiken en voor een extra dosis vitamine C te zorgen in de vorm van een goed voedingssupplement met vitamine C.

OMEGA 3

Omega 3 kun je in vette vis terugvinden, maar omdat dit in de winter minder goed verkrijgbaar is dan in de zomermaanden wordt het toch minder gegeten in deze donkere maanden. Ook kiezen mensen in de winter vaak eerder voor rood vlees of kip, omdat deze goed samengaan met winterse gerechten. Daarom kun je ervoor kiezen om je omega 3 niveaus aan te vullen met supplementen.

Door aanvullende omega supplementen te slikken verbeter je je algehele mentale gesteldheid en gezondheid. Geen overbodige luxe, want de winterdip is niet zomaar een fabeltje. Daarnaast verkleint omega 3 ook de kans op hart- en vaatziekten.

Omega 3 krijgen in het algemeen we sowieso veel te weinig binnen, dus ik adviseer hiervoor supplementen in te nemen. Zelf adviseer ik visolie van EQ Pure Arctic Oil. De visolie is MSC en CoC gecertificeerd en is afkomstig uit de Noorse duurzame visserij-industrie. Deze bevat pure omega-3 olie uit kabeljauw gevist uit de voedzame, arctische wateren voor de Noorse kust. Bevat geen toegevoegde visolie of synthetische additieven. Een evenwichtige olie voor een optimale verhouding tussen de hoeveelheid omega-6 en omega-3. Goed voor het cardiovasculaire systeem, hersenen, gezichtsvermogen, immuunsysteem en spieren. Draagt bij aan een normale bloeddruk en normale cholesterol, calcium en triglyceriden in het bloed

Magnesium

Magnesium gaat algehele lusteloosheid en vermoeidheid en spierkrampen tegen gaat. Ook ondersteunt het goed functioneren van botten en kan helpen bij het ondersteunen en vormen van spieren. Voor sporters is het dus zeker een goede aanvulling het hele jaar door. In de winter is het vooral een goede aanvulling om vermoeidheid van de herfst- of winterdip tegen te gaan. Ook als je veel stress ervaart, is het goed magnesium aan te vullen.

Supplementencomplex

Zelf gebruik ik de Long Life Vitality complex van doTERRA. De Lifelong Vitality supplementen zijn gemaakt van essentiële voedingsstoffen en krachtige metabolische formules voor een optimale gezondheid, energie en een lang leven. In deze supplementen zijn uiteraard de gekwalificeerde etherische oliën toegevoegd. Voor iedereen met een commitment aan een gezonde leefstijl ondersteunen deze producten je om je jonger te voelen en eruit te zien en langer jong te blijven.

Deze set bestaat uit:

* Vitamine- en mineralencomplex
Dit een natuurlijke, totale voedingsformule van vitaminen en mineralen in biologisch voorkomende  vorm, die we te kort komen in onze moderne diëten. De formule bevat een uitgebalanceerd mengsel van  etherische antioxidanten (vitamine A, C en E), en een vitamine B energiecomplex gepresenteerd in een  gepatenteerde glycoproteïne matrix. Het bevat ook van voedsel afgeleide mineralen zoals calcium, magnesium, zink en sporenelementen voor een optimale gezondheid van de botten en de stofwisseling. 

* Omega 3 complex
Omegavetzuren helpen gewrichten, hersenen, hart en bloedvaten gezond houden en het
immuunsysteem te ondersteunen, en er is aangetoond dat ze werkzaam zijn in het in evenwicht houden van gezonde ontstekingreacties in cellen.

* Cellencomplex 
Biedt anti-oxiderende bescherming voor cellulair DNA en andere belangrijke celstructuren.*

  • Ondersteunt een gezonde celproliferatie en levensduur
  • Versterkt de mitochonrische energieproductie
  • Ondersteunt een gezonde reactie op celontstekingen
  • Bevat plantaardige extracten, carotenoïden en polyfenolen, evenals een cellulaire energiecombinatie.

Voor een gezonde celvermenigvuldiging en levensduur met belangrijke factoren voor de stofwisseling om de cel jonger en langer te laten leven en een gezonde ontstekingsreactie te ondersteunen.
.
Wil je hier meer over weten, neem dan contact met me op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.