fbpx

We zijn er eigenlijk wel klaar mee. Afstand houden. Mondkapjes. Beperking van onze vrijheid. Je aan de regels houden. De tegenspraak. De complottheorieën.

We zitten in de tweede golf. Er lijkt geen einde aan te komen. Welke maatregelen zijn goed en welke werken niet? Mondkapjesplicht. En toch slaat Corona wereldwereld weer om ons heen. Angst. Lockdown. De vaccinaties die er aan zitten te komen. Hoe veilig is deze? Je krijgt toch iets in je lichaam gespoten wat niet natuurlijk is. Wat doet dit op lange termijn? Niemand weet het. We kunnen alleen maar gissen.

We zijn beperkt in onze vrijheid, waar doen we het voor?

Níet omdat de regering het leuk vindt om ons al deze regels op te leggen, ook al zou je dit kunnen denken.

Maar…

 1. Omdat we niet ziek willen worden of niet ziek willen zijn of dood willen gaan.
  Denk aan het ziekte- en herstelproces, de angst, het onbekende, de impact die het heeft op je leven.
  
 2. Omdat we bang zijn onze naasten en kwetsbaren aan te steken.
  De impact die het heeft op je leven en die van een ander. Bang om schuldig te zijn aan…
  
 3. De impact op de mensen in de zorg / rondom de zorg, die betrokken zijn
  
 4. Omdat onze zorg en economie door moet kunnen gaan
  
 5. Omdat we verlangen naar onze vrijheid
  
 6. Omdat we snel weer uit ons sociale isolement willen

Verlangen naar onze vrijheid

De wereld is ziek. Onze planeet is moe en uitgeput. We vragen blijkbaar teveel. Wat maakt ons en de wereld ziek? Daar heb ik 2 woorden voor: Macht en geld. Ikke, ikke, ikke. Meer, meer, meer. Zijn we wel eens echt tevreden met ‘wat is’? Waar zijn we nog dankbaar voor? Waar leven we voor?

We leven over het algemeen in een snelle wereld. We zijn maar aan het rennen en draven, we willen snel, meer en beter. Het is nooit goed genoeg. We zijn nooit genoeg. We maken de wereld zelf kapot. De ontwikkeling van de Industrie. Reizen. Straling. CO2 uitstoot. Vervuiling. Enz. Dit heeft invloed op alles wat leeft. Planten, dieren en mensen. Natuurrampen vinden plaats. Aardverschuivingen, Tsunami’s, overstromingen, branden door hitte.

Maar denk ook eens aan wat dit voor invloed heeft op onze eigen leefstijl, onze gezondheid. Onze gedachtekracht. Ons voedsel, hoeveelheid slaap, rust en beweging. Disbalans. Het maakt ons ziek. Depressiviteit, klachten, stoornissen, ziektes, verslavingen, zelfmoord. Agressiviteit door irritatie, frustratie. Vandalisme en Geweld.

Overleven in plaats van leven

We vluchten voor angst. We willen hiervan wegblijven. Oorlog. Bedreigingen. Geweld. Vrijheidsbeperking. Daardoor vluchten we ook voor onzelf.  We willen wegblijven van gevoelens die ons pijn doen. De confrontatie met de dingen die spelen in je hoofd kun of wil je niet aangaan. Je vermijdt de confrontatie.

We vechten tegen Corona, macht, de maatschappij, etc. Maar ook tegen onszelf! We willen ruimte, vrijheid en dat wordt ons afgenomen. Bang om aangetast of aangevallen te worden. Je bent bang voor wat er dan zou kunnen gebeuren. De dreiging dat je kan worden aangevallen of aangetast in je veiligheid. Je hebt angst om even de controle te verliezen over de situatie en je als dusdanig wordt aangetast in je gevoel van veiligheid.

De wereld komt stil te liggen. De wereld verstijft. De wereld trapt op de rem. Corona heeft de wereld tot stilstand gebracht. Overal is de economie plat komen te liggen. Met alle gevolgen van dien. We voelen ons niet meer veilig in deze onzekere tijd. We hebben tijd en geduld nodig om ons aan te passen aan de nieuwe omstandigheden. Afstand houden. We doen ons best, maar het daadwerkelijk doen is toch een complexe en onnatuurlijke materie.

Het is tijd voor verandering

We denken dat we de hele wereld aan kunnen. Wat er ook gebeurt. Maar zelfs  de wereld komt tot weerstand. De wereld heeft een soort van burn-out. De wereld is moe. Deze planeet heeft tijd en rust nodig om te herstellen. Hoe gezond is onze welvaart als deze niet in balans is? Schieten we niet door? Hoe gezond zijn we als mens als we niet in balans zijn?

De wereld en de mens is toe aan verandering. Maar willen we dat ook inzien? Willen we wel veranderen? Echter verandering brengt weerstand met zich mee. Hoe graag willen we veranderen? Wat willen we daar voor opgeven? Wat hebben we hier voor over?

 De maatschappij is aan het verharden. We zijn onszelf aan het verliezen. We raken de verbinding met de aarde en met elkaar steeds meer kwijt. Het is tijd om te zoeken naar wat we zijn kwijtgeraakt.  Wat ben je eigenlijk kwijtgeraakt van jezelf?  Waar zit jouw balans tussen moeten, willen en mogen? Hoe ga jij om met onaangename situaties en tegenslagen?

Wat hebben we nodig?

Deze coronacrisis stelt ons op de proef. Er zijn al vele slachtoffers gevallen. De dreiging dat er nog meer slachtoffers zullen gaan vallen. De angst. Er is veel leed in de wereld. Maar ook in onszelf. Hoe houden we ons staande?

– Geduld. Het heeft nu eenmaal tijd nodig.

– Veerkracht. Hoe ga jij om met onaangename situaties en tegenslagen?

– Relativeringsvermogen. Is jouw angst op dat moment reëel of laat de angst jou overspoelen?

– Acceptatie van de situatie. Dat brengt innerlijke rust.

– Tevredenheid. Ga na waar je wel tevreden mee of over bent. Wat heb je allemaal wel waar je dankbaar voor mag zijn?

– Eigen verantwoordelijkheid. Voor jezelf en je omgeving.

– Goede zelfzorg

– Vertrouwen… vertrouwen in de toekomst.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.