fbpx

Last van stress, verdriet, emotionele pijn of twijfels? Tijd om je geest en je gedachten te detoxen

We kunnen ons lichaam detoxen, oftewel ontgiften, om het zuiver en gezond te houden. Maar wist je dat je ook je gedachten en geest kunt detoxen? Onze mentale gezondheid is verbonden met onze fysieke gezondheid en zo’n mentale detox kan dan ook positieve effecten hebben op onze algehele gezondheid. Wanneer je te maken hebt met bijvoorbeeld stress, verdriet of twijfel kan een mentale detox helpen om je manier van te denken te veranderen.

In dit artikel vind je 5 tips en 10 tools hoe je je geest en je gedachten kunt detoxen.

5 tips die je helpen om je gedachten en geest te detoxen

1. Neem pauze en werk aan je bewustzijn

Vaak zijn we zo druk bezig dat we niet eens door hebben dat we een emotionele of mentale verandering nodig hebben. Het is dan ook belangrijk dat we ons bewust worden van deze behoefte. Door naar je lichaam te luisteren kun je er meestal achter komen wat je geest nodig heeft. Je lichaam geeft je namelijk continu directe informatie over je mentale toestand. Door te pauzeren en je bewust te worden van je lichaam, kun je dus leren wat je geest nodig heeft.

Neem een moment rust en probeer na te gaan of je bijvoorbeeld spanning voelt in je schouders, een hoge hartslag hebt of last hebt van een misselijk gevoel. Je kunt dit doen door middel van een full-body scan. Ga op een stoel zitten en laat je handpalmen rusten op je schoot. Scan je lichaam met je aandacht en stop bij elk deel van je lichaam om na te gaan hoe het voelt. Hieronder lees je meer over de bodyscan.

2. Zorg voor acceptatie en compassie

Het is normaal om af en toe te maken te hebben met lastige gevoelens. Wanneer je je gestrest of angstig voelt, is dit de manier van je hersenen om je te vertellen dat er iets is waar je aandacht voor moet hebben.

Zodra je accepteert dat je gevoelens simpelweg deel uitmaken van jou als mens, kun je meer ruimte creëren. Dit zorgt ervoor dat je beter met deze gevoelens om kunt gaan. Dit is beter dan het onderdrukken van je gevoelens, wat er vaak voor zorgt dat ze later op een intensere manier terug naar boven komen.

Een van de meest effectieve manieren om compassie voor jezelf te creëren, is door je eigen gevoelens te behandelen op de manier zoals je met de gevoelens van je vrienden omgaat: met steun, begrip en liefde. Dit kun je doen door te gaan mediteren of yoga uit te oefenenen. Maar ook een wandeling kan heerlijk zijn om even tot jezelf te komen.

3. Creëer echte emotionele connecties

Je verbinden met anderen zorgt voor acceptatie en compassie voor je eigen gevoelens. Door je gevoelens uit te spreken kunnen je hersenen ze op een nieuwe manier verwerken. Wanneer je je eerlijk openstelt voor anderen over je gevoelens, stel je je kwetsbaar op. Dit voelt misschien in het begin oncomfortabel, maar dit zorgt er juist voor dat je je verbindt me anderen. En je verbonden voelen heeft positieve effecten op je mentale welzijn.

Zorg er dus voor dat je tijd hebt om je echt op anderen en jezelf af te stemmen.

4. Ruim je fysieke omgeving op

Je geest zuiveren hoeft niet altijd een innerlijke taak te zijn. Je kunt dit namelijk ook doen door je omgeving te veranderen.

 • Ruim je omgeving op door bijvoorbeeld simpelweg je telefoon op stil te zetten voor een paar uur of je bureau op te ruimen.
 • Ook kun je ervoor kiezen om een aantal dagen in de natuur door te brengen.

  Fysieke en externe veranderingen hebben invloed op je innerlijke staat van zijn. Houd dus rekening met wie en wat je jezelf omringt.

5. Je lichaam gebruiken om voor je geest te zorgen

Je lichaam houdt je emotionele moeilijkheden en spanning vast en je kunt er met je lichaam, door de verbondenheid van je lichaam en geest, voor zorgen dat je mentaal meer in balans bent.

 • Zo kun je bijvoorbeeld stretchen voor een vergadering om voor een meer relaxte en open mindset te zorgen.
 • Wanneer je danst, sturen je hersenen je signalen van vreugde
 • Wanneer je continu water drinkt gedurende dag, werken je hersenen en lichaam beter samen en ontstaat er een groter gevoel van rust.

Je kunt dus je mentale welzijn via je je fysieke welzijn verbeteren en je lichaam gebruiken om voor je geest te zorgen.

10 Tools om je geest tot rust te brengen

1. Ademhalingstechnieken

Deze rustgevende ademhalingstechniek helpt je stress te verminderen en tot rust te komen.Ga rustig zitten of staan en ontspan je van top tot teen. Scan in gedachten je lichaam van boven naar beneden, en laat elke spanning die je tegenkomt los. Herhaal achtereenvolgens de twee onderstaande stappen. Adem diep in door de neus, en laat daarbij de lucht zachtjes over je stembanden lopen. Concentreer je op dit zachte ruisende geluid. Bij het in-ademen komt je buik naar voren.Adem uit door de neus, en laat opnieuw de lucht langs je stembanden lopen. Concentreer je opnieuw op dit ruisende geluid.Houd dit enkele minuten vast. Adem daarna weer normaal.

Bodyscan

Bij het woord bodyscan denk je misschien aan een medisch onderzoek waarbij je helemaal wordt doorgelicht. Het is ook een mindfulnessoefening. Hierbij hoef je niet door een scanner, maar scan je als het ware met je geest je hele lichaam. Het maakt je bewust van wat er zich allemaal afspeelt in je lijf.

Het doel van de bodyscan is oefenen met mindfulness oftewel opmerkzaamheid, in dit geval aandacht hebben voor wat er in je lichaam gebeurt. In het dagelijks leven ben je vooral bezig met denken en doen. Deze oefening brengt je juist in contact met je lijf. Het lijkt op een ontspanningsoefening, maar dat is het niet. Sommige mensen voelen zich na een bodyscan helemaal relaxed, anderen eerder gestrester dan ervoor. Word je slaperig, probeer dan toch helder te blijven of doe de oefening opnieuw als je minder moe bent.

Lees alle stappen eerst een paar keer door zodat ze in je hoofd zitten. Voer ze daarna rustig uit, je mag zeker wel een half uur uittrekken voor een bodyscan.

 1. Ga comfortabel liggen op een rustige plek, op een matje of op bed. Leg eventueel een kussentje onder je hoofd en knieën. Voelt liggen onprettig, dan kun je de bodyscan ook zittend doen.
 2. Leg je armen langs je lichaam, strek je benen uit en laat je voeten iets naar buiten vallen.
 3. Doe je ogen dicht.
 4. Let op je ademhaling. Je hoeft niet dieper of anders adem te gaan halen, merk gewoon op hoe je ademt. Voel hoe bij elke inademing de lucht naar binnen stroomt, je borstkas vult en je buik laat opbollen. En hoe bij elke uitademing de lucht weer naar buiten gaat door je neus of mond.
 5. Wees je bewust van de manier waarop je ligt. Je hoeft geen enkele spier aan te spannen als je ligt, de aarde draagt je wel. Merk op of je toch ergens spanning voelt. Of pijn.
 6. Voel je waar je lichaam de mat raakt? Op welke plekken?
 7. Wat is je gemoedstoestand? Ben je vrolijk, verdrietig, chagrijnig, gestrest, ontspannen, moe? Signaleer het alleen maar, je hoeft er niets aan te veranderen.
 8. Daarna ga je stap voor stap je hele lichaam ‘scannen’.
 9. Bekijk eerst eens wat je voelt in je linkertenen. Je hoeft ze niet te bewegen: ervaar alleen maar wat je voelt. Warmte, kou, wind die langs je huid strijkt, spanning, pijn, de stof van je sok? Misschien voel je niets, dat is ook prima.
 10. Vervolgens ga je verder met je kuit, knie, bovenbeen. Eerst links, dan rechts. Vervolgens komt de rest van je lijf aan bod, net zo lang tot je bij je kruintje bent.
 11. Voel nog even na wat de bodyscan voor effect gehad heeft.
 12. Als je er klaar voor bent, beweeg je eerst je tenen en vingers. Rol eventueel op je zij. Doe je ogen weer open en beëindig de bodyscan.

Zo’n bodyscan is zeker in het begin lastig. Voor je het weet lig je te denken aan mailtjes die je nog moet beantwoorden, wat je vanavond toch eens zult eten, dat je echt niet moet vergeten om een kaartje te posten en ga zo maar door. Laat je hierdoor niet ontmoedigen, je bent dan juist aan het oefenen. Merk op dat je afdwaalt en breng je aandacht rustig terug naar het lichaamsdeel waar je mee bezig was.

Het kan helpen om een bodyscan uit te voeren onder begeleiding van gesproken instructies. Hiervoor kun je terecht bij mindfulnesscursussen, maar ook online zijn er filmpjes en audiobestanden te vinden met bodyscanoefeningen.

2. Yoga

Wat is yoga? Over yoga doen vele verhalen de ronde. De een noemt het een religie, de ander ziet het als vorm van gymnastiek. Maar wat is yoga nu eigenlijk precies? Simpel gezegd: een manier om op zoek te gaan naar ontspanning en rust, de dagelijkse spanningen het hoofd te bieden en open tegen het leven aan te kijken. Het woord yoga is afgeleid uit het Sanskriet en staat voor verenigen, eenheid en het in balans brengen. En dat is ook precies wat dit van oorspring oosterse oefensysteem doet: het helpt je in harmonie te komen met jezelf. Van daaruit kun je vervolgens ook evenwicht creëren tussen jezelf en de wereld om je heen.

Prestaties leveren is bij yoga niet van belang. Alles wat je doet, doe je naar jouw eigen kunnen, met respect voor jouw eigen grenzen. Het enige waar het uiteindelijk om draait is: open en aandachtig in het hier en nu zijn.

3. Meditatie / Mindfullness

Mediteren kan iedereen en kun je leren! Maar wat houdt meditatie precies in? Het is een techniek waarmee we onze geest tot rust kan komen. We kunnen een bepaalde staat van bewustzijn bereiken, die heel anders is dan de staat waar we normaal in zijn. Dat betekent dat we door alle lagen van onszelf heengaan en uiteindelijk bij die staat van bewustzijn kunnen komen. Zo’n bewustzijn kan omschreven worden als een gevoel van stilte, rust of gelukzalig gevoel. Mediteren draait dus niet om de controle over gedachtes hebben. Veel mensen denken dat het daar juist wel om draait en stoppen er vervolgens mee als dat niet lukt. Helemaal niet nodig, want gedachtes horen bij ons en zijn ook niet perse negatief. Sowieso leer je tijdens het mediteren dat niks goed of slecht is. Door dagelijkse beoefening leer je alles te observeren en accepteren, zonder bij gedachtes of emoties enorme verhalen te verzinnen.

Na tien minuten mediteren kun je al veranderingen in de aanmaak van allerlei belangrijke hormonen en factoren in het bloed waarnemen. Meditatie heeft ook een gunstige invloed op de stofwisseling. Dat verklaart waarom mensen die jarenlang zonder succes hebben geprobeerd af te vallen uiteindelijk wél kilo’s verliezen door te gaan mediteren. De grootste kwaal van onze tijd is chronische stress. Die veroorzaakt veel ongunstige veranderingen in ons lichaam, onder andere doordat te veel van het hormoon cortisol wordt aangemaakt. Dit kan onder meer vruchtbaarheidsproblemen, slapeloosheid, depressie en overgewicht veroorzaken. Meditatie remt de chronische stress en brengt het lichaam weer in zijn normale staat, wat ook resulteert in een verlaging van de cortisolspiegel.

4. Therapie

Als je veel pijn en verdriet meegemaakt hebt, kan het zijn dat je hiervoor therapie nodig zou hebt zoals traumatherapie, cognitieve therapie etc. .Therapie kan nodig zijn om diverse redenen, waarbij de vraagstelling zowel meer klachtgericht  alsook meer persoonsgericht kan zijn.

Het lijden onder ( soms meerdere) problemen en/of klachten:

 • Je voelt je bijvoorbeeld al langer gespannen, schuldig, angstig, neerslachtig, onzeker, heeft last van nare gedachten en/of gewoontes die uw leven beheersen.
 • Je hebt last van lichamelijke klachten als hoofdpijn, duizeligheid, benauwdheid,   vermoeidheid, waarvoor geen  duidelijk medische oorzaak is te vinden

Behoefte aan persoonlijk zelfonderzoek en geestelijke groei:

 • Je emotionele gesteldheid maakt het u moeilijk dagelijks op gewenste wijze te functioneren waardoor bijv. je privéleven, je partner, je relatie, je kinderen, je werk er onder lijden.
 • Je hebt een ingrijpende verlies ervaring en vindt het moeilijk het leven te hervatten
 • Je hebt last van onverwerkte trauma’s

5. AromaTouch®massage met 8 essentiële oliën

De massage is gericht op zowel de emotionele als de lichamelijke gezondheid ☯. Deze weldadige en ontspannende massage bestaat uit een rug- en voetmassage. De 8 essentiële oliën van doTERRA (100% puur en zuiver) worden opgenomen door de huid en dringen diep door tot in het weefsel om zo het zelfhelende vermogen van het lichaam in werk te stellen.

De massage bestaat uit 4 fases:

 • De eerste fase is gericht op emotionele rust en stressbalans
 • De tweede fase geeft een boost aan je immuunsysteem
 • De derde fase richt zich op de spieren en werkt ontstekingsremmend
 • De vierde fase ondersteunt de homeostase (het in evenwicht houden van voedings- en afvalstoffen in een cel)

De duur van de massage is ca. 45 minuten.

Ik bied deze massage zelf aan. Wil je er meer over weten? Neem dan even een kijkje op mijn site voor meer info of om je aan te melden (klik hier).

6. Aromatherapie – Etherische oliën

Ter aanvulling werk ik met essentiële oliën van doTERRA. Essentiële oliën werken verbazend goed voor onze gezondheid.  Ze zijn heel goed in te zetten daar waar het gaat om fysieke gezondheid, de gemoedstoestand en geestelijke gesteldheid. ​​DōTERRA heeft een breed assortiment aan producten. Van enkelvoudige oliën tot olie mixen, huidverzorgingsproducten, supplementen, detoxprogramma en een speciale emotielijn. Allemaal verwerkt met de meest fijne essentiële oliën ? .

Essentiële oliën hebben krachtige, reinigende eigenschappen en zijn van nature anti-bacterieel. Pure essentiële oliën worden onmiddellijk door de huid opgenomen en zorgen voor reactie in dat gebied van het lichaam. Veel essentiële oliën kunnen ook worden gebruikt als voeding, om vitaliteit en geestelijke gezondheid te helpen bevorderen.

Wil je hier meer over weten? Klik hier voor meer info of neem gerust contact met me op.

Tevens verzorg ik op verzoek workshops en sta ik op events of markten om mensen kennis te laten met deze prachtige producten van doTERRA.

8. Mindsetting – van negatieve naar positieve gedachten

Wil je negatieve gedachten omzetten naar positieve gedachten? Dan zal je bereid moeten zijn om ook te voelen wat je ermee probeerde te verhullen. Negatieve gedachten zijn vaak een verweer op gevoelens van verdriet of teleurstelling.

Door dit te durven voelen, kan de bron van de negatieve gedachten wegstromen. Je kan je negatieve gedachten vervolgens omzetten naar positieve gedachten. Je hebt namelijk weer ruimte in je hoofd om je aandacht te richten op de positieve dingen in het leven.

Hiermee til je jezelf uit de cirkel van negativiteit en kun je op een andere manier naar de situatie kijken. Ook je reactie zal hierdoor verzachten en je hoeft niet langer meer te vechten voor je gelijk. Door de negatieve gedachten los te laten, te voelen wat het met je gedaan heeft en je nu te richten op positievere gedachten, wordt het zelfbeeld dat je ermee probeerde te verdedigen, vanzelf bewaarheid.

Je stapt nu echter in een besef waarbij zowel jij als de ander in een positiever licht staan. Jouw gevoel is niet langer afhankelijk van wat de ander over je denkt of van je verwacht. Negatieve gedachten hebben zo geen kracht meer. Dit is dè manier om negatieve gedachten om te zetten naar positieve gedachten.

Wil je hier mee aan de slag? Neem dan contact met me, ik help je graag.

9. Sauna of Bronnenbad

10. Overig

Denk hierbij aan een lekker warm bad (met magnesiumszout) en etherische oliën of een dagje of weekje vrij voor jezelf kan heerlijk zijn! Ga er eens alleen op uit en ervaar hoe het is om te ont-moeten. Eventjes geen ‘moeten’, maar tijd voor en met jezelf.

Bronnen: MindBodyGreen, Inspirerend Leven, Bedrock, Yogabindu

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.