fbpx
Goede zelfzorg wordt wel verward met egoïsme, maar betekent toch heel iets anders. En ik zal uitleggen wat het verschil is. En waarom het zo belangrijk is om goed voor jezelf te zorgen. En dan gaat het niet alleen om voeding, maar dan heb ik het over lichaam en geest.
 
Bijvoorbeeld bij ziekte van iemand die dichtbij je staat. Je laat je helemaal meezuigen in het leed van de ander. Met het risico dat je de emoties van de zieke overneemt en met je meeneemt. Dat je alles voor de zieke wilt doen. Het vergt zoveel energie van je, dat jouw eigen batterij snel leeg raakt. Ga je deze niet opladen, heeft dit gevolgen voor je eigen welzijn. Met als gevolg dat je zo weinig energie en vitaliteit hebt, dat je prikkelbaar wordt en oververmoeid raakt. Een goede zelfzorg is hier van groot belang. Zorg je niet goed voor jezelf,  kun je ook niet meer goed voor de ander zorgen.
 
Leefstijl gaat over de manier waarop je voor jezelf zorgt en in het leven staat. Voeding is daar een onderdeel van. Leefstijl omvat een breed spectrum van levensgebieden, die met elkaar gemeen hebben dat ze allen van invloed zijn op je energieniveau..

Hoe zorg je er voor dat lichaam en geest in balans is? Dat je je lichaam geeft wat het nodig heeft? We weten dat als we niet goed voor onszelf zorgen, (wees eerlijk naar jezelf toe en ga diep binnen in je maar eens ten rade of je dat doet), dat we eigenlijk ook iets aan onszelf zouden moeten veranderen. Maar zijn we  niet te bang om iets op te moeten geven en inspanning te moeten leveren aan iets anders? Zelfs als het onze gezondheid betreft?

En als je het nu eens omdraait! Hoe leuk en spannend is het om jezelf te vernieuwen! Kijk eens wat het je oplevert in plaats van wat je er voor moet opgeven. Durf je het aan om deze waardevolle reis aan te gaan?! Ja ik noem het waardevol. Want jij bent het waard! We gaan verder met het zoeken naar het antwoord op wat er bedoeld wordt met ‘goed voor jezelf zorgen’

Onder egoïsme verstaat men de vorm van handelen die zelfzuchtig en niet-sociaal is, en die alleen op zichzelf betrekking heeft. Egoïstische mensen die hun eigen ik en hun persoonlijke belang boven alles stellen. Egoïstische mensen hebben alleen oog voor eigen behoeften. Ze houden geen rekening met de gevoelens van de ander. Ze zullen een ander alleen maar hulp bieden wanneer ze er zelf beter van worden. Ze leggen de verantwoordelijkheid van eigen onvrede en twijfel bij de ander neer.

Het tegenovergestelde van egoïsme is co-afhankelijkheid. Afhankelijke mensen die hun eigen ik en hun persoonlijke belang naar de achtergrond schuiven. Ze zijn erop gericht om alles wat je hebt als overvloed te beschouwen en zelf niets nodig te hebben. Ze voelen dat ze behoeftig zijn, toch geven ze door wat ze voor zichzelf nodig hebben. Ze cijferen zichzelf weg ten gunste van de ander en vergeten goed voor zichzelf te zorgen.

balans

Bij egoïsme voed je jezelf goed. Maar je geeft niet door wat je overhebt. Iemand die egoïstisch is, gelooft niet dat hij ooit iets over zou kunnen hebben. Hij zal nooit het gevoel krijgen dat hij iets heeft om te geven. Hij houdt alles voor zichzelf en alles draait alleen maar om hem. Hij heeft weinig tot niets voor een ander over. Bij afhankelijkheid voed je jezelf een klein beetje en je geeft meteen door wat je voor jezelf als reserve nodig hebt. Met als gevolg dat je niet goed voor jezelf zorgt en je afhankelijk bent van anderen.

Tussen egoïsme en co-afhankelijkheid ligt gezonde zelfzorg. Je hebt deze gezegde vast wel eens gehoord: ‘Zorg je niet goed voor jezelf, dan kun je ook niet goed voor een ander zorgen’.  Maar hoe zit dit nu precies?

In de gezonde zelfzorg verzorg je jezelf goed en zorg je hierbij dat je altijd een reserve hebt. Wat bedoel je daarmee zul je je afvragen? Deze reserve heb je nodig voor de keren dat je je wat meer of minder nodig hebt. Voor de dagen waarop je intensiever dan anders voor jezelf moet zorgen omdat het leven je uitdaagt of je zelfs beproevingen geeft. Bij gezonde zelfzorg zorg je dus goed voor jezelf en daarmee ook voor anderen door goed op jezelf te letten en een energiereserve te houden. En wat je overhebt, geef je graag door. Maar niet meer dan dat. Want anders loop je jezelf voorbij.

Hier gaat het over jouw waarden in het leven. Waarden gaan over wat we belangrijk vinden. Waarden gaan niet over wat we leuk en niet leuk vinden. Het gaat niet over wat je wilt hebben of krijgen. Waarden gaan over hoe je je wilt gedragen in je leven. Nu en in de toekomst.  Hoe wil je omgaan met mensen en de wereld om je heen, inclusief jezelf?

Je voelt goed aan wat je voor jezelf nodig hebt en je bent niet bang om jezelf goed te voeden. En dat is dus het verschil met egoïsme en co-afhankelijkheid. Bij egoïsme houd je alles voor jezelf en geef je te weinig aan anderen en bij co-afhankelijk geef je teveel van jezelf aan anderen. Als je emotioneel gezond bent, dan weet je wat je nodig hebt en ook wat je hebt te geven. Als je het niet bent, dan heb je nooit  genoeg.

vitaliteit

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.