fbpx
Een heerlijk recept én vergeet niet de gezondheidsvoordelen van een avocado te lezen!

Avocadotoast

1 persoon
bereidingstijd: 8-10 minuten

Ingrediënten
1 sneetje volkoren of zuurdesembrood
2 eetlepels verse bieslook, fijngeknipt
2 eetlepels (platte) peterselie, fijngeknipt
Evt. wat roomkaas
versgemalen zwarte peper
1/2 rijpe avocado
1 theelepel sesamzaadjes

Bereiden

  • Rooster het brood licht.
  • Meng de roomkaas met de bieslook en peterselie. Breng op smaak met zwarte peper.
  • Bestrijk het brood royaal met de kruidenspread.
  • Halveer de avocado, wip de avocado met behulp van een lepel uit de schil en snij de avocado in plakjes. Leg de plakjes op de roomkaas.
  • Bestrooi met de sesamzaadjes.

De gezondheidsvoordelen van een avocado 

Een avocado helpt je niet alleen bij het afvallen, deze vrucht kan nog veel meer positieve effecten hebben op je gezondheid! 
 
Helpt bij het afvallen
Avocado’s zijn rijk aan supergezonde vetten. Zo bestaat een avocado voor tweederde uit enkelvoudige, onverzadigde vetten. Ze geven je direct energie en houden je bloedsuikerspiegel op peil, waardoor je vetverbranding op hoog niveau kan blijven draaien. Ook ben je voor lange tijd verzadigd na het eten van een avocado, wat ervoor zorgt dat je beter bestand bent tegen ‘suikertrek’ . Deze vrucht werkt daarom als een ideaal middel tegen overgewicht en diabetes.
 
Verbetert cholesterol- en triglyceridewaarden

In avocado’s zit een behoorlijke hoeveelheid vezels. Deze vezels versnellen de spijsvertering en verlagen daarmee je cholesterol. Dit komt doordat het cholesterol dat via de gal in de darm komt niet hergebruikt wordt, maar uitgescheiden. Hoe langer het cholesterol zich in je darm bevindt, hoe meer tijd het krijgt om weer opgenomen te worden. Op zichzelf is de avocado compleet vrij van cholesterol.

Studies hebben aangetoond dat een avocado de totale cholesterolwaarde significant kunnen verlagen, de bloedtriglyceriden tot 20% kunnen verlagen, het LDL cholesterol (slechte cholesterol)  tot wel 22% kunnen verlagen en het HDL (het “goede”) cholesterol met 11% kunnen verhogen.

Kan je bloeddruk verlagen
Avocado’s bevatten een belachelijk grote hoeveelheid kalium. Kalium is weer de tegenhanger van natrium. Natrium heeft de eigenschap de bloeddruk te verhogen. Door meer kalium te eten, herstel je de balans en blijft hoge bloeddruk op afstand.

Houdt hart- en bloedvaten gezond
De eerdergenoemde kalium en onverzadigde vetzuren hebben samen een supergezond effect op ons bloedvatenstelstel en  je hart. De aanwezige vitamine E gaat ook nog eens de oxidatie in de aderen tegen.

Voor een mooiere huid
De carotenen, goede kwaliteit oliën en vitamine E werken samen om je huid jong en soepel te houden. Vooral de omega 9 draagt hieraan bij door de hydratie te verbeteren. Er zit ook vitamine C in de avocado, wat bijdraagt aan de vorming van collageen in de huid.

Helpt je vitaal te blijven
De avocado is rijk aan meer dan 20 belangrijke vitamines en mineralen. Het is dus gewoon een soort multivitamine, maar dan een natuurlijke. Je lichaam kan beter overweg met natuurlijke vitamines en mineralen, waardoor je gezondheid een duwtje in de rug krijgt.

Helpt spieren op te bouwen
Avocado’s zijn niet extreem rijk aan eiwitten, maar de eiwitten die er wel in zitten zijn van zeer hoge kwaliteit. De biologische waarde van deze eiwitten is superhoog, wat betekent dat het eiwit zeer compleet is. Je lichaam kan zich alleen gezond houden als het alle acht essentiële aminozuren binnenkrijgt. Van aminozuren bouwt je lichaam weefsels, hormonen, feelgoodstofjes en afweerstoffen, zodat ziekteverwekkers geen kans krijgen.

Zorgt voor sterke botten
Ook vitamine K is in deze vrucht rijkelijk aanwezig. Vitamine K helpt vitamine D om magnesium + calcium naar de botten te transporteren. Vitamine K helpt voor een goede bloedstolling.

Verbetert je zicht
Een avocado bevat krachtige antioxidanten die vooral je ogen kunnen verbeteren.

Houdt je weg bij diabetes
De stabiliserende werking van avocado op de bloedsuikerspiegel helpt diabetespatiënten evenwicht te vinden. Als je geen diabetes hebt, dan kan deze kwaliteit van avocado’s je helpen om nooit een diabetespatiënt te worden

 

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.