fbpx
Berichten

Wat kun je beter laten staan als je wilt afvallen: Suiker of Vet?

Ben jij ook zo gek op suikers? Kun je al die suiker maar moeilijk of niet weerstand? Tja, dan heb je toch echt een probleem moet ik je heel eerlijk zeggen. Ik was zelf ook echt een zoetekauw en als ik weer iets zoets neem, dan heb ik daar gelijk weer last van. Herken je dit?

Lees dan dit artikel of neem contact met me op om je daarbij te helpen. Want gelukkig is hier echt iets en aan te doen, ook al geloof je het misschien nog niet. Of wíl je het misschien wel niet, want de gedachte alleen al dat je geen suikers meer zou mogen, daar moet je echt niet aan denken! Wel, ook daar ga ik je bij helpen. Het toverwoord is ook hier: Balans!

Als je alleen kijkt naar het aantal calorieën, dan zou je zeggen: vet. Vet levert namelijk 9 kilocalorieën per gram en suiker maar 4.  Maar je moet verder kijken dan allleen de caloriën. Tegenwoordig krijgen we zoveel suikers binnen dat je van suikers meer aan kan komen dan vet.  Daarmee heb je het antwoord op de vraag: Suikers dus.

Vet heeft dan toch voordelen. Allereerst bevatten vetten essentiële voedingsstoffen zoals linolzuur, omega-3-vetzuren en bepaalde vitamines (de vitamines A, D, E en K zitten alleen in vette voedingsmiddelen. Verder raak je van vet eten wél ‘vol’, waardoor je er minder snel van dooreet. Voor je lijn en gezondheid is het daarom verstandiger om te minderen met suiker dan heel vetarm te gaan eten. Echter beide voedingsstoffen heeft je lichaam nodig.  Zorg er daarom voor dat je de juiste suikers (koolhydraten) en vetten binnenkrijgt. Hieronder een korte uitleg.

vet-suiker
 

Suikers:

Suiker is een brandstof voor alle cellen in ons lichaam. Spieren, organen, het zenuwstelsel: om goed te kunnen functioneren, hebben ze energie nodig en de belangrijkste energiebron is suiker. We halen onze suikers niet alleen uit ‘gewone’ suiker; ook graanproducten (brood, rijst, pasta), aardappelen en peulvruchten zijn leveranciers. Suiker wordt in het lichaam omgezet in glucose en in deze vorm door het bloed opgenomen. Voor de hersenen geldt zelfs dat ze bijna helemaal afhankelijk zijn van glucose als brandstof.  Suiker valt onder de groep koolhydraten en wel onder de geraffineerde koolhydraten.. Het is belangrijk dat je de kiest voor de langzame koolhydraten in volkorenproducten, vezelrijke producten. groenten, fruit e.d.  De geraffineerderde suikers  zijn overigens écht alleen maar brandstof: het bevat calorieën maar verder geen voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen of vezels. Je raakt er ook niet verzadigd van. Als je trek hebt, heeft het daarom weinig zin om iets te eten wat veel suiker bevat. De kans is zelfs groot dat je daarna alleen maar meer trek krijgt in zoetigheid. Het zijn loze caloriën, die vullen maar niet voeden. 

Maar als je te veel suiker eet, wordt het suiker dat je niet direct als energie verbruikt, opgeslagen als glycogeen in je lever en spieren. Hebben deze geen ruimte meer, dan wordt het glycogeen opgeslagen in je vetcellen. Tegenwoordig eten we snel te veel  suikers. Suikers zit in meer producten dan we denken en worden wel de verborgen suikers genoemd. Ze komen voor in vrijwel alle  pakjes, mixen, sausjes, blikken en  potten uit de supermarkt.  Maar ook in  ketchup,mayonaise, curry, knakworstjes, fruitsappen, crackers, toastjes, chips, ontbijtkoek, koekjes, cakes  en ga zo maar door. Je kunt ze herkennen aan namen als glucose-fructosestroop, dextrose, maltodextrine en sacharose etc.

Vetten:

Vetten vervullen uiteenlopende functies. Zo zijn vetten bouwstoffen, geven ze bescherming, leveren ze energie en vitamines (A, D, E en K) en stimuleren ze het verzadigingsgevoel. Vetten zijn  een belangrijk onderdeel van hersenen, zenuwen en hormonen. Maar  zorg er voor dat je de juiste vetten binnenkrijgt. Hieronder een aantal tips:

  • Vermijd in ieder geval transvetten. Dit zijn vetten die in de fabriek bewerkt worden en zijn erg schadelijk voor de gezondheid. Dit is een vet dat het lichaam niet kan verwerken en dus slaat het lichaam het maar ergens op, zoals in de aderen (dichtslibben) en rond  de organen
  • Wees voorzichtig met verzadigde vetten. We hebben ze nodig, maar met mate

  • Onverzadigde vetten zijn de gezonde vetzuren, Deze zitten in omega 3, 6 en 9 vetzuren. Goede vetzuren zitten in avocado, ei, olijfolie, noten, zaden en pitten, vette vis, algen en wieren.  Zorg hierbij wel voor een juiste verhouding van deze vetten. Tegenwoordig krijgen we te weinig omega 3 vetzuren binnen. Omega 3 vetzuren helpen tegen depressie, angst, kan psychische stoornissen verbeteren, kunnen ontstekingen tegengaan, kan helpen bij ADHD, kan helpen bij auto-immuunziektes etc.

Bloedsuikerspiegel:

Het is van groot belang voor je gezondheid om de bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk te houden en diepe dalen en hoge pieken te vermijden. Met name de hoge pieken zorgen voor een hoge productie van insuline en meer lichaamsvet. De extra insuline lost dit wel weer op, maar is door de grote hoeveelheid weer slecht voor je gezondheid. Beperk de hoeveelheid suikers en koolhydraten. Combineer koolhydraten met eiwit of vet wat zorgt voor een stabiele(re) bloedsuikerspiegel.

bloedsuikerspiegel

 

Is dit ook voor jou een probleem?

Ik help je hier graag bij. Kijk eens onder het kopje Blijf op Maat wat ik voor je kan betekenen.

Wil je liever zelfstandig aan de slag? Ook dat kan! Ik heb nl een online programma Afvallen ontwikkeld voor mensen die graag zelfstandig aan de slag gaan en toch handvaten toegereikt krijgen. Zie onder Shop voor dit programma.

Daarnaast geef ik ook online begeleiding via bijvoorbeeld SKYPE. Heb je interesse? Stuur me dan een berichtje of neem contact met me op:

Dit vind je misschien ook leuk...