fbpx
Berichten

Weerstand tegen de coronamaatregelen

We zijn er eigenlijk wel klaar mee. Afstand houden. Mondkapjes. Beperking van onze vrijheid. Je aan de regels houden. De tegenspraak. De complottheorieën.

Het besef waarom de genomen maatregelen door de regering er zijn, ebt weg. Hoe serieus moeten we ze nemen? De leiders van het land die zelf niet het goede voorbeeld geven. De angst die het met zich meebrengt.  Wat is wel goed, wat niet. En ga zo maar door. Het blijft een lastige en ingewikkelde kwestie.

We zijn er wel klaar mee. We zitten in de tweede golf. Daar gáán we weer, nee he!

Maar waarom we het doen?

Níet omdat de regering het leuk vindt om ons al deze regels op te leggen.

Maar…

  1. Omdat we niet ziek willen worden of niet ziek willen zijn of dood willen gaan.
    Denk aan het ziekte- en herstelproces, de angst, het onbekende, de impact die het heeft op je leven.
  2. Omdat we bang zijn onze naasten en kwetsbaren aan te steken.
    De impact die het heeft op je leven en die van een ander. Bang om schuldig te zijn aan…
  3. De impact op de mensen in de zorg / rondom de zorg, die betrokken zijn
  4. Omdat onze zorg en economie door moet kunnen gaan
  5. Omdat we verlangen naar onze vrijheid
  6. Omdat we snel weer uit ons sociale isolement willen

Verlangen naar onze vrijheid

De wereld is ziek. Onze planeet is moe en uitgeput. We vragen blijkbaar teveel. Wat maakt ons en de wereld ziek? Daar heb ik 2 woorden voor: Macht en geld. Ikke, ikke, ikke. Meer, meer, meer. Zijn we wel eens echt tevreden met ‘wat is’? Waar zijn we nog dankbaar voor? Waar leven we voor?

We leven over het algemeen in een snelle wereld. We zijn maar aan het rennen en draven, we willen snel, meer en beter. Het is nooit goed genoeg. We zijn nooit genoeg. We maken de wereld zelf kapot. De ontwikkeling van de Industrie. Reizen. Straling. CO2 uitstoot. Vervuiling. Enz. Dit heeft invloed op alles wat leeft. Planten, dieren en mensen. Natuurrampen vinden plaats. Aardverschuivingen, Tsunami’s, overstromingen, branden door hitte.

Maar denk ook eens aan wat dit voor invloed heeft op onze eigen leefstijl, onze gezondheid. Onze gedachtekracht. Ons voedsel, hoeveelheid slaap, rust en beweging. Disbalans. Het maakt ons ziek. Depressiviteit, klachten, stoornissen, ziektes, verslavingen, zelfmoord. Agressiviteit door irritatie, frustratie. Vandalisme en Geweld.

Overleven in plaats van leven

Mensen hebben 3 overlevingsmechanismen: Vluchten, Vechten, Bevriezen.

Waar vluchten we voor?

We vluchten voor angst. We willen hiervan wegblijven. Oorlog. Bedreigingen. Geweld. Maar ook voor onszelf!  We willen wegblijven van gevoelens die ons pijn doen. De confrontatie met de dingen die spelen in je hoofd kun of wil je niet aangaan. Je vermijdt de confrontatie. Je gaat dit uit de weg door te vluchten in anderen dingen. Dingen die er eigenlijk niet zo toe doen en stiekem niet zo belangrijk zijn. Je hebt een alibi gevonden en maakt jezelf wijs dat dit ook echt heel veel prioriteit heeft terwijl die andere gevoelens gewoon door sluimeren in je hoofd. In de praktijk betekent dit vaak dat je op zoek gaat naar iets waarop je controle kunt uitoefenen. Want controle zorgt, in iedere geval in eerste instantie, voor rust.

We vluchten voor corona. We gaan in isolement. Of we vluchten juist tegen het isolement en willen naar een andere plek, waar we minder of geen last hebben van (of dreiging van) een lockdown.

Waar vechten we tegen?

Tegen de macht, de maatschappij, etc. Maar ook tegen onszelf! We zijn bang om afgewezen te worden. Om niet gezien of gehoord te worden. De dreiging dat je kan worden aangevallen of aangetast in je veiligheid. Je hebt angst om even de controle te verliezen over de situatie en je als dusdanig wordt aangetast in je gevoel van veiligheid.

En zo vechten we tegen de corona. Bang om aangetast of aangevallen te worden. Je bent bang voor wat er dan zou kunnen gebeuren.

Waar verstijven  / bevriezen we door?

De wereld komt stil te liggen. De wereld verstijft. De wereld trapt op de rem.

Wanneer we bevriezen houden we ons doodstil en worden we super alert. Het is een automatische reactie van het lichaam, om zo ongeschonden mogelijk uit de situatie te komen.

Mensen die een lage zelfwaardering hebben zijn vatbaarder voor het hebben en ontwikkelen van angst. Zo is faalangst hiervan een bekend voorbeeld. Angst om niet goed genoeg te zijn. Angst om er niet bij te horen.

Corona heeft de wereld tot stilstand gebracht. Overal is de economie plat komen te liggen. Met alle gevolgen van dien. We voelen ons niet meer veilig in deze onzekere tijd. We hebben tijd nodig om ons aan te passen aan de nieuwe omstandigheden.

Het is tijd voor verandering

We denken dat we de hele wereld aan kunnen. Wat er ook gebeur. Maar zelfs  de wereld komt tot weerstand. De wereld heeft een soort van burn-out. De wereld is moe. Deze planeet heeft tijd en rust nodig om te herstellen. Hoe gezond is onze welvaart als deze niet in balans is? Schieten we niet door? Hoe gezond zijn we als mens als we niet in balans zijn?

De wereld en de mens is toe aan verandering. Maar willen we dat ook inzien? Willen we wel veranderen? Echter verandering brengt weerstand met zich mee. Hoe graag willen we veranderen? Wat willen we daar voor opgeven? Wat hebben we hier voor over?

 De maatschappij is aan het verharden. We zijn onszelf aan het verliezen. We raken de verbinding met de aarde en met elkaar steeds meer kwijt. Het is tijd om te zoeken naar wat we zijn kwijtgeraakt.  Wat ben je eigenlijk kwijtgeraakt van jezelf?  Waar zit jouw balans tussen moeten, willen en mogen? Hoe ga jij om met onaangename situaties en tegenslagen?

Wat hebben we nodig?

Deze coronacrisis stelt ons op de proef. Er zijn al vele slachtoffers gevallen. De dreiging dat er nog meer slachtoffers zullen gaan vallen. De angst. Er is veel leed in de wereld. Maar ook in onszelf. Hoe houden we ons staande?

– Geduld. Het heeft nu eenmaal tijd nodig.

– Veerkracht. Hoe ga jij om met onaangename situaties en tegenslagen?

– Relativeringsvermogen. Is jouw angst op dat moment reëel of laat de angst   

  jou overspoelen?

– Acceptatie van de situatie. Dat brengt innerlijke rust.

– Tevredenheid. Ga na waar je wel tevreden mee of over bent. Wat heb je

  allemaal wel waar je dankbaar voor mag zijn?

– Eigen verantwoordelijkheid. Voor jezelf en je omgeving.

– Goede zelfzorg

– Vertrouwen… vertrouwen in de toekomst.

Geloof, Hoop en Liefde

Geloof geeft vertrouwen en Kracht

Hoop doet leven en geeft Moed

Liefde overwint alles en brengt Overvloed

Dit vind je misschien ook leuk...