fbpx
Ineke Vlaar, gewichtconsulent, leefstijcoach, NLP coach
06-33593260
contact@blijfopmaat.nl

Tip voor ontbijt: Griekse yoghurt, muesli, blauwe bessen

Goedemorgen! Begin de dag goed met een lekker ontbijtje met…
ZELFGEMAAKTE MUESLI, GRIEKSE YOGHURT EN BLAUWE BESSEN…MMM!

Havermout wordt gemaakt van haver en bevat zeer veel vezels die je snel een verzadigd gevoel geven, het bevat veel eiwitten, het  het verlaagt je bloedsuikerspiegel (minder pieken in je bloedsuikerspiegel), het geeft je voor een lange tijd (stabiele) energie en wanneer je regelmatig havermout eet verlaag je op een natuurlijke manier je cholesterolspiegel.  Een echte aanrader dus!

Hoe je de Muesli zelf kunt maken:

 Ingrediënten:

  • 1 pak havermoutvlokken

Naar smaak toevoegen:

  • 150 gram gemengde noten (ongebrand)
  • 150 gram pitten en zaden (bijv. sesamzaad, lijnzaad, chiazaad, zonnebloem- en/of pompoenpitten)
  • 50 gram kokosvlokken
  • gedroogd fruit (bijv. rozijnen, abrikozen, dadels, cranberry’s,. appels)

Neem als basis een pak havermoutvlokken. Voeg er naar eigen behoefte gedroogd fruit aan toe. Beperk je niet tot de overbekende rozijnen, maar kies ook voor abrikozen, cranberry’s of appels. Rooster in een droge koekenpan wat grof gehakte gemengde noten en sesamzaad. Laat ze afkoelen en schep ze door de muesli. Je kunt ook zonnebloempitten, kokosvlokken of pompoenzaden toevoegen. Doe alles in een grote goed afsluitbare pot en klaar is jouw eigen persoonlijke muesli.

Granola zelfgemaakt

Ingrediënten:

  • 150 gram havermoutvlokken
  • 150 gram (gemengde) noten (bijv. hazelnoten, amandelen, walnoten)
  • 25 gram sesamzaad
  • 25 gram lijnzaad
  • 50 gram zonnebloempitten
  • 2 eetlepels kokosolie
  • 4 eetlepels honing
  • 1 eetlepel kaneel
  • 200 gram gedroogd fruit (bijv. cranberry’s, rozijnen, stukjes abrikozen, dadels, vijg)
  • handjevol kokosvlokken

Verwarm de over voor op 170 ºC. Haksel de noten en pitten. Meng dit door de havermoutvlokken. Voeg de zaden toe. Verwarm 2 el kokosolie en los hier 4 el honing in op. Schep dit mengsel samen met 1 el kaneel door het noten-zaden-havermout mengsel. Spreid het mengsel uit op een bakplaat die je met bakpapier hebt bekleed. Rooster het mengsel ongeveer 15 minuten in de oven. Wel goed in de gaten houden dat het niet te bruin kleurt. Haal het mengsel uit de oven en laat het afkoelen. Meng er dan gedroogd fruit door en eventueel een handje kokosvlokken. Doe alles in een grote goed afsluitbare pot en klaar is jouw eigen persoonlijke granola. Deze zelfgemaakte granola is 1 maand houdbaar.