fbpx
Ineke Vlaar, gewichtconsulent, leefstijcoach, NLP coach
06-33593260
contact@blijfopmaat.nl

Heb je lichamelijke of emotionele honger?

'Een gezonde geest in een gezond lichaam' voor Vitaliteit, Veerkracht en Innerlijke Rust

Heb je lichamelijke of emotionele honger?

honger

Een gedragsverandering begint met het krijgen van inzicht. Door op te schrijven wat je eet, wanneer je eet en waarom je eet, krijg je inzicht in je eigen voedingsgedrag. Ga je snoepen en snaaien omdat je de rest van de dag bijna niets gegeten hebt? Of snoep je uit verveling of door vermoeidheid? In het eerste geval is er sprake van lichamelijke honger, in het tweede geval gaat het om emotionele honger. In de tabel hieronder zie je hoe je de verschillen kunt herkennen.

Lichamelijke honger

Merk je dat je lichamelijke honger hebt? Dan is er maar één oplossing: iets eten. Kies bij voorkeur basisvoedingsmiddelen, want je lichaam heeft voeding nodig en geen lege calorieën.

Honger door de verkeerde voeding

ergelmatig wordt lichamelijke honger regelmatig verward met emotionele honger. Deze honger wordt veroorzaakt door het eten van veel snelle koolhydraten. Doordat je bloedsuiker flink stijgt, gaat je lichaam heel veel insuline aanmaken. Door al die insuline daalt je bloedsuikerspiegel fors en dan krijgt je lichaam het signaal om weer te gaan eten om je bloedsuikerspiegel op peil te krijgen. Je krijgt dan een snack attack en gaat op zoek naar voedingsmiddelen die snel energie leveren. En dat zijn vaak voedingsmiddelen met veel snelle koolhydraten. Zo blijf je in de negatieve spiraal van snelle koolhydraten hangen en blijf je constant honger houden.

Merk je dat je hier last van hebt?

Vervang snelle koolhydraten dan door langzame koolhydraten. Ontbijtkoek met veel suiker kun je bijvoorbeeld vervangen door knäckebröd met vers fruit of vervang witte graanproducten door volkorenproducten. Probeer ook meer vezels, eiwitten en vet te eten en combineer koolhydraten met eiwitten. Eet je bijvoorbeeld veel appelmoes of altijd een zoet dessert? Vervang dit dan door minder zoete varianten of laat het weg.

Bron: https://nooitmeeraankomen.nl/heb-je-lichamelijke-of-emotionele-honger/

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.