fbpx
Ineke Vlaar, gewichtconsulent, leefstijcoach, NLP coach
06-33593260
contact@blijfopmaat.nl

Detoxen van je lichaam

'Wees zuinig op je lichaam, je hebt er maar één'

Detoxen is een manier om je lichaam te ontgiften. De kenmerken zijn gezonde voeding en het afvoeren van afvalstoffen. Het is een manier om een gezond en energiek lichaam te krijgen en te houden. Als je na jaren niet de juiste voedingsstoffen binnengekregen hebt die je lichaam en geest nodig heeft, dan zitten er gifstoffen in je lijf. Die gifstoffen verdwijnen niet vanzelf. Die verdwijnen door gezonde voeding en voeding die veel antioxidanten bevatten die een ontgiftende werking hebben. Je moet dus ontgiften.

 Detoxen betekent ontgiften. Je reinigt je lichaam van giftige stoffen zoals bewerkte voeding met daarin kunstmatige toevoegingen en resten van pesticiden, maar ook bijvoorbeeld van sigarettenrook. Hiervoor gebruikt ons lichaam de lever, galblaas en nieren. Je kunt de lever helpen om deze giftige stoffen weer op te ruimen door af en toe een detox moment in te lassen. Bijvoorbeeld door een periode geen alcohol, koffie of vette dingen te nuttigen, maar te kiezen voor water, groente en fruit.

We leven in een ‘giftige’ wereld. We worden dagelijks blootgesteld aan gifstoffen die overal om ons heen zitten en die we in ons lichaam binnenkrijgen

De industrieën draaien op de volle 100% en de voedselindustrie is nog nooit zo groot geweest. En dan hebben we het nog niet over de miljoenen auto’s die dagelijks gassen uitstoten, de bestrijdingsmiddelen en de E-nummers en kunstmatige stoffen waar ons voedsel rijk aan is, zoals kunstmatige zoetstoffen, suikers, glucosestroop, hormonen, nanoplastic, smaakstoffen en conserveermiddelen. Ook zitten er allerlei gifstoffen in schoonmaakproducten en verzorgingsproducten, zoals bad- en doucheproducten, shampoo, cosmetica, handzeep, tandpasta etc. En vergeet niet de straling dat we binnenkrijgen door mobiele telefonie, etc.

Dit alles heeft grote consequenties voor ons lijf. Tegenwoordig krijgen we zó veel gifstoffen in ons lichaam, dat het zich gaat ophopen en er klachten als vermoeidheid, een zwak immuunsysteem (80% zit in je darmen!), chronische ziekten en overgewicht ontstaan.

Daarom is het af en toe goed om je lichaam hierbij een handje te helpen. Door middel van detoxen dus. Detoxen stopt het binnenkrijgen van gifstoffen, maar reinigt ook je lichaam van de gifstoffen die zich al opgestapeld hebben.

Door één of twee keer per jaar een detoxweek in te plannen, zorg je voor een regelmatige verontreiniging van je lichaam.

Waarom zou je gaan detoxen?

Dit is natuurlijk niet iets wat je per se ‘moet’ doen, maar het is desondanks ook geen slecht idee om je lichaam zo nu en dan eens te zuiveren.

Je lichaam wordt namelijk elke dag blootgesteld aan gifstoffen, voornamelijk via het eten dat we consumeren, maar ook de volgende factoren kunnen ervoor zorgen dat deze schadelijke stoffen zich in het lichaam ophopen:

  • negatieve emoties
  • slechte gewoontes
  • milieuvervuiling

Als je niet voldoende tijd vrijmaakt om giftstoffen uit je lichaam te verwijderen, zul je op een gegeven moment last krijgen van gezondheidsproblemen.

Door echter een detoxdieet aan te houden, kun je vrije radicalen uitschakelen die ziektes veroorzaken en kun je ook je lichaam helpen beter te functioneren en ervoor zorgen dat het zijn taken zo goed mogelijk uitvoert.

Je helpt je lichaam een handje bij het reinigingsproces. Af en toe een goede detox is dus goed voor je, maar het is ook belangrijk dat je altijd bewust bent van wat je binnenkrijgt in je lichaam.

Het belangrijkste bij detoxen is dat je je lichaam een reset geeft. Veel mensen doen keihard hun best om kilo’s kwijt te raken, maar kunnen niet afvallen omdat ze te veel toxische stoffen in hun lichaam hebben zitten. Wil je een slank en gezond lichaam, maar sta je ‘stil’ in je afvalproces? Dan is detoxen een van de manieren om dit te doorbreken en uiteindelijk die overtollige kilo’s af te komen.

  1. Geef het afvallen een boost. Tijdens de detoxperiode, waarin je dus alleen maar sapjes drinkt of een aantal dagen heel weinig eet, val je af. De producten die je eet zijn gezond en natuurlijk en ook na de kuur eet je gezonder. Wordt gezonder en voel je gezonder én fitter!
  2. Een stralendere huid. Door heel veel water te drinken en geen slechte stoffen meer te nemen, wordt je huid stralender. Je ontdoet je lichaam van afvalstoffen, stoffen die ook zorgen voor een doffere huid. Je ziet er hierdoor beter uit en dat boost weer je zelfvertrouwen!
  3. Sneller afkicken van slechte eetgewoontes. Als je regelmatig een detoxkuur volgt (waarin je dus absoluut geen suikers, slechte vetten en alcohol neemt) zul je merken dat je minder behoefte hebt aan deze producten. Een goede manier dus om van bijvoorbeeld  je suikerverslaving af te komen. Je zult het verschil merken en je een stuk energieker gaan voelen.

Manieren om te detoxen

Er bestaan verschillende soorten detox kuren en detox programma’s. Welke je kiest hangt natuurlijk af van wat jij prettig vindt en wat bij jou past.

  1. Sapkuur of smoothiedieet. Een sapkuur of smoothiedieet bestaat uit het drinken van sapjes en smoothies die bestaan uit veel groenten en een beetje fruit. Je eet 5 tot 7 dagen lang dus helemaal niets anders.Bij deze kuur zijn de opbouw en afbouw ontzettend belangrijk. Het is niet goed voor je lichaam om direct niets meer te eten of na je kuur in één keer weer een warme maaltijd naar binnen te werken. Dit moet je rustig opbouwen en afbouwen. Deze vorm van detoxen doe je bijvoorbeeld één keer in het half jaar of één keer per jaar.
  2. Eén maaltijd per dag. De naam zegt het al (ook wel bekend als ‘one meal a day’), deze vorm van detoxen houdt in dat je niet aan je ontbijtje, lunch en diner zit, maar slechts één maaltijd per dag neemt zo rond 3 uur ’s middags. Daarnaast drink je vooral veel water en thee. Je eet dus niet op andere tijdstippen dan om 3 uur. Deze vorm van detoxen doe je niet altijd (al denken sommigen daar anders over), maar kun je bijvoorbeeld één dag per week doen.
  3. Een week lang geen suiker, alcohol, drugs. Ben je niet zo van de smoothies en sapjes? En kun je ook niet zonder je ontbijtje? Houd dan een week lang je eigen detox. Neem een week lang geen suikers, alcohol en drugs. Rook niet en eet gezond… écht gezond. Neem dus veel groenten, eiwitten, water en weinig tot geen koolhydraten.

Door één of twee keer per jaar een detoxweek in te plannen, zorg je voor een regelmatige verontreiniging van je lichaam.

Zie voor meer informatie TIPS bij het detoxen.