Ineke Vlaar, gewichtconsulent, leefstijcoach, NLP coach
06-33593260
contact@blijfopmaat.nl

Deel 6 – Bewegen

Naast gezond eten is het ook belangrijk om voldoende te bewegen. Beweging is essentieel voor onze gezondheid. Het effect van beweging is anti-ontstekend en anti-oxidatief. Als je afvalt, wordt je spierweefsel ook slapper. Bewegen en sport verstevigen je figuur en zorgen dat de spieren behouden blijven. Gebrek aan beweging zorgt voor afbraak van het bewegingsapparaat. Maar bewegen heeft ook andere voordelen. Zoals meer energie, beter slapen, betere concentratie etc.

bewegen

Uit onderzoek onder mensen die zijn afgevallen blijkt dat dagelijks bewegen een succesfactor is voor het behoud van hun nieuwe gewicht. Stap uit je comfortzone door je grenzen te verleggen en in beweging te komen.

Het energieproces kun je vergelijken met een tuinslang. Wil je water geven aan de plantjes, moet je de kraan opendraaien om er water uit te laten stromen. Afhankelijk van de druk van het water, komt er weinig of veel water uit. Wil je je lichaam energie geven, zul je je lichaam in werking moeten zetten om energie te laten stromen. Dat doe je door je te gaan bewegen. De hoeveelheid beweging die je lichaam nodig heeft, is afhankelijk van de hoeveel energie die je de afgelopen periode had. Om een vergelijking te maken met de tuinslang, kijk naar de waterdruk van het water dat door de tuinslang stroomt. Voel je je vaak moe en futloos, zorg er dan voor dat er geleidelijk aan steeds meer energie krijgt. Je hoeft dus echter niet elke dag de sportschool in te duiken.

Van belang is juist om te kijken op welke manier en wanneer je kunt bewegen. Bijv. door na te gaan welke verplaatsingen die je nu met de auto doet, je ook met de fiets of lopend kan doen. Als je serieus iets aan je gewicht en lichaamssamenstelling wilt doen, zul je iets aan bewegen moeten doen. Het is niet de bedoeling dat je drastisch aan de slag gaat, maar ga langzaam maar zeker meer bewegen.

-> Wat is jouw grootst mogelijke kleine stap?