fbpx
Ineke Vlaar, gewichtconsulent, leefstijcoach, NLP coach
06-33593260
contact@blijfopmaat.nl

Deel 12 – Zinvol leven

'Wees zuinig op je lichaam, je hebt er maar één'

Een zinvol leven, ofwel zingeving, is de onderste bouwsteen van de vitaliteitspiramide. Het is de breedste laag, de basis. Als die niet in orde is, dan stort de rest gemakkelijk in, dat kun je je wel voorstellen.

In de waan van alle dag staan veel mensen niet stil bij de zin van hun leven en als men het je zo zou vragen, is de kans groot dat je met je mond vol tanden staat. Je doet maar wat. Je zit als het ware in de trein, zonder dat je weet waar je naar toe gaat. Tja, wat is het nu eigenlijk precies dat zin geeft aan jouw leven?

Ieder mens heeft een doel in zijn leven nodig, een reden om zijn bed uit te komen. Dit geeft het leven betekenis en inhoud. Iets waar je goed in bent, blij van wordt en je energie geeft….levenslust! Het gaat hier over kwaliteit van het leven. Waar ben jij dankbaar voor? Wat houdt jou tevreden?

Als je vol enthousiasme en bezieling jouw leven invulling kunt geven, dan ben je niet te stuiten. Dit doel kan voor iedereen anders zijn. Het heeft te maken met het volledig kunnen benutten van je talenten. Je wilt graag ergens een bijdrage aan leveren en je nuttig voelen. Vaak vergeten we dat we die bijdrage altijd kunnen leveren. Het verschil hoeft niet altijd groot te zijn. Je kunt al verschil maken door iemand aan te kijken, aan te raken en te glimlachen.

Laat je je leven of sta je zelf aan het stuur?

Zinvol leven is mogelijk voor ieder mens, ook al moet je er soms ver naar zoeken. Meestal ligt het – achteraf gezien – aan het oppervlak, maar niet altijd kun je dat ook direct zien: mensen zijn soms ver van zichzelf verwijderd geraakt, of een beetje bedrijfsblind geworden. Hoe kom je dan toch achter de zin van jouw leven? In ieder geval niet door te blijven rondrennen in de mallemolen van het leven. Het vereist stilstaan. Stilstaan en de tijd nemen om contact te maken met je kern. Want daar liggen – voor iedereen – de antwoorden op wat jouw leven glans geeft en de moeite waard maakt.

Wat houdt je tegen om te doen wat jij belangrijk en zinvol vindt in jouw leven? Veel mensen doen wat ze doen omdat ze er nu eenmaal zijn ingerold, maar hebben niet naar hun hart geluisterd. Ze zijn teveel bezig met hun hoofd, om alle ballen in de lucht te houden of om zich te bewijzen dat ze het echt wel kunnen. We kunnen als mens ook heel veel, maar geeft het je ook positieve energie wat je doet? Of moet je je ertoe verzetten en kost het je alleen maar energie? Is jouw aandacht is versnipperd? Verzuip je in de veelheid die op je bordje ligt? Twijfel je vaak of stel je regelmatig dingen uit? Verdoe je veel tijd aan frustrerende zaken of onzin? Heb je last van stress en frustraties? Zit je bij de pakken neer of duik je het liefst weg voor dingen waar je eigenlijk geen zin in hebt? Dat zijn tekenen dat jij je láát leven. Tijd om stil te staan!

Hoe zou je het vinden als je…

 • Veel meer energie zou hebben
 • Lekkerder in je vel zou zitten
 • Jezelf accepteert zoals je bent
 • Je je niet meer druk maakt wat anderen van je denken
 • Je meer richting en geluk hebt in je leven
 • Helder hebt wat jij komt brengen op aarde, jouw missie
 • Meer vertrouwen krijgt in je innerlijk weten

Uit je hoofd, in je hart

Wanneer je leeft vanuit je hart, dan kom je werkelijk in balans. Je hart staat voor verbinding, compassie, liefde. Wanneer je leeft vanuit je hart komt alles samen: je luistert zowel naar je verstand als je gevoel, en doordat je met je hart ook in verbinding staat met het grotere geheel, kun je evenwichtiger keuzes maken.  Leven vanuit je hart is leven vanuit overgave. Overgave is in feite de moeiteloze tegenhanger van wilskracht. In plaats van als maar van alles te moeten, kies je vanuit vrijheid, waardoor je van binnenuit gemotiveerd raakt omdat je graag je doel wilt bereiken. Kortom, de meest evenwichtige keus is om met je bewustzijn vanuit je hart te leven. Wellicht dat je af en toe even kunt buurten bij je hoofd of je buik maar je ‘woont’ met je bewustzijn in je hart en die wijst je de weg door je leven. Luister naar wat je intuïtie je te vertellen hebt.

Creëer zelf waar je naar verlangt

 • Sta in je eigen kracht; wees leider in plaats van lijder
 • Sta zelf aan het stuur; jij bepaalt jouw richting waar je naar toe wilt
 • Focus je aandacht op datgene waar je naar toe wilt
 • eem eigen verantwoordelijkheid en stap uit de slachtofferrol
 • Wees dankbaar wat er is en tevreden met je hebt; je leeft in het Hier en Nu
 • Heb vertrouwen in jezelf, de wereld en de toekomst; accepteer wat er is, laat los wat je niet meer dient of wat je niet kunt veranderen
 • Blijf dicht bij jezelf; zelfacceptatie, zelfwaardering, zelfvertrouwen, zelfliefde

10 ARGUMENTEN DIE PLEITEN VÓÓR ZINVOL LEVEN

Zinvol leven (je levenskompas de koers laten bepalen) geeft je in het algemeen een goed gevoel over jezelf. Daarmee heeft het veel voordelen ten opzichte van je laten leven. Wil je argumenten? Hier komen ze:

 1. Moeiteloos je aandacht focussen en op koers blijven bij het werken aan je doelen
 2. Van nature zoeken naar en denken in oplossingen
 3. Juiste keuzes maken en prioriteiten stellen
 4. Tijd overhouden voor dingen die bijdragen aan de zin van jouw leven
 5. Een goed gevoel: enthousiaster, tevredener, energieker, blijer, gelukkiger, stralender, positiever
 6. Goed voor jezelf zorgen op alle lagen van de vitaliteitspiramide
 7. Meer voldoening, plezier, flow, zelfvertrouwen, vitaliteit, passie en eigenwaarde, waardoor je soepel kunt meeveren met het leven en tegenslagen beter kunt opvangen
 8. Vanzelfsprekend verantwoordelijkheid nemen voor wat je doet
 9. Aantrekkelijk zijn voor anderen, wat leidt tot interessante ontmoetingen, leuke relaties en nieuwe ervaringen
 10. Zinvol leven verrijkt je, je leert vlotjes en je maakt eenvoudig grote stappen in je persoonlijke ontwikkeling

Meer argumenten heb je toch niet nodig om je leven zinvol in te willen vullen?

HULP NODIG?

Wil je stoppen met je tijd te verdoen? Ik kan je helpen stilstaan en de persoonlijke vragen brengen je snel bij je kern. Daar vind je je eigen antwoorden en ontdek je hoe jij een ongecompliceerd en zinvol leven kunt leiden met behulp van jouw eigen levenskompas. Een leven met rust, ruimte en vrijheid in je hoofd.