fbpx
Ineke Vlaar, gewichtconsulent, leefstijcoach, NLP coach
06-33593260
contact@blijfopmaat.nl

Deel 10 – Positief denken

'Wees zuinig op je lichaam, je hebt er maar één'

❤️💭➕❤️💭➕❤️💭➕❤️💭➕❤️💭➕❤️💭➕❤️

Vitaliteit van jouw immuunsysteem wordt beïnvloed door jouw manier van denken. Negatieve gedachten en psychische spanning veroorzaken een verhoging van de hoeveelheid stresshormonen in je lichaam. Leer negatieve gedachtes om te zetten in positieve. Wees dankbaar en tevreden. Leer relativeren, focus je op genieten, zorg goed voor jezelf. Hou je 80% bezig met de oplossingen en 20% met het probleem zelf. Dit vergroot je weerbaarheid om bij tegenslagen makkelijker de draad op te kunnen pakken.

De Vitaliteitspiramide

Hoe vaak jij je meeslepen door negatieve gedachten? En ben jij in staat tot omdenken tot positieve gedachten? Wat doet dat met je? Wist je dat je zelf de keuze hebt welke kant je je gedachten opstuurt?

Op onze automatische piloot leven we naar onze gedachten. We zijn ze gaan geloven, vaak gebeurt dit al in onze kindertijd. Maar is dit nu je volwassen bent, wel de waarheid? ‘Ik zie er niet uit’, ‘ik ben zo lelijk’, ‘het lukt me nooit’, ‘dat durf ik echt niet’, ‘ik ben zo dik als een olifant’, ik móet dit, ik moét dat, anders ben ik dom of slecht’ etc. Maar is dat echt de waarheid? Nee natuurlijk niet, je bent het gaan geloven, doordat anderen je dat misschien hebben laten willen of doen geloven. Die ander doet dat om zichzelf juist beter voelen en dan denk jij: Zie je wel dat het echt zo is? Angstgedachten zijn alle negatieve gedachten die te maken hebben met datgene waar je bang voor bent. En wat je aandacht geeft, groeit.

Laat je dus niet meeslepen in de negativiteit van de gebeurtenis. Zoek naar oplossingen, mogelijkheden en kansen. Geloof anders, positief: ‘Ik ben prima zoals ik ben. Ik ben wat aan de zware kant, maar daar kan ik zelf iets aan doen.Ik vind het moeilijk om te beginnen, daarom ga iemand vragen mij erbij te helpen. En dat is oké, want ik hoef niet alles in mijn eentje te kunnen. Ik ga ervoor!’

Wil je vooruit komen? Laat je dan inspireren door positiviteit. Je kunt altijd positief blijven door jezelf af te vragen vanuit welke basis een bepaalde gedachte ontstaat. Ontstaat je gedachte vanuit een gevoel van angst? Laat hem dan los, geef die gedachte niet de kans om te groeien in je hoofd. Merk je dergelijke gedachten op? Zeg dan tegen jezelf: Stop! Neem even een diepe ademhaling en kijk hoe je positief tegen de situatie aan kan kijken. Vaak maken we het keren erger dan het in werkelijkheid blijkt te zijn.

Jij bepaalt zelf hoe je over iets denkt

Gedachten overkomen je niet, je creëert ze. Negatieve gedachten ontstaan in je hoofd omdat je ze toelaat. Geef een negatieve gedachte de ruimte, en voor je het weet vormt het zich tot een enorm ‘doemscenario’. Negatieve gedachten leiden tot beperkende en ongewenste emoties en kunnen schadelijk zijn voor je psychische gezondheid. Te lang rondlopen met negatieve gedachten kan leiden tot contraproductief gedrag, destructief gedrag of zelfs het schaden van relaties.

Van negatieve gedachten heeft iedereen wel eens last. Sterker nog; bij de gemiddelde mens zijn 70% van de gedachten negatief of alarmerend. Eén van de grootste vijanden die in jezelf zit, zijn al deze negatieve gedachten in je hoofd. Deze negatieve gedachten weerhouden je feitelijk om te bereiken of te doen wat je graag zou willen doen of bereiken.

Negatieve, alarmerende gedachten komen meestal op vlak voor of vlak na er iets gebeurt wat buiten je comfort-zone of buiten je controle ligt. Al dat piekeren, die negatieve gedachten in je hoofd – gek kan je er van worden! Negatieve gedachten, simpel gezegd, beperken jouw vrijheid. Wil je de rest van je leven blijven piekeren? Energie besteden aan je zorgen maken? Of wil je liever een positief gevoel? Een gevoel van rust en zelfvertrouwen? Een positief en krachtig (maar toch realistisch) zelfbeeld?

Negatieve gedachten ontstaan in je hoofd omdat je ze toelaat. Geef een negatieve gedachte de ruimte, en voor je het weet vormt het zich tot een enorm ‘doemscenario’. Geef jezelf wat meer tijd met een negatieve gedachte, en je raakt overtuigt van zijn waarheid. Je gaat geloven in je eigen gedachtekronkel, en ernaar handelen. Je gaat handelen vanuit angst waardoor je in een negatieve spiraal terecht komt.

Je merkt hoe je negativiteit anderen beïnvloedt, je merkt hoe je constant op zoek bent naar bevestiging van je negatieve gedachten. Het geeft je een gevoel van macht en controle. Je voelt je niet geïnspireerd maar verslagen, het leven verliest haar glans en wordt gevoed door angst voor allerlei ‘slechte’ dingen. Je voelt je gespannen en na verloop van tijd zelfs minder gezond.

Toch kun je zelf kiezen hoe jij reageert op de dingen die je meemaakt. Jij kunt zelf bepalen of je er positief of negatief mee omgaat. Je bepaalt zelf in hoeverre je negatieve gedachten toelaat, en hoe lang je ze laat ronddwalen in je gedachten.

Positief denken is de weg naar liefde en eenheid. Negatief denken is de weg van angst. De weg naar afzondering. Geen van twee is ‘goed’ of ‘slecht’. Je bepaalt zelf voor welke weg je kiest op basis van waar je naartoe wilt. Wil je leven vanuit liefde? Of wil je leven vanuit angst?

Positiviteit trekt meer positiviteit aan

Zoals negatieve gedachten je mee kunnen sleuren in een negatieve spiraal, zo kan een positieve gedachte je eindeloos inspireren. Positiviteit brengt meer licht in je leven. Je voelt je fijner, optimistischer en sterker.

Positief denken zet je aan tot creatie, delen en tot het zien van mogelijkheden. Je kunt groeien, kansen benutten, meer genieten van ieder moment. Positief denken helpt je lekker in je vel te zitten en je vaker goed te voelen.

Je voelt je niet gelukkiger omdat jou alleen nog maar positieve dingen overkomen. Je voelt je gelukkiger omdat je gebeurtenissen in een positief daglicht zet, in plaats van het als negatief te ervaren. Je kiest voor een hoopvolle, liefdevolle blik op de wereld en jouw leven.

Kiezen voor positief denken

Goed en slecht bestaan niet. Jij kunt zelf bepalen hoe je de wereld het liefst ervaart. Je kunt kiezen voor de weg van liefde en verbondenheid, en je best doen om alles te bekijken vanuit een positieve gedachte.

En stuit je op zaken die jij absoluut bestempelt als ‘slecht’? Laat je dan niet meeslepen in de negativiteit van de gebeurtenis. Zoek naar oplossingen, mogelijkheden en kansen. Laat je niet verslaan door je negatieve gedachten. Wil je vooruit komen? Laat je dan inspireren door positiviteit. Je kunt altijd positief blijven door jezelf af te vragen vanuit welke basis een bepaalde gedachte ontstaat. Ontstaat je gedachte vanuit een gevoel van angst? Laat hem dan los, geef die gedachte niet de kans om te groeien in je hoofd.

Ontstaat je gedachte vanuit een gevoel van liefde, vertrouwen, hoop en verbondenheid? Geef deze gedachte dan de aandacht die het verdient. Geef het de ruimte om een positieve spiraal te creëren. Richt je op de positieve kanten van het leven, en merk hoe je leven verandert. Dat is de Wet van de Aantrekkingskracht.

Bronnen:
https://www.sonneveltopleidingen.nl/artikel/de-vitaliteitspiramide-6-belangrijke-tips-om-je-vitaal-te-voelen
https://sochicken.nl/positief-denken
https://hetnlpinstituut.nl/stop-negatieve-gedachte-met-nlp-training