fbpx
Ineke Vlaar, gewichtconsulent, leefstijcoach, NLP coach
06-33593260
contact@blijfopmaat.nl

De Vitaliteitspiramide

'Wees zuinig op je lichaam, je hebt er maar één'

Zie in de tabbladen onder Goede zelfzorg en Vitaliteit de delen 1 t/m 12 die over de lagen van de vitaliteitspiramide gaan.

Deel 1 – Is goede zelfzorg egoïstisch?

Deel 2 – Vitaliteit

Deel 3 – Waarom we eten

Deel 4 – Wat we eten

Deel 5 – Bewust eten

Deel 6 – Bewegen

Deel 7 – Tips om meer te gaan bewegen/sporten

Deel 8 – 5 praktische tips om mentaal te blijven

Deel 9 – Rust en Regelmaat

Deel 10 – Positief denken

Deel 11 – Ondersteunende relaties

Deel 12 – Zinvol leven

De vitaliteitspiramide van Albert Sonnevelt geeft helder weer wat de allerbelangrijkste elementen zijn om je energiek en vitaal te voelen. Vitaliteit staat voor levenskracht. Een vitaal persoon heeft de kracht, wil en het vermogen om op een positieve manier zijn leven in te richten. De piramide is onderverdeeld in de volgende onderdelen:

Vitaliteitspiramide

Optimale voeding:

Het gaat er niet alleen om wat je eet, maar ook hoe (bewust), wanneer en waarom je eet (eet je omdat je weet dat je het nodig hebt, of om een emotionele leegte te vullen, stress weg te eten etc)

Voldoende beweging:
– Verbetering van je coördinatie en evenwichtsgevoel
– Fitheid en actief deelnemen aan het leven

Regelmatige herstelmomenten:

Zorg in je leven voor fases van stilstaan en bezinning. Een vitaal leven is vooral een kwestie van kiezen. Waar krijg je energie van, wat kost je energie. Stel daarin je prioriteiten, geef je grenzen aan, durf hulp te vragen etc.

Positief denken:
Vitaliteit van jouw immuunsysteem wordt beïnvloed door jouw manier van denken. Negatieve gedachten en psychische spanning veroorzaken een verhoging van de hoeveelheid stresshormonen in je lichaam. Leer negatieve gedachtes om te zetten in positieve. Wees dankbaar en tevreden. Leer relativeren, focus je op genieten, zorg goed voor jezelf. Hou je 80% bezig met de oplossingen en 20% met het probleem zelf. Dit vergroot je weerbaarheid om bij tegenslagen makkelijker de draad op te kunnen pakken.

Ondersteunende Relaties:
Goede vrienden, betrokken familieleden, gewaardeerde collega’s of goede hulpverleners geven je de gelegenheid om emoties te delen. Daarnaast kunnen ze je inspireren, bevestigen en waarderen.

Zinvol leven:
Het gaat hier over kwaliteit van het leven.  Als je vol enthousiasme en bezieling jouw leven invulling kunt geven, dan ben je niet te stuiten. Dit doel kan voor iedereen anders zijn. Het heeft te maken met het volledig kunnen benutten van je talenten. Je wilt graag ergens een bijdrage aan leveren en je nuttig voelen. Vaak vergeten we dat we die bijdrage altijd kunnen leveren. Het verschil hoeft niet altijd groot te zijn. Je kunt al verschil maken door iemand aan te kijken, aan te raken en te glimlachen.

Deze onderwerpen worden in de volgende delen per onderwerp besproken.