fbpx
Berichten Uitgelicht!

Goede Zelfzorg – deel 5: Bewust Eten

Het is zo lekker en gemakkelijk

Je moet genieten van het leven, je leeft maar 1 keer 

Nou, daar sla je de spijker op z’n kop! Genieten van het leven wordt vaak geassocieerd met lekker eten. Maar wat bedoelen we daar toch mee? Vaak associëren we dat weer met ‘verkeerd eten’.

Waar we vaak de mist in gaan, is dat we vergeten echt te genieten van datgene wat je eet. Wat je in je mond stopt. Eet daarom niet gedachteloos iets op. Eten doe je niet omdat het net toevallig voor je staat. Niet omdat het zou ‘horen’.  Nee, eten heeft toch echt een functie. We hebben het nodig! Een denkfout die vaak gemaakt wordt, is dat lekker eten niet meer mag als je wilt afvallen of een gezondere eetpatroon willen. Dan kan ik je uit de droom helpen, lekker eten is juist een deel van de oplossing! En als je echt geniet van wat je eet, eet je ook nog eens minder, is de stellige overtuiging. 

Of je eet best wel gezond voor je gevoel, maar je over-eet jezelf. Je stop het snel in je mond en voordat je het weet is je bord alweer leeg. Je bent met je hoofd er niet echt bij en hebt niet eens goed in de gaten wat je naar binnen stouwt. Je gedachten zijn niet bij het moment zelf maar je bent met heel andere dingen bezig. Of je zit op je mobiel te swipen. Hierdoor ben je dus helemaal niet bewust van wat je eet en hoeveel je eet.

Ook kan angst voor tekorten meespelen. Angst dat er straks niet genoeg is. Dat wat jij wilt, naar een ander gaat. Dat er niets overblijft voor jou. Stel dat je wat mist. En wist je dat deze angst heel diep in je onbewuste kan zitten? Het is als een automatische piloot, je weet eigenlijk niet anders. Tot nu! Denk er maar eens diep over na; waar ben je bang voor als er een tekort zou zijn? Als er niet wordt voldaan aan jou behoefte?

Voordelen van eten met aandacht / Mindful eten

  • Het voorkomt snel en overmatig eten
    Door te eten met aandacht, ben je je veel bewuster van wat je eet en hoe je eet. Schep 1x je bord op. Eet het in een rustig tempo op. Dat kan enige weerstand geven omdat je ineens gaat vertragen. Je ongeduld kan hierbij om de hoek kijken. Eet het ook met een open, frisse blik op. Dat haalt je uit de sleur. En kauw je eten wat vaker dan je gewend bent. Daar heeft je spijsvertering ook baat bij.
  • Je merkt het verzadigd gevoel beter op
    Wil je succesvol een gezond gewicht bereiken en behouden, ga letten op het natuurlijk punt van verzadiging. Het punt van verzadiging is het moment waarop je lichaam aangeeft:  “Ik heb voldoende brandstof”. Dit lijkt voor de hand te liggen, maar is voor de meeste mensen een hele uitdaging. Een reden kan zijn dat we niet meer luisteren naar de signalen die het lichaam geeft en de neiging hebben om vanuit hoofd ‘honger’ meer te eten dan goed voor ons is. Er zijn verschillende soorten hongers. Leer deze bij jezelf herkennen. En hoe weet je wanneer je verzadigd bent en stop je met eten? Het duurt zeker 20 minuten voordat je lichaam het signaal afgeeft aan je hersenen dat het verzadigd is. Bij de meeste mensen staat de vaatmachine al te draaien!
  • Door bewust te eten, sta je stil bij wat je aan voeding tot je neemt
    Voor anderen staan we graag klaar, maar vaak vergeten we onszelf. Bewust eten kan een dagelijkse oefening zijn in het wat liever zijn voor jezelf. Elke bord eten is een kans om jezelf het signaal te geven: ‘Ik ben belangrijk, ik ben de moeite waard, ik doe ertoe.’ Je ervaart het, je proeft, je ruikt. Je voelt ook de voldoening en energie die het je geeft. Je zult veel langer verzadigd zijn. 
  • Beter voor je spijsvertering
    Veel mensen eten snel hun maaltijd op. Maar neem rustig de tijd en kauw het eten wat vaker. Onthoud dat vertering al in de mond begint; door meer te kauwen en rustig de tijd te nemen heeft je spijsvertering het minder zwaar en kun je zelfs afvallen zonder minder te eten.

Bewust eten is niet zo moeilijk, maar vraagt wel tijd en geduld van je. Bewust eten is aandacht voor het nu, voor je lijf, voor je gevoelens. Maar je moet het jezelf wel gunnen, je moet er wel tijd voor maken. En daarin zit de key. Ga er rustig voor zitten en gebruik al je zintuigen als je eet. Je ogen, oren, neus, gevoel en mond natuurlijk. Proef het eten. Neem kleine hapjes. Beleef je eten. Een bord gezond eten gedachteloos wegwerken terwijl je op je mobiel zit te spelen of tv zit te kijken zal je niet echt goed voeden.

TIPS 

  • Leer goed naar je lichaam te luisteren
    Schrok niet. Stop met eten als je genoeg hebt. Ga niet door totdat je echt helemaal vol zit of totdat alles op is
  • Varieer zodat er van alles op je bord te ontdekken valt 
  • Eet niet als je geen honger hebt
    Onbewust eten of eten wanneer je niet echt honger hebt is niet het handigste wat je kunt doen om af te vallen. Hierdoor krijg je op een dag simpelweg te veel calorieën binnen. Maar onbewust eten kan ook komen door stress, verveling, negatieve emoties of door gewenning. Wees meer bewust van wat je eet en vraag je elke keer af: “’krijg ik meer of minder gezondheid door dit te eten?’’ Als je niet goed weet wat te doen, drink dan een glas water, dan vermindert het hongergevoel of neem een gezonde snack 

  

OPDRACHT

Maak een lijst of houd een dagboekje bij van wanneer je de meeste behoefte hebt om (ongezond) te eten of te snacken. Noteer hierbij hoe je je voelt. Op deze manier vind je misschien een patroon. Dit valt onder stress-en emotie-eten.

 Wil je meer weten over stress- en emotie-eten of herken je bij jezelf het probleem? Klik hier

Dit vind je misschien ook leuk...