fbpx
Contact

Eet meer groenten… hoe doe ik dat?

Eet meer groenten

Uit onderzoek blijkt dat mensen in het algemeen te weinig groenten eten. Aanbevolen wordt om dagelijks ca. 300 – 400 gram groente te eten.

Groenten zijn onmisbaar bij het afvallen. Je kunt ze echt onbeperkt eten. Ze zitten vol voedingsstoffen. Groenten bevatten veel vitamine C, meer zelfs dan fruit. Naast vitamines bevatten ze mineralen en andere goede voedingsstoffen die een gunstig effect op je gezondheid hebben. Een portie groente vult bovendien op een slanke manier je maag en levert je ook veel vezels. Die vezels staan erom bekend dat ze verzadiging geven. Daarom zijn groenten zo ideaal voor ieder die wil afvallen.

Eet groenten ook eens rauw. Rauwe groenten zitten vol enzymen om je reserves aan te vullen. Rauwkost-snacks zij bijvoorbeeld komkommer, tomaat, paprika, kerstomaatjes, worteltjes, bleekselderij, roosjes bloemkool, radijsjes, augurk, Amsterdamse uien. Of drink bijvoorbeeld dagelijks of een aantal keren per week een groene smoothie of eet rauwkostsalades.

Varieer met groenten. Kies voor verschillende kleuren groenten en fruit. Dit staat niet alleen leuk op je bord, maar zo kun je je lichaam ook nog eens voeden met verschillende voedingsstoffen. Denk aan koolhydraten, vezels, vitamines, mineralen en antioxidanten.

Tips om meer groenten per dag te eten

  1. Zorg dat je altijd groente in huis hebt. Denk aan…
    • Groenten die langer houdbaar zijn, zoals kool, prei, spruitjes, witlof, uien
    • Knabbelgroenten, zoals komkommer, paprika, tomaat
    • Sla om salade mee te maken
    • Diepvriesgroenten
    • Roerbakgroenten
    • Blik/pot/zak peulvruchten (zoals kikkererwten, bruine bonen, linzen, kidneybonen)
  2. Eet bij elke lunch groente
    • Zo is een komkommer, tomaat of stukjes paprika gemakkelijk mee te nemen.
    • Of denk aan een schaaltje rauwkost, een kop soep of een maaltijdsalade
  3. Eet rauwkost als tussendoortje
    • Zorg altijd voor groente-knabbelsnacks. Zo voorkom je dat je ’foute’ tussendoortjes gaat eten en gaat snaaien. Zet deze klaar in de koelkast, zodat eventuele huisgenoten hier ook van kunnen knabbelen
  4. Maak 2 groentegerechten bij de warme maaltijd
    • Maak een salade bij de maaltijd of verhoog je groentedosis door een uitje of champignons mee te bakken en toe te voegen aan de jus of saus. Varieer volop in soort, kleur en bereidingswijze. Op deze manier eet je meer extra groenten
    • Maak een groene smoothie
    • Snipper een ui en stoof die mee met de jus
    • Vul een pastasaus met allerlei fijngesneden groenten
    • Versier je brood met sla, tomaat, komkommer o.i.d.
    • Maak een kop soep en doe hier (verse) groente in
    • Maak knabbelsnacks klaar als je begint met koken

Als je gaat eten koken, heb je vast al trek. Begin altijd met het schoonmaken en snijden van wat rauwkostsnabbels; radijsjes, wortel, paprika, tomaat, bloemkoolroosjes, etc. Zo kun je alvast wat ‘gezond snoepen’ en krijg je extra groenten binnen. En je huisgenoten hebben gelijk ook iets te knabbelen! Eet niet alles op, maar bewaar wat voor de volgende dag!

5. Zorg dat de helft van je warme maaltijd is gevuld met groente

TIP

Belangrijk is om te koken met verse producten, kruiden en specerijen. Maak bijvoorbeeld eens je eigen tomatensaus voor bij de pasta in plaats van uit een potje. Zo weet je precies wat er allemaal in je eten zit en smaakt het ook nog eens een stuk lekkerder. Producten die geschikt zijn om mee te bakken zijn kokosolie, olijfolie (niet koudgeperst), notenolie, sesamolie of roomboter. Producten die slecht zijn om mee te bakken zijn lijnzaadolie, zonnebloemolie, sojabonenolie, maisolie of hennepolie.

Zorg dat je altijd groenten in huis hebt, denk aan:

  • Groenten die langer houdbaar zijn, zoals kool, prei, spruitjes, witlof, uien
  • Knabbelgroenten, zoals komkommer, paprika, tomaat
  • Sla om salade mee te maken
  • Diepvriesgroenten
  • Roerbakgroenten
  • Blik/pot/zak peulvruchten, zoals kikkererwten, bruine bonen, linzen, kidneybonen

Dit vind je misschien ook leuk...