fbpx
Berichten

Goede Zelfzorg deel 3 – Waarom eten we eigenlijk?

Het gaat er niet alleen om wat je eet, maar ook hoe (bewust), wanneer en waarom je eet. Dit keer ga ik het hebben over het ‘waarom’ we eten. En denk nu niet meteen, jahaaa, dat weet ik allemaal wel. Word weer bewust en nadat je het stukje gelezen en  ga je eigen leefstijl dan even onder de loep nemen. Wat vind je ervan? Ben je goed op weg? Of heb je nog wel een aantal stappen te maken?

Eten heeft wel degelijk een functie. We eten omdat we voedingsstoffen nodig hebben. Eten doe je met aandacht en je dient bewust met voeding om te gaan. Het is belangrijk te begrijpen wat je eet. Verdiep je in het voedsel dat je eet. Wat heeft je lichaam nodig, waar komt het vandaan en hoe beïnvloedt het je lichaam. De basis is gezond eten. Kies voor écht eten. Eten wat groeit en leeft in de natuur en wat niet in de fabriek is gemaakt. Kies voor verse producten die niet of nauwelijks zijn bewerkt, zoals groenten, fruit, vlees, vis, ei, graanproducten, peulvruchten en melkproducten. Bij gezonde voeding ligt de focus op gezondheid, op herstel van je lichaam en op een gezond gewicht. Eet dus zoveel mogelijk eten natuurlijk, onbewerkt en puur. Ons lichaam is er niet op gemaakt kunstmatig verrijkt voedsel dat gedenatureerd is te eten.

Heb jij wel eens echt goed nagedacht waarom we eigenlijk eten? Het wordt ons met de paplepel ingegoten. Het is wat voor ons een vast patroon is geworden en we gewoon doen. Eten heeft altijd een heel belangrijke rol gehad in het leven van mensen. De functie van voedsel was heel basaal: jezelf voeden. De mens moest eeuwenlang zijn eten zelf zoeken en had gerust een paar dagen niets te eten. Als er dan eten was, dan kreeg dat alle aandacht. Tegenwoordig is dat wel anders. We plannen onze maaltijden om vele activiteiten  heen. We beleven eten niet meer als een rustmoment. Ons voedsel is verder van ons af gaan staan. Er is een overvloed aan eten, we hoeven  niet meer op zoek en moeite ervoor te doen. Vandaag de dag staan we er niet zo bij stil waarom we eigenlijk eten. We zijn meer bezig met lekker eten dan dat we ervan bewust zijn welke voedingsstoffen ons lichaam daadwerkelijk nodig heeft. We gaan even naar de winkel en daar ligt toch alles wat we nodig hebben?  We leven in een drukke wereld waar alles snel gaat. We hebben steeds meer te maken met stress en een gejaagd leven. We lopen onszelf voorbij. Met alle gevolgen van dien.

niet vullen maar voeden

Je bent je eigen bouwpakket. Het lichaam heeft bouw- en brandstoffen nodig om (goed) te kunnen functioneren. Dat krijgt het lichaam binnen door het eten van voedsel. Het gaat letterlijk gezegd van je mond tot je kont. En wat wil je liever zijn, een stevig en sterk op zijn vesten gebouwde, goed onderhouden woning of een verwaarloosde woning? Als je je huis niet goed onderhoudt, zal het in de loop der tijd gebreken gaan vertonen. Gelukkig kunnen sommige dingen nog op tijd hersteld worden. Echter wacht je hier te lang mee, dan kunnen de gevolgen van kwaad tot erger gaan.

Zo is het ook met je eigen lichaam. Gek genoeg zorgen veel mensen beter voor hun bezittingen dan voor hun eigen lichaam. Maar waarom zou je het belangrijkste waarin je woont onnodig schade aanbrengen? Vraag je af hoeveel jouw gezondheid je waard is. Staat je gezondheid op de eerste plaats? In hoeverre ben jij bereid daarin te investeren?

Toch is het o zo belangrijk om regelmatig (gezond) te eten, voldoende te bewegen en je rust te nemen.  Werken aan je gezondheid kun je vergelijken met het goed onderhouden van je woning. Iedere cel in je lichaam wordt constant vernieuwd, sommige cellen in uren, sommige cellen in maanden. Er wordt vanuit gegaan dat de meeste cellen in het lichaam in honderd dagen vernieuwd zijn. Daar heb jij zelf dus voor een groot deel veel invloed op. Je lichaam heeft voedingsstoffen nodig voor je energie en bouw, reparatie en vernieuwing van je cellen etc. Werken aan jezelf leidt tot vernieuwing en dat zie je terug in het vernieuwde lichaam. 

Helaas is de prijs vaak leidend in plaats van de kwaliteit van het product. Bewerkt voedsel vullen in plaats van dat ze voeden en leveren jou niet datgene wat je daadwerkelijk nodig hebt. Ons lichaam is er niet op gemaakt kunstmatig verrijkt voedsel dat gedenaturaliseerd is te eten. Ons lichaam gaat dan ook in protest. We worden dik, depressief, krijgen spijsverteringsproblemen, diabetes (type 2), hart- en vaatziektes, auto-immuunziektes, ontstekingsreacties, kanker, alzheimer, etc. Klachten zijn een signaal van een verstoorde balans. Bij als deze ziektes laten onderzoeken zien dat er een relatie is met voeding.

Wat is jouw startpunt?

Wat is jouw startpunt? Eet je volgens jezelf al redelijk gezond? Nuttig je suiker? Drink je geregeld alcohol? Beweeg je regelmatig of zit je veelal? Hoe staat het met je conditie? Voel je je fit of ben je vaak moe? Heb je snel gestrest?  Gebruik je medicijnen?

Al deze vragen zijn erg belangrijk om je bewust te laten worden van jezelf.

Ga na wat voor bezigheden jij zoal hebt op een dag? Waarvoor heb jij voedingsstoffen nodig? Wat heb je daarentegen juist niet nodig en verstoort juist jouw gezondheid?

Dit vind je misschien ook leuk...